Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušavi doručak
  • 30.08.2021. 13:30

Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj raste, a koja je tajna ovih vina Istre i Bregovite Hrvatske?

Bregovita Hrvatska (Plešivica, Zagorje, Prigorje i Međimurje) prednjači u pjenušcima, ali i Istra ih ima puno, čulo se na pjenušavom doručku na brodu.

Foto: Goran Gazdek
  • 422
  • 509
  • 0

Proizvodnja i potrošnja pjenušavih vina posljednjih 15 godina u Hrvatskoj rapidno raste. Sve je više vinara koji se žele okušati i tržištu ponuditi što kvalitetniji proizvod. U zadnje četiri godine popularizaciji doprinosi i Salon pjenušavih vina, jedini hrvatski festival s cjelogodišnji događanjima, promocijama i edukacijama. On potiče vinare na nove izazove, a potrošače na uživanje u konzumaciji upućujući, i jedne i druge, na sparivanje pjenušaca s hranom u svakodnevnim situacijama, a ne samo u posebnim prigodama.

Jedan od takvih edukativnih događaja je projekt "Pjenušavi doručak" koji je do sada organiziran u Vinariji Papak na Radošu, vinogradima obitelji Košćak na Plešivici i Petrač na Hršak Bregu u Zagorju, a ovoga ljeta došao je i na more, točnije na luksuznu jahtu Freedom u vlasništvu kapetana Ivana Rakuljića.

Gosti su ovoga puta bili turistički novinari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije koji su četiri dana plovili Jadranom i otkrivali ljepote srednjodalmatinskih otoka kako bi svojim čitateljima, slušateljima i gledateljima prenijeli dojmove i preporučili im aktivni odmor krstarenjem na jahti s pet zvjezdica cjenovno prilagođeno domaćim gostima. 

"Pjenušavi doručak na brodu“ s temom "Pjenušava vina Istre i Bregovite Hrvatske“ vodila je Marija Vukelić, vinska promotorica i direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb naglasivši odmah na početku kako se mogu piti od doručka do večere, što ovisi o sorti i količini šećera.

Jedna od prvih hrvatskih pjenušavih vinarija je Misal

Za brodsku priču pjenušavih doručaka izabrala je tri iz Zagorja (Vuglec, Petrač i Kota) i dva iz vinarije Degrassi koja je nedavno tržištu predstavila četiri pjenušca.

"Iako je Plešivica jedna od najpoznatijih vinskih pjenušavih regija Hrvatske, ova scena raste, i ima ih gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Bregovita Hrvatska, Plešivica, Zagorje, Prigorje i Međimurje, prednjači u ovim vinima, ali i Istra ih ima puno -  jedna od prvih hrvatskih pjenušavih vinarija upravo je istarska – Misal“, objasnila nam je naša edukatorica.

Bregovita Hrvatska prednjači u proizvodnji pjenušaca

Degustaciju je krenula s jednim od najboljih naših ružičastih pjenušaca Bregh iz vinarije Petrač, koji je prije dvije godine na festivalu Salon pjenušavih vina u Zagrebu dobio prvu nagradu u kategoriji hrvatskih i slovenskih pjenušaca. 

"Salon je zajednički projekt Zagreba i Ljubljane. Imali smo ideju doći do Beograda i Sarajeva, ali nas je malo omela korona, ali ne odustajemo od toga kako bismo povezali cijelu regiju s pjenušcima“, rekla je Marija Vukelić.

Iz vinarije Petrač predstavljen je i bijeli Blanc de blanc proizveden klasičnom metodom vrenja u boci kojeg krasi elegantna kremoznost što se nadopunjuje s voćnim aromama i svježinom i ružičasti koji je bio jedan od najbolje ocijenjenih na zadnjem ocjenjivanju mreže Salon of Sparkling Wines, početkom 2020. godine.

Vinogradi obitelji Petrač na brdu Hršak Breg prostiru se na 10 hektara, a kapacitet suvremenog podruma 200.000 litara. Uzgajaju 40.000 trseva cabernet sauvignona, merlota, graševine, chardonnaya, rajnskog rizlinga i tradicionalne vrste guyot, a prvi su u Zagorju zasadili crvenu Bordeaux sortu grožđa s kojom postiže znatan uspjeh na međunarodnim i lokalnim natjecanjima.

Suradnja vinarija

Vuglec pod svojom etiketom proizvodi osam bijelih i crvenih vrhunskih vina te pet pjenušaca. Na brodu je predstavljen pjenušac Jasminka nastao suradnjom dviju vinarija – Vuglec & Bodren. Nosi ime po enologinji Jasminki Šaško koja ga je osmislila.

Prirodno je to pjenušavo vino proizvedeno klasičnom metodom od 50 posto Chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca koje na kvascima odležava približno četiri godine.

Predstavljen je i pjenušac Kota 267 boutique vinarije Kota iz Gornje Batine nedaleko od Zlatara, vlasnika Tihomira Kote. Jedan je to od tri extra brut pjenušca koje nastaju tradicionalnom metodom od sorti chardonnay, sauvignon i rajnski rizling. Kota 267 je proizveden samo od chardonnaya, puni se i u magnum boce, a 100 boca je neko vrijeme odležalo u morskim dubinama. Služi se kao piće dobrodošlice, laganija predjela, jela od bijele ribe, bijelog mesa i plodovima mora. Osim pjenušca ova vinarija proizvodi i dva mirna vina Chardonnay Kota 267 i Sauvignon blanc Kota 375. Brojevi u nazivima označuju nadmorske visine vinograda iz kojih dolaze.

Sirevi uz pjenušce 

La Vie En Rosé prvi je pjenušac namijenjen tržištu istarske vinarije Degrassi iz Savudrije, vlasnika Morena Degrassija. Napravljen je od rosea dobivenog od berbe terana i refoška 2017. godine, sorti koje u startu imaju veću kiselinu i odlična su baza za pjenušavo vino. Prvi put je javnosti predstavljen u ožujku ove godine. Služi se kao aperitiv, a uz njega dobro idu hladna predjela od mesnih narezaka pršuta i buđole, šunka pečena u kruhu, tjestenina sa svježim sirom i pancetom i rižoto s kozicama i narom.

Vinska promotorica Marija Vukelić i sommelier Toni Budimir 

Ferné Blanc de Blancs dobiva se od sorte Chardonnay koja se uzgaja na brežuljku iznad doline Ferné kod Buja, na lokaciji s mikroklimom idealnom za uzgoj loze potrebne za vina s osebujnim bukeom. Izuzetno profinjen aperitiv za najveće svečanosti, a dobro se slaže sa sirovim delicijama iz mora, prije svega sirovih škampi i školjaka.

Osim kušanja čuli smo i osnovnu priču o pjenušavim vinima, čitanju oznaka s etiketa i njihovu otvaranju. Uz pjenušce bili su posluženi sirevi o čemu se brinuo Toni Budimir, glavni barmen i sommelier jahte Freedom koji je lani osvojio prvu nagradu u spravljanju koktela na natjecanju u Splitu.

"Bilo je vrlo poučno i edukativno. I kad mislimo da sve znamo naučimo nešto novo, nešto što će nam pomoći u poslu kako bi ono što preporučujemo gostu što bolje prezentirali i poslužili“, kazao nam je Toni.


Fotoprilog


Tagovi

Pjenušci Pjenušavi doručak Doručak na brodu Promocija


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]