Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biskupijski vinograd
  • 26.09.2022. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Susjedi pomažu svećeniku da pobere grožđe prije kiše - niko se nije javio na apel

U vinogradu su zasađene dvije sorte, rajnski rizling i cabernet sauvignon. Prave kvalitetna vina, ali ih teško prodaju

Foto: Banjolučka biskupija
  • 156
  • 21
  • 0

U biskupijskom vinogradu u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke u toku je berba grožđa. Tek nekoliko susjeda, pomaže velečasnom Iliji Keliću, voditelju Poljoprivredne zadruge "Podrumi Banjolučke biskupije" da pobere ovogodišnji rod. Jutros ih je, kaže nam, obradovalo što nema kiše, kako bi spasili što više grožđa, koje je u prilično lošem stanju.

No, i u muci se šali, pa dodaje da je ovo "ekološka proizvodnja, odnosno onako kako se radilo prije par stotina godina". A tome je uzrok uglavnom nedostatak finansija, pa je većina mjera izostala.

"Upravo beremo, da ima još deset ljudi danas bi stigli pobrati bijelo, a crno ostaje. Da nam Bog da, pa da nam ne bude kiše, moglo bi se ovo sve obrati", kaže vlč. Kelić.

Rod upolovljen

Za branje nema mnogo. Rod je upolovio u odnosu na lani, a kiše koje su padale posljednjih sedmica su odložile početak ovog posla, ali i doprinijele truljenju, pa će berba biti siromašna. Sistema za navodnjavanje nema, a vlč. Kelić dodaje da "općina čak ni vodu nije uspjela dovesti".

U vinogradu su zasađene rajnski rizling i cabernet sauvignon

"Nismo imali sredstava ni za zaštitu neku, tako da je ovo ekološko, što je Bog dao", ističe.

U vinogradu su zasađene dvije sorte, rajnski rizling ili bijeli rizling kojeg inače smatraju carskom bijelom sortom u svijetu vina, a crno je cabernet sauvignon. Naš sagovornik ističe da prave kvalitetna vina, ali ih teško prodaju. "Nemamo para da kupimo boce, nego prodajemo u plastičnim kanisterima od 5 litara. Točimo i kada neko naruči ja odnesem. Da nije berbe išao bih sad po selima, slavama i svadbama pokušao ponuditi. Drugačije ne može, jer boca je 3-4 KM, a vino pet maraka litar", kaže vlč. Kelić.

Vino 5 KM po litru

Župa i vinograd se nalaze na upečatljivom brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša, oko 25 km od Banje Luke. Mahovljani su nekadašnja talijanska župa jer su austrougarske vlasti 1903. tu naselili Talijane iz Tirola. Vinograd je zasađen 2002. godine, međutim, nisu sakupljena potrebna sredstva za završetak svih pratećih zdanja te izgradnju adekvatnog vinskog podruma.

Kao privremeno rješenje podignut je šator u kojem se teškom mukom proizvodilo vino koje je jedva pokrivalo troškove. Tek 2019. su stvari pokrenute te je izgrađen podrum, koji nije u potpunosti završen. Stigla su, međutim, obećanja da će se u poslove uključiti Talijani, oni koji su i zasadili vinograd. Do tada, bačve s vinom su pod šatorom.

Prave kvalitetna vina, ali ih teško prodaju

"Onda imamo preduvjet da imamo nabolje vino u regionu", optimističan je velečasni. Na stanju im je trenutno 8.000 litara vina, od toga 2.000 l crnog. Nada se da će ga prodati kako bi vratili dugove nastale uslijed poslova oko vinograda – rezidba, pljevidba i drugo.

Friško u svećeništvu

Inače, vlč. Kelić je "friško u svećeništvu", a tek u maju je preuzeo ovu zadrugu, s velikim iskustvom u poljoprivredi, budući da je, kaže nam, radio u menadžmentima brojnih firmi.

"Koristim to iskustvo sada da pomognem. Sila prilika, nema ko, moram ja", dodaje. Do kraja sedmice, namjeravaju brati svaki dan, ako vremenske prilike dozvole. S 50 ljudi, navodi, obrali bi sve za dan, ali ovako je teško prognozirati šta će biti.

Svećenik spašava biskupijski vinograd - slab odziv na radnu akciju, troškovi veliki

Podsjetimo kako je vlč. Kelić u junu ove godine također tražio pomoć mladih volontera za akciju spašavanje biskupijskog vinograda te je ona bila uspješna jer su se brojni odazvali. Svi zainteresirani pojedinci i grupe koji žele pomoći berbu mogu se prijaviti i sve potrebne informacije dobiti na broj telefona +387 65 806 090 ili na Facebook stranici Biskupijski Podrumi i Instagram profilu biskupijski_podrumi


Fotoprilog


Tagovi

Vinograd Biskupijski vinograd Ilija Kelić Banjolučka biskupija Berba grožđa Rajnski rizling Cabernet sauvignon Mahovljani


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.