Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 9. ocjenjivanje i izložba vina Podunavlja i Slavonije
  • 19.05.2014. 17:45

Šampion iločki Traminac

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 93 vina iz 32 vinarije iz devet vinogorja: Erdut, Baranja, Kutjevo, Orahovica, Feričanci, Đakovo, Srijem te jedan uzorak vina iz Bjelovara.

  • 338
  • 30
  • 0

Sve veći broj proizvedenih vina različitih sorti i kvalitete te razvoj vinskog turizma na području Podunavlja i Slavonije, bio je motiv da Vinski klaster Srijem i Turistička zajednica (TZ) grada Iloka u suradnji s Hrvatskim zavodom za vinarstvo i vinogradarstvo i Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Podružnice Ilok organizira 9. ocjenjivanje i izložbu vina Podunavlja i Slavonije. Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 93 vina iz 32 vinarije iz devet vinogorja, erdutskog, baranjskog, kutjevačkog, orahovačkog, feričanci, đakovačkog, srijemskog vinogorja te jedan uzorak vina iz bjelovarskog kraja.

Ocjenjivačka komisija u kojoj su bili vrsni enolozi, na čelu sa Verom Zima, nije imala nimalo lak zadatak. Ipak, medalje i priznanja su podijeljena, a titulom šampiona izložbe okrunio se Traminac, izborna berba bobica 2011. Iločkih podruma d.d., koji je prikupio 95 od ukupno mogućih 100 bodova. Odmah uz njegovo rame, svrstala se Graševina Principovac iz 2011., istog vinara, što je samo potvrdilo veliki uspjeh i kvalitetu vina Iločkih podruma. "Po prvi puta ocjenjivanje i izložba je međunarodnog karaktera jer su na ocjenjivanje pristigla i vina iz Mađarske. Cilj je bio prikupiti ogledan broj uzoraka iz vinskih podregija te stručnom ocjenom utvrditi osobitosti svakog pojedinog vina ili sorte berbe 2013. i drugih godišta te i na taj način pridonijeti edukaciji kao i promociji na kulture vina i vinskog turizma", rekao je direktor TZ grada Iloka Ivica Miličević.

Traminac Iločkih podruma pije se i na dvoru

Dodjeljeno je ukupno 36 zlatnih, 39 srebrnih i 14 brončanih plaketa, dok su posebnim plaketama TZ Ilok za vizualni indentitet nagrađeni Vinarija Stipetić, Vinarija Mayer Pince te Iločki podrumi. Osvajanje šampionske titule na 9. ocjenjivanju i izložbi vina Podunavlja i Slavonije te druge brojne nagrade za vina Iločkih podruma na svjetskim natjecanjima potvrda su kvalitete i sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih vina na svjetskoj vinskoj karti, posebno vina Traminac Iločkih podruma, koje se, kako vole istaknuti u Iločkim podrumima, pije i na britanskom kraljevskom dvoru. U tom proizvođaču vina drže kako je posebnost vina iz njihove vinarije u proizvodnji i punjenju na samom posjedu, koje je u Iloku počelo nekih 200 godina prije nego u francuskoj pokrajini Bordeaux. Kako bi zaštitili svoju reputaciju, u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima, buteljirala su se vina na chateau način. Tako je ostalo i do današnjih dana. Ako Iločki podrumi nisu na butelji, onda vino nije tamo proizvedeno, geslo je Iločkih podruma, kojega se valja držati, poglavito ako tako tvrde šampioni.


Tagovi

Vina Nagrade Šampion Titula Ocjenjivanje Iločki podrumi Traminac Graševina Ocjenjivačka komisija Podunavlje Slavonija Vinski turizam Mayer Pince Stipetić Vera Zima Vinski klaster Srijem


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić