Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina od davnina
  • 24.04.2019. 13:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Šampion hrvatskih autohtonih sorti je Pušipel prestige Branimira Jakopića!

Hrvatska tradicija vinogradarstva je duga čak 2.500 godina, ali su brojne domaće autohtone sorte vinove loze bile neopravdano zapostavljene, u prvom redu zbog nove mode u proizvodnji vina, kazao je prof. Maletić.

Foto: Marinko Petković
  • 625
  • 51
  • 0

Najbolje ocijenjeno vino na 2. Reviji vina hrvatskih autohtonih sorata Vina od davnina, između 130 uzorka od 34 autohtone sorte vinove loze, je Pušipel prestige, izborna berba bobica 2015, vinogradarstva-podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne gore, kazala je u srijedu dopredsjednica ocjenjivačke komisije Nataša Puhelek Puština na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede.

Najavljući II. reviju vina hrvatskih autohtonih sorata, Vina od davnina, koja će se u ovaj petak i subotu održati u Zagrebu u art muzeju Lauba, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, kazao je da mu je drago da su proizvođači autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažu da bi etablirali i promovirali na tržištu upravo njih i njihova tradicionalna vina te su se ove godine odazvali ocjenjivanju u većem broju nego na prvoj reviji.

Kad znanost češlja vinograde

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Na reviji će se održati i brojni stručni paneli s temama od  revitalizacije autohtonih sorti, plavca malog, skrivenog vinskog blaga do sljubljivanja tradicionalnih sireva i autohtonih vina.  

Prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kazao je da domaća znanost već 20 godina "češlja" hrvatske vinograde, kako bi pronašla autohtone sorte vinove loze, te ih danas imamo oko 130 jer neke nove dolaze, a neke i odlaze s te prestižne liste. "Hrvatska tradicija vinogradarstva je duga čak 2.500 godina, ali su brojne domaće autohtone sorte vinove loze bile neopravdano zapostavljene, u prvom redu zbog nove mode, koja se mijenja, u proizvodnji vina", kazao je prof. Maletić.

Crljenak i dubrovačka malvasija 

Kako se čulo, struka sad nastoji riješiti problematiku sadnog materijala, kako bi olakšali vinogradarima koji se žele posvetiti autohtonim sortama vinove loze.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić je kazao da je cilj ovakvih revija, koje bi trebale postati tradicionalne, sačuvati bioraznolikost. Osim toga, vinska industrija je snažno naslonjena na turizam, ali i gastro industriju.

Vučemilović: Kandidatu za EU parlament koji će se zalagati za zaštitu Prošeka dajem glas

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regija središnja bregovina Hrvatska je Pušipel 2018, vinarije Preiner, Sveti Urba, šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regija Dalmacija je Malvasija dubrovačka 2018, malvasija Karaman obrt iz Pridvorja.

Nadalje, šampion u kategoriji crvena vina-regija Dalmacija je Crljenak 2015, poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače (Rade Bobanović), šampion u kategoriji bijela vina redovite berbe - regije  Hrvatska Istra i Kvarner je Malvazija istarska 2018, OPG Marko Zgrablić, Sv. Petar u Šumi, a šamion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je teran 2016, OPG Dario Sirotić iz Buzeta. 


Tagovi

Vina od davnina Autohtone sorte Šampioni Pušipel prestige


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]