Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 04.01.2022. 16:30

Sa dobro razvijenim i sazrelim lastarima otpornost na mrazeve je veća

Dobro razvijeni i sazreli lastari u optimalnim klimatskim uslovima sa primjenom predviđene agrotehnike, sadrže dovoljno rezervne hranljive materija za početak vegetacija, odnosno, ukoliko sadrže više šećera od skroba, otpornost na mrazeve je veća.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 110
  • 11
  • 0

Odmah nakon rezidbe voćnjaka ili vinove loze, treba odraditi prskanje plavim uljem ili kombinacijom mineralnog ulja i bakarnih preparata u proljeće prije kretanja vegetacije iz razloga da bi se još jedanput izvršila dezinfekcija zasada. Mineralno ulje ima ulogu da smanji brojnost razvojnih stadijuma vaši, insekata i grinja, i takođe se koristi veća količina vode da bi se voće "okupalo" od vrha krošnje. Ovo je i svojevrsna priprema pred zimski period.

Otpornost vinove loze na mrazeve je genetski predodređena, sortna je osobina, a prvenstveno zavisi od porijekla same sorte. Pravilo je da su one sorte sa dužom vegetacijom i kraćim periodom zimskog mirovanja, osetljivije na temperature ispod nule, podsjeća stručnjak za vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Pirot Goran Svetozarević.

Kako zaštititi biljke od ranih mrazeva?

Takve sorte u uslovima kontinentalne klime sa ekstremno niskim temperaturama u zimskom periodu ne treba gajiti, nego isključivo one sa kraćom vegetacijom i dužim periodom mirovanja, koje su samim tim uspješnije za uzgoj. Preporuka je rezidbu zavisno od površine vinograda, radne snage obavljati krajem perioda zimskog mirovanja.

Faze vinove loze

U kontinentalnim uslovima, prolaze kroz fazu zimskog mirovanja za razliku od tropskih gdje raste tokom cijele godine. Tokom faze mirovanja ne ispoljava se vidljiva fiziološka aktivnost, odnosno, razvoj i rast loze prestaje, tako da se transpiracija i disanje svode na minimum. Mirovanje počinje nakon otpadanja lišća u jesen, odnosno nakon prvih jačih mrazeva i traje do početka vegetacije u proljeće, odnosno suzenja presjeka lastara, što je u u našim kontinentalnim uslovima gajenja od 120 do 150 dana, pojašnjava Svetozarević

Poslednje ima podfazu fiziološkog mirovanja koje počinje sa sniženjem temperature do nula stepeni i na podfazu ekološkog mirovanja kada ne počinje vegetaciju bez obzira na uslove spoljne temperature, a počinje odmah nakon faze fiziološkog. Karakteriše se time što vinova loza ne počinje vegetaciju samo zato što nisu obezbjeđeni povoljni spoljašnji uslovi, a naziva se još i faza prinudnog mirovanja.

Odrediti kondiciju svakog čokota

Vizuelno, na osnovu kondicije svakog čokota ponaosob tokom zime dati procjenu uslova rasta i razvoja i nivo primenjene agrotehnike tokom prethodne vegetacije.

Dobro razvijeni i sazreli lastari u optimalnim klimatskim uslovima sa primjenom predviđene agrotehnike, sadrže dovoljno rezervne hranljive materija za početak vegetacija, odnosno, ukoliko sadrže više šećera od skroba, otpornost na mrazeve je veća, kaže ovaj stručnjak.


Tagovi

Faze vinove loze Mirovanje Goran Svetozarević Skrob Lastari Otpornost na mraz


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...