AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Proizvodnja grožđa u Srbiji manja nego lane

Proizvodnja grožđa u Srbiji manja nego lane

Proizvodnja grožđa

Proizvodnja grožđa u Srbiji manja nego lane

Datum: 19.12.2016. 08:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Procenjuje se da je proizvodnja grožđa u 2016. nešto manja nego u prošloj godini, a očekivana proizvodnja vina je na nivou 39 miliona litara.

Procenjuje se da je proizvodnja grožđa u 2016. nešto manja nego u prošloj godini, a očekivana proizvodnja vina je na nivou 39 miliona litara. Ove godine uvoz vina će dostići vrednost 40 miliona dolara, dok će domaće vino biti izvezeno u vrednosti 20 miliona dolara.

Vinogradarstvo i vinarstvo u ekspanziji

Vinogradarstvo i vinarstvo je grana poljoprivrede u ekspanziji zbog čega je neophodna sinergija i zajedničke aktivnosti proizvođača, udruženja i poslovnih asocijacija na unapređenju konkurentnosti domaćih vina na inostranim tržištima. Veoma je važno raditi i na podizanju svesti potrošača u Srbiji o konzumiranju domaćih vina da bi se smanjio veliki uvoz, istaknuto je na sednici Grupacije za vinogradarstvo i vinarstvo Privredne komore Srbije održanoj 14. decembra.

Značajan deo razvojnog potencijala Srbije predstavljaju uzgoj vinove loze i proizvodnja vina. Vinski putevi su definisani u Srbiji, a neophodno je intenzivirati izgradnju smeštajnih kapaciteta kao i ugostiteljskih sadržaja i celokupne infrastrukture. Takođe, neophodno je i promovisati "Puteve vina Srbije", ocenili su učesnici sednice grupacije.

Uskoro novi zakon vinu

Na sednici je utvrđen i plan rada Grupacije za prvi kvartal 2017.godine i predstavljeni planovi Ministarstva poljoprivrede za sektor vinogradarske i vinarske proizvodnje u 2017. godini. U toku je donošenje novog Zakona o vinu i pratećih podzakonskih akata u čijoj izradi Privredne komore Srbije. Najavljeno je da će novim aktima propisi biti usaglašeni sa EU regulativom i prilagođeni aktuelnoj situaciji u domaćem vinogradarstvu i vinarstvu.

Foto: bigstockphoto.com/

Broj pregleda članka: 1196; Uspešnost članka: 59.8

Tagovi: Vino, Izvoz vina, Privredna komora Srbije, Proizvodnja grodžđa, Putevi vina Srbije

Ključne reči članka: proizvodnja, grozdja, u, srbiji, manja, nego, lane, proizvodnja, srbije, vinarstvo, grupacije, vinogradarstvo, srbiji, miliona, privredne komore srbije


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.