Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Vinogradar
  • 09.06.2014. 15:50

Savjeti za vinovu lozu za tjedan 09.-15.06.2014.

Vinogradari posebno pripazite na pojavu pepelnice u vinogradima jer traju idealni vremenski uvjeti za njezinu pojavu i širenje.

  • 660
  • 34
  • 0

I ovaj tjedan donosimo vam aktualnosti u zaštiti vinove loze. Bayerovi stručnjaci obišli su vinograde te dali preporuke za tretiranje bolesti i štetnika koji trenutno predstavljaju najveću opasnost.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda ovih dana završava na ranim sortama, dok je na ostalima sortama u tijeku puna cvatnja. Nakon cvatnje vinograda koja će završiti u narednih nekoliko dana, potrebno je zaštititi vinograd protiv plamenjače, pepelnice, sive plijesni te po potrebi od moljaca (osobito u zapadnim vinogorjima Hrvatske). Kombinacija pripravaka Mikal Premium (3 kg/ha), Falcon (0,4 l/ha) i Teldor (1,5 l/ha) idealna je za zaštitu vinograda protiv bolesti nakon cvatnje. Važno je napomenuti da se prvo stavlja u vodu Teldor pa Mikal Premium i na kraju Falcon. Kod napada moljaca treba dodati i insekticid Decis (0,4 l/ha). Decis sredstvo je iz skupine piretroida te nema dozvolu u integriranoj proizvodnji grožđa.

Nakon završetka cvatnje može se obavljati zelena rezidba (vršikanje) u vinogradima. Kod zelene rezidbe vinograd dobije više zraka i ima manju gustoću zelene mase, što dovodi do smanjenja napada bolesti. U iduća dva do tri tjedna najjači su napadi botritisa, pepelnice i peronospore pa zbog toga treba posebnu pažnju posvetiti praćenju bolesti i odmah reagirati ako se primijeti bilo koja bolest na vinogradu. Dizanje prašine na mlade grozdove i listove potrebno je smanjiti na minimum (tanjuranje, malčiranje korova ili frezanje dižu prašinu pa tako povećavaju zarazu vinograda). Mlade vinograde također treba zaštititi od bolesti pripravcima Mikal Premium (3 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Takve vinograde treba pažljivo oplijeviti i pustiti samo one mladice koje su potrebne za formiranje uzgojnog oblika. Korovi u vinogradima mogu se suzbijati pripravkom Basta 15 (2 - 3 l/ha) u trake odnosno ispod redova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Iza nas je tjedan stabilnih vremenskih prilika koje su proizvođačima pružile prigodu za "hvatanje" zakašnjelih agrotehničkih zahvata, uključujući i zaštitu vinograda. Navedeno uključuje redovitu plansku zaštitu, ali i kurativne tretmane za smanjenje nastale štete u cvatnji. Naime, od poteza Zadarske županije, preko Primorsko-goranske do Istre, proizvođači su se susreli s nastalim štetama na cvatu loze. Najčešće su štete od plamenjače, sive ("zelene") plijesni pa čak i rane pepelnice, ali i crne truleži. Zbog odabira neadekvatnih pripravaka, loše aplikacije, intervala zaštite i slično, kod nekih proizvođača je i ovako rani stadij razvoja vinove loze doveo do znatnih gubitka budućeg prinosa grožđa. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje stabilno vrijeme, ali s visokim temperaturama i visokom relativnom vlagom zraka. Upravo takvo vrijeme upozorava proizvođače da, uz probleme plamenjače koji su još uvijek visoko rizični u ovom stadiju razvoja vinove loze, i zaštita od pepelnice polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara.Ta opasnost će, u ovim vinogradarskim podregijama, dominirati idućih mjesec dana.

I ovaj tjedan preporučujemo kombinaciju tri visoko učinkovita pripavka iz palete Bayer programa zaštite u vinovoj lozi. Mikal Premium (3 kg/ha) s tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu,preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače. Teldor (1,5 l/ha) kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni. Nativo (0,2 kg/ha) koji s dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućava sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati. Od radova u vinogradu za idući tjedan valja istaknuti: uvlačenje mladica u armaturnu žicu, plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica. Pažnja vinogradara treba biti usmjerena brzom uočavanju pepelnice i pravovremenom reagiranju u smislu zaštite vinograda. Krajem tjedna, u subotu 14.06. i nedjelju 15.06. prema vremenskoj prognozi postoji mogućnost oborina do 5 mm kiše, što upućuje na potrebu redovite zaštite prije subote. Uvjeti za sekundarne infekcije će se nastaviti, te preporučujemo odabir visoko kvalitenih pripravaka iz Bayer palete

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan u Dalmaciji obilježen je suhim, sparnim i vrućim vremenom. Dnevne temperature bile su nerijetko iznad 25 stupnjeva Celzijusa. Oborine nisu zabilježene, a isto tako se ne očekuju niti sljedeći tjedan, osim eventualnih lokalnih pljuskova. Vrijeme s ovim karakteristikama pogodovalo je razvoju plamenjače na zaraženim dijelovima vinove loze, ali je s druge strane usporilo njeno širenje. Vinogradari bi trebali posebno paziti na pojavu pepelnice jer su ovo idealni uvjeti za njenu pojavu i širenje. Da ponovimo, pepelnici odgovara vruće i sparno vrijeme bez kiše, što su uvjeti gotovo pa potpuno suprotni od uvjeta koji pogoduju razvoju i širenju plamenjače. Kako smo na vrhuncu zaštite vinograda, ne treba zaboraviti da je vinova loza u kritičnim fazama. Ukoliko sada dođe do zaraze oplođenih grozdića plamenjačom, štete mogu biti ogromne. U praksi to znači da opasnost od plamenjače ostaje na visokom nivou, ali joj se pridružuje velika opasnost od zaraze pepelnicom. U onim vinogradima gdje je cvatnja završena, vrijeme je za prvo, i jako važno, prskanje protiv sive plijesni.

Za suzbijanje plamenjače preporuča se upotreba pripravaka Mikal Premium (3 kg/ha) ili Verita (2,5 - 3 kg/ha). Partneri za pepelnicu su Nativo (0,2 kg/ha) ili Falcon (0,4 l/ha). Za prvo prskanje protiv sive plijesni preporuča se Teldor (1 - 1,5 l/ha). Od štetnika u vinogradima prisutne su štitaste uši koje trenutno rade velike štete. S obzirom da su one sada u pokretnim stadijima, idealno je vrijeme za suzbijanje nekim od dozvoljenih insekticida. Što se tiče gnojidbe, vinogradarima se preporuča korištenje aminokiselinskih pripravaka kako bi pripremili vinovu lozu na temperaturne šokove. U onim vinogradima gdje ima još dovoljno vlage u tlu (vinogradi u velikim kraškim poljima) preporuča se upotreba folijarnih gnojiva s povećanim udjelom kalija.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Vinogradi Plamenjača Pepelnica Siva plijesan Moljac Zaštitna sredstva Vršikanje Peronospora Trs Grožđe Preporuke stručnjaka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]