Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plešivičko vinogorje
  • 14.10.2022. 09:00
  • Zagrebačka, Plešivica

Projekt Plešivica: Vraćamo dug pradjedovima, a ostavljamo nešto vrijedno djeci i unucima

Želja nam je da ovo bude jedinstven projekt u Hrvatskoj, u kojem će sudjelovati cijela zajednica, ali i šire, čulo se na predstavljanju projekta Plešivičko vinogorje čiji je cilj unaprijeđenje vinogradarstva i vinarstva.

Foto: Marinko Petković
  • 1.973
  • 115
  • 0

Projekt Plešivičko vinogorje, koji uključuje postupak dokapitalizacije ovog trgovačkog društva do kraja godine, osnovanog s ciljem unaprijeđenja vinogradarstva i vinarstva, predstavljen je brojnim zainteresiranim okupljenim u nekadašnjoj zadruzi na Plešivici, a bila je to prilika i za druženje i okupljanje vinara nakon berbe.  

"Propašću i zadnjeg organiziranog udruženja vinogradara, poljoprivredne zadruge, sva je vrijedna imovina, zemljište kao i ova zgrada, dovedena u pitanje. Osim toga, postojala je realna mogućnost da sve to otkupi vanjski kupac, izvan naše zajednice, i ovdje napravi logistički centar za distribuciju vina s etiketom Plešivice, što bi cijelu priču naših vrijednih vinara vratilo desetljećima unatrag", kazao je uvodno poduzetnik Željko Pavković, inicijator kojeg je već podržalo 10 ulagača, koji su prikupili 2.150.000 kn te Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija.

Pomoć kod otkupa i prodaje grožđa      

Prema njegovim riječima, želja im je da ovo bude jedinstven projekt u Hrvatskoj, u kojem će sudjelovati cijela zajednica, ali i šire. On je pozvao sve da se uključe, bilo da se radi o izradi poslovnog plana, marketiških aktivnosti, izrade koncepta i provođenja projekta. U brojkama, to znači princip udjeličara, koji minimalno iznosi 15.000 kn, a maksimalno 375.000 kn.

Kako se čulo, osnivanje tvrtke Plešivičko vinogorje, umjesto zadruge osnovane još 1979. godine, kojoj je prijetio stečaj, nije projekt samo temeljen na poslovnim rezultatima, već ima puno veću ulogu u krugu šire zajednice. To je zajednička briga o naslijeđu koje smo dobili od svojih pradjedova, a koje na ovaj način ostavljamo svojoj djeci i svojim unucima, istakno je Pavković.

Poduzetnik Željko Pavković iz Jastrebarskog stoji iza nove tvrtke Plešivičko vinogorje

Koordinator aktivnosti, agronom Željko Gregurić dodao je kako je važno da se sa svim aktivnostima dogodine krene na vrijeme, kako bi sve bilo spremno za iduću berbu. Upravo savjetovanje i pomoć vinogradarima i vinarima, kako postojećima tako i onima novima, koji se žele okušati u ovom izazovnom poslu, bit će jedna od aktivnosti, a već ove godine nastojat će se pružiti pomoć kod otkupa i prodaje grožđa.

Dobra poslovna prilika, a imat će i vinoteku  

Direktor tvrtke Plešivički vinogradi Boris Lacković, kazao je da je prema poslovnim planovima, očekivani rast ulaganja u prvih deset godina je minimalno od 1,5 do dva puta od prikupljenog kapitala što daje prinose na ulaganja od 15 do 20 posto godišnje. Dodao je stoga da je ovo dobra poslovna prilika.

S druge strane, veliki su i ambiciozni planovi pred njima, jer žele od postojeće zgrade, čiji je podrum u dosta lošem stanju, a koja je izgrađena početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, učiniti reprezentativni objekt za promociju ovih vina. Arhitekt Otto Barić kaže da bi uskoro trebala krenuti njegova rekonstrukcija, a zamišljene su tri zone, vinski podrum, zatim središnji prostor u prizemlju u kojem će biti vinoteka, wine bar, kušaonica, odnosno prostor za predstavljanje vinara s područja podregije, te prostor za poslovne sastanke i urede na katu.

Cilj je unaprijediti vinogardarstvo i vinarstvo Plešivice 

Dožupan Damir Tomljenović kazao je da će projekt podržati i županija, koja vjeruje u daljnji razvoj vinogradarske i vinarske Plešivice, koja je žila kucavica lokalne zajednice. Naime, ondje nekada je bilo čak 2.300 ha vinograda, a danas je to tek 400 ha. Glavni razlog ovog sloma je to što su nestali organizatori proizvodnje u okruženju. 

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, kazao je da projekt, iza kojega je stao i Grad, neća odmah dati rezultate, ali da žele biti dio uspješne priče. Naime, jaskanski gradski vijećnici jednoglasno su koncem prošle godine podržali inicijativu za spas tradicije uzgoja vinove loze. 


Fotoprilog


Tagovi

Plešivičko vinogorje Projekt Vinograd Vino Željko Pavković Željko Gregurić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]