Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlade malvazije
  • 20.02.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

'Slijepo' kušanje sedam mladih malvazija, kvaliteti pogodovalo umjereno ljeto

Bojom, mirisom i okusom odražavaju tipičnu sortnost, no pravi znalci ipak osjete presudne nijanse koje ovise o području vinogoja s kojeg dolaze, kaže poznati sommelier Emil Perdec.

Foto: Marinko Petković
  • 948
  • 58
  • 0

Meteorološki vrlo povoljna vinogradarska godina dala je ove godine malvazije, koje su postale zaštitni brend Istre, iznimnog potencijala, rečeno je na tradicionalnoj vinskoj radionici 'Malvazija kroz različite terroire Istre', koja se održala u okviru devetog En Primeura u Zagrebu.

Kako je naglasak bio na terroiru i njegovim specifičnostima, a ne na proizvođačima, etikete nisu otkrivene na slijepom kušanju na kojem je predstavljeno sedam mladih malvazija, koje tek počinju svoj 'radni vijek' u vinskim podrumima, a prvi ozbiljniji ispit će imati na 27. Vinistri u Poreču.   

Pet terroira malvazije s istarske crvenice 

Voditelj radionice Emil Perdec, poznati hrvatski sommelier, istaknuo je kako ove godine dominira tipična boja za mladu malvaziju, čiji rub u čaši ovisi o nijansama u sastavu istarske crvene zemlje. Dodao je da bez obzira s kojeg terroira dolaze, a na relativno malom poluotoku ih imamo čak pet: južnu, zapadnu, sjever-sjeverozapadnu, centralnu i istočnu Istru, u vinima dominira klasična zelenkasto-žuta boja.

Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih mirisa

Kako se čulo, vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih mirisa. "Bojom, mirisom i okusom odražavaju tipičnu sortnost, no pravi znalci ipak osjete presudne nijanse koje ovise o području vinogorja s kojeg dolaze, a ponegdje se isprepliću s mirisima bijelog cvijeća i akacije, pa čak i cvjetno-herbalnim aromama. Vina su ugodno svježa, srednjeg tijela i prate mirisne karakteristike", istaknuo je Perdec.

Ipak, nakon prvog kušanja mladih vina, zaključeno je da u njima ima manje 'cvijeta' nego u mladim graševinama, savignonu ili pošipu. Vino se u Istri radi u vinogradu, na odabranim lokacijama, a prinosi su reducirani na manje od kilograma po trsu, što vinarima nije drago, ali onda nema ni vrhunskog vina.

Da su prošlom godinom zadovoljni i vinari i vinogradari potvrdio je mag.ing. Kristijan Damijanić iz Poljoprivrednog odjela Poreč i istaknuo da su travanj i svibanj lani bili izrazito kišni i hladni, pa je cvatnja kasnila oko deset dana, a s prvim danima lipnja započelo je razdoblje relativno suhog i toplog vremena, koje je trajalo sve do rujna.

Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, kazao je da su kvaliteti ovogodišnjih vina pridonijele umjerene ljetne temperature bez većih ekstrema. Ipak, kaže, kasnilo je dozrijevanje pa se prvi put u posljednjih desetak godina grožđe bralo početkom rujna, desetak dana kasnije od uobičajenih termina, kad je to bilo već koncem kolovoza.

Decanteri sad dolaze iz središnje Istre oko Motovuna

Perdec je kazao da su mlade malvazije u Istri, bez obzira na sastav zemljišta u vinogradu i klimatske uvjete, na tržište išle tek u lipnju, a onda je taj rok pomaknut na ožujak. Sada i ranije dolaze na tržište jer vinari nemaju dovoljno vina.

Na zapadu Istre, kaže, poznati i priznati vinari, koji redovito osvajuju odličija na sajmu Vinistra u Poreču, sada rade više vrsta malvazija, ovisno o maceraciji i odležavanju. Osim toga, tu ima i bijele zemlje, koja voli manje kiše, a bolje se 'slaže' s lopatom s rupama, koju istrijani nazivaju 'pinjevica'.  

'Slijepo' kušanje sedam malvazija;

Novost je da sad polako u prvi plan dolaze vinari koji imaju vinograde i vinarije u središnjoj Istri oko Motovunu ili istočnoj, prema Pazinu. Riječ je o novijoj vinariji Valenta iz Kaldira, na samo dva kilometra od Motovuna, a koja je nakon tri generacije vinara, koji su proizvodili vino više od 100 godina, prije samo tri godine, odlučila staviti vino na tržište. Nagrada je stigla vrlo brzo u vidu srebrne medalje Decantera iz Londona.

Radi se o šest hektara vinograda, što je dosta za Istru, ali malo za veće tržište. Valter Valenta u svoju malvazijI ne stavlja nikako grožđe drugih sorata, čak niti dozvoljenih 15 posto, ali isto tako je radi s vlastitim selekcioniranim kvascima.

S druge strane, izdvajamo malvaziju Templar vinarije Rossi iz sela Bajkini, koja je dalje od mora, uz rijeku Mirnu, ali ima i službeno najbolje bijelo vino Hrvatske, koje je na IWC-u u Londonu dobilo čak 95 bodova od mogućih 100. Godišnja proizvodnja im je 40.000 boca vina.


Fotoprilog


Tagovi

Mlade malvazije En Primeur Istra Istarski vinari


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić