Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrum Hoborka
  • 23.04.2022. 12:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Siniša Hoborka: Velike vinarije diktiraju cijenu, a mi mali ovisimo o njima

U našem se kraju nekad pilo pivo i rakija, no mladi sve više konzumiraju vino. Razlog tomu je što mu je porasla kvaliteta, istaknuo je vinar Siniša Hoborka za Slavonskobrodsku televiziju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.293
  • 79
  • 0

"Sve što se tiče vinogradarstva, ali i vinarstva poskupjelo je za 20 do 30 posto", kazao je vinar Siniša Hoborka ekipi Slavonskobrodske televizije.

Kako dodaje, teško će oni nadoknaditi to poskupljenje. "Mi mali ovisimo o velikim vinarijama koje diktiraju cijenu. Ako oni povise cijenu onda ćemo moći i mi kako bi pokrili dio troškova", napomenuo je.

Naime, on ima dva hektara vinograda i podrum kapaciteta 20.000 litara. Prošlom je sezonom unatoč ograničenjima zbog Covida zadovoljan jer je porasla lokalna prodaja. "Povećala nam se ona na kućnom pragu. Bila je to dobra godina za nas male vinare", rekao je dodavši da je ostao bez vina iz prošlogodišnje berbe te da se po tom pitanju ne može žaliti.

"U našem se kraju nekad pilo pivo i rakija, no mladi sve više konzumiraju vino. Razlog tomu je što mu je porasla kvaliteta", istaknuo je. Kaže, u posljednjih šest godina imaju redovito ranije berbe s većim količinama šećera i manjim kiselinama.

Za kvalitetno vino važna je i kvaliteta grožđa. Sve agrotehničke mjere koje se sada provode pa tako i zaštita, kako Siniša napominje, odrazit će se na proizvodnju. "Trenutno se primjenjuju sredstva na bazi bakra i sumpora. Sada je fenofaza vunastog pupa što je idealno za prvu zaštitu sumpornim sredstvima", pojasnio je.

Ranija berba graševine na OPG-u Hoborka kao pun pogodak: Sladori jači, kiseline optimalne

Inače, ovaj vinar u svom sortimentu ima graševinu i crni pinot, a u planu mi je i sadnja novih trsova. Kako kaže, bez investicija nema napretka i otkriva da planiraju proširiti i svoj vinski podrum.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Zaštita vinove loze Mali vinar Siniša Hobroka Vinograd Cijene vina Cijene repromaterijala


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!