Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarne ploče
  • 10.10.2021. 18:00

Rotirajući solarni paneli štite vinograde u Francuskoj

Solarne ploče štite vinovu lozu od mraza i visokih temperatura. Ali, za vrijeme oblačnijih dana, mogu osigurati i svjetlost.

Foto:  Facebook/Cesar E Behrens
  • 113
  • 52
  • 1

Solarni paneli na poljoprivrednim površinama postaju uobičajena pojava diljem Europe. Najnovija vijest dolazi iz Francuske gdje one štite nasade vinove loze vinogradara Pierrea Escudieja nakon što mu je ove godine dio uroda uništio jaki mraz, a onda i visoke temperature. 

Oni, kako piše reuters, izoliraju trsove tijekom hladnih razdoblja i štite nasad od jakih sunčevih zraka tijekom toplinskih udara. Zanimljivo je da se ploče okreću tako da se biljkama može osigurati svjetlost, pogotovo za vrijeme oblačnijih dana.

Naime, porast globalnih temperatura sa sve većom učestalošću toplinskih valova, suša i hladnih ekstrema mijenja okus vina. Uzrokuju ranije sazrijevanje grožđa, što rezultira povećanjem šećera u bobicama.

Mediteranska klima postaje semiaridna?

Kako bi tome stao na kraj, ovaj se vinogradar koji uzgaja sorte Marselan, Grenache Gris i Chardonnay odlučio koristiti rotirajuće solarne panele. Kazao je da će svima trebati slična rješenja ako žele zadržati lokalne sorte grožđa.

"Ovo bi mogla postati naša budućnost. Svi ćemo morati nešto učiniti jer prelazimo iz mediteranske u semiaridnu klimu", upozorio je. Dodao je da se prije 30-ak godina mislilo da je 32°C ekstremna temperatura, no danas se ta brojka penje na čak 40°C.

Alexandre Cartier, menadžer tvrtke Sun'Agri iz Lyona koja je razvila ove solarne ploče, kazao je da je u grožđu iz ovog nasada primijećen niži sadržaj šećera, a zbog smanjenje izloženosti suncu. "To je spriječilo pretjeranu pojavu alkohola tijekom fermentacije, a i loza ima puno lišća koje je zelenije u usporedbi s onom koja nije bila u hladovini", pojasnio je.

Napajanje domova energijom

Također, ploče pomažu izolirati tlo kada su temperature ispod 2°C, štiteći tako usjeve i vinovu lozu od kasnog mraza koji je u proljeće poharao cijelu Francusku.

Arome i svježinu budućeg vina spasite izmjenama u tehnologiji

Iz ove su tvrtke poručili da od postavljanja panela postoji obostrana korist jer osim što štite vinograd, omogućuju i napajanje energijom oko 650 domova na tom području.

Ova tehnologija obrađuje vremenske podatke i određuje kada zasjeniti usjeve, odnosno rotirati ploče i omogućiti prodor svjetlosti do trsova. Plan tvrtke je koristiti ih na oko 40 malih poljoprivrednih površina veličine od dva do četiri hektara na jugu te zemlje, dolini Rhone i na obalama Sredozemlja tijekom 2022. i 2023. godine.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Solarni paneli Francuska Vinova loza Zaštita Energija Klimatske promjene Sun'Agri


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.