Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 05.06.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Radovi u vinogradima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 137
  • 6
  • 0

Cvatnja vinove loze je u obalnom dijelu Šibensko-kninske županije završila, dok u zaleđu, ovisno o sorti i lokalitetu, cvatnja još traje. Nakon cvatnje nastavite zaštitu protiv uzročnika peronospore (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator) sistemičnim pripravcima i to protiv peronospore jednim od pripravaka kao što su Forum Star, Equation pro, Mikal premium F, Acrobat MZ, Ridomil gold Combi 45 WG, Fantic F, Antracol combi WP 76, Pergado ili Melody duo, dok protiv pepelnice (Erysiphe necator) preporučamo Nativo, Domark 40 ME, Folicur, Vivando, Topas 100 EC, Talendo, Falcon EC 460, Stroby EG ili Collis. Mogu se koristiti i kombinirani pripravci, primjerice, Cabrio Top, Quadris ili Universalis. Kod njihove primjene treba voditi računa da se istim pripavkom nasad zaštiti dva puta u razmaku od deset dana.

Prilikom zaštite, nakon cvatnje, u nasadima i na položajima u kojima često ima problema sa sivom plijesni, pripravcima protiv peronospore i pepelnice, preporučamo dodati i jedan od pripravaka protiv sive plijesni (Botrytis cinerea), npr. Botril 300 SC, Cantus, Pyrus 400 EC, Teldor SC 500, Chorus 75 WG ili Switch 62,5 WG. Kod primjene pripravaka sistemičnog djelovanja treba paziti da se u istoj vegetaciji koristi najviše dva do tri puta.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcija skupljanja ambalažnog otpada Prateći list u našoj će se županiji provesti 15. rujna 2015. i to u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu, na lokalitetu Cecela, I. Meštrovića 38 od 13:00-15:00 sati.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Cvatnja Šibensko-kninska županija Zaleđe Peronospora Pepelnica Siva plijesan Prateći list Primošten Burni Drniš Gordana Kožarić-Silov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.