Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vinove loze
  • 30.06.2021. 12:00

Registrovano prisustvo cikade koja dovodi do zlatastog žutila vinove loze

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja, ali se registruje i pojava onih iz trećeg uzrasnog stadija, koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Foto: Depositphotos/AndreaA. (ilustracija)
  • 79
  • 217
  • 0

Na pojedinim područjima vinova loza se u zavisnosti od sortimenta i regiona nalazi u različitim stadijima razvoja ploda, odnosno, od faze početka rasta mladih plodova, ostaci od cvjetova opadaju pa do faze bobice veličine graška, prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

U vinogradima se registruje prisustvo cikade (lat. Scaphoideus titanus), vektora fitoplazme Flavescence doree prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja navedene štetočine, ali je i zabilježena pojava onih iz trećeg uzrasnog stepena koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Kako spriječiti razvoj filoksere na američkoj i evropskoj vinovoj lozi?

Kako smo ranije pisali, zaraženo lišće je čvrsto, krto i uvija se po ivici. Kod bijelih sorti grožđa ono je žuto, a kod crvenih je intenzivno crvene boje. Duž glavnog nerva nastaju pjege koje nekrotiraju. U zavisnosti, od jačine i vremena pojave simptoma, suši se cvast ili šepurina, a bobice se smežuraju i lošeg su kvaliteta.

Temperature će pospješiti razvoj larvi

S obzirom na prognozirane visoke temperaturne vrijednosti, u narednim danima očekuje se masovna pojava larvi trećeg uzrasnog stupnja, te se radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožđa preporučuje primjena nekog od registrovanih insekticida za suzbijanje cikada na bazi aktivne materije:

  • zeta-cipermetrin u koncentraciji 0,01-0,015% ili
  • buprofezin u dozi 0,06% ili
  • flupiradifuron u količini 0,5 l/ha.

Pored suzbijanja vektora, mjere kontrole zlatastog žutila su i stalni sanitarni pregledi vinograda, obavezno uklanjanje zaraženih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i suzbijanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze.

Obratiti pažnju i na pepelnicu i plamenjaču

Prema Federalnom agromediteranskom zavodu, kod zaštite vinograda posebnu pažnju treba posvetiti i mjerama protiv pepelnice (lat. Erysiphe necator). U tu svrhu, prilikom tretiranja može se koristiti jedan od fungicida: Luna Expirience, Dynali, Nativo 75 WG, Vivando, Talendo, Stroby WG, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Indar 5 EW, Kusabi ili neki drugi pogodan za tu namjenu.

Za zaštitu od plamenjače (lat. Plasmopara viticola) savjetuje se primjena jednog od sljedećih pripravaka: Forum star, Pergado MZ, Mikal Flash, Mikal Premium F, Acrobat MZ ili neko drugo sredstvo, registrirano za te svrhe. Pripravke obavezno upotrijebiti prema uputi proizvođača.


Tagovi

Bolesti vinove loze Zlatasto žutilo vinove loze Cikade


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...