Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halyomorpha halys
  • 12.05.2020. 15:00

Smrdljivi martini odgovorni za loš miris i okus vina?

Smeđe mramorirane stjenice mogu se naći na grožđu i neopaženo proći proces proizvodnje vina, oslobađajući spojeve koji mogu pokvariti miris i okus pića, potvrdili su znanstvenici.

Foto: JumpStory
  • 645
  • 19
  • 0

Za vinare je smeđa mramorirana stjenica (Halyomorpha halys), poznatija kao smrdljivi martin, prava noćna mora, a istraživanja su dokazala i zašto.

Ovi štetnici mogu se naći na ubranim grozdovima koji su sirovina za proizvodnju vina, a svojim prisustvom oslobađaju spojeve koji mogu pokvariti miris i okus gotovog proizvoda, piše u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Agricultural and Food Chemistry.

Stvaraju spojeve koji utječi na kvalitetu vina

Ovi kukci u vinogradima sišu sokove iz grozdova i tako smanjuju prinos i kvalitetu. Budući da su maleni i stope se s okolinom, često ostaju na ubranim grozdovima i završe u vinariji stvarajući dobro poznate spojeve neugodna mirisa koji ponekad utječu i na kvalitetu vina i soka. Pesticidi koji se koriste u vinogradarstvu nisu potpuno učinkoviti niti se koriste pred samu berbu, pa se pažnja usredotočuje na načine smanjenja prisutnosti ovih insekata u vinariji, nakon berbe. Da bi točno saznali kako prerada grožđa utječe na oslobađanja spojeva koje kukci izlučuju prilikom stresa i kako to utječe na vino, Elizabeth Tomasino i njezine kolege proveli su istraživanje.

Ugrožene svjetske zalihe lješnjaka - napadaju ih smrdljivi martini

Naime, oni su na grožđe stavili različit broj živih ili mrtvih smeđih mramoriranih stjenica i izmjerili oslobađanje spojeva. Otkrili su da je prešanje grožđa ključan korak u njihovu izlučivanju, a dva najčešća kemijska spoja su tridekan koji nema miris i 2-dekanal koji je zapravo glavni krivac za lošu aromu.

U znanstvenom timu zaključuju da bi vinogradari suzbijanjem ovog štetnika, posebno prije prešanja grožđa, smanjili razinu ovih spojeva, do prihvatljivih količina kako ne bi utjecali na aromu.

Sumporovodik - još jedan krivac za loš miris

Miris na sumporovodik jedna je od mana koja se češće pojavljuju kod mladih vina, a ovaj spoj uzrokuje miris sličan pokvarenim jajima. Ako se pravovremeno ne ukloni, nastaje merkaptan kojega je teže ukloniti. Naime, ovaj je spoj posljedica nepravilnog tretiranja posuda, bačvi ili praznog prostora iznad vina u posudi pomoću vrpca koje nepravilno izgaraju pa elementarni sumpor kapa u tekućinu.

Bolesti i mane vina

Ovo se može dogoditi i ako se grožđe neposredno prije berbe tretira sumpornim preparatima. U svim navedenim slučajevima, kada dođe do vrenja, elementarni sumpor se oslobađa i reducira u sumporovodik. Prema nekim istraživanjima i kvasci imaju sposobnost redukcija sulfata i sumpornog dioksida u navedeni spoj.

Sprječava se samobistrenjem, dodavanjem selekcioniranih kvasaca, pravilnim sumporenjem, pravovremenim prvim pretokom i redovitom kontrolom. Odstranjuje se i otvorenim pretokom. Manju pojavu kod manjih količina vina može se odstraniti pretokom preko bakrenog sita ili lijevka. Jače pojave se odstranjuju s 2% bakrenim sulfatom. U slučaju pojave merkaptana i dietil sulfida odstranjivanje je moguće ponovnim vrenjem.


Tagovi

Loš miris vina Smrdljivi martin Smeđa mramorirana stjenica Halyomorpha halys Sumporovodik


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]