Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Vislander
  • 26.05.2023. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Milna, Vis

Svjetski raritetna bugava i plavac mali, ali i kuč su ono što nitko osim Visa nema

Autohtone sorte bugava, iako se službeno zove vugava, na Visu ima 14  ha i 1 ha na Braču, što znači da je na svijetu ima još samo oko 15 hektara. Dakle, ona je zabilježena samo tu, ispričala je Sanda Vojković.

Foto: Marinko Petković
  • 1.409
  • 83
  • 0

Damir Radica uz Marka i Sandu Vojković modernom vinarijom Vislander odaju svojevrsni hommage svojoj baki (noni) Franki Vojković i pradjedu Juri Dorotiću, koji su davno udarili dobre temelje vinariji na Visu.

"Na otoku je autohtona sorta u svjetskim razmjerima bugava, iako se ona službeno zove vugava, a koje ukupno na Visu ima 14  ha i 1 ha na Braču, što znači da je na svijetu ima još samo oko 15 hektara. Dakle, ona je zabilježena samo tu, nije joj pronađeno srodstvo nigdje drugdje u svijetu", kazala je uvodno Sanda Vojković na vinskoj radionici ''Vrijeme za ...'' koju  vodi Vjekoslav Madunić u Zagrebu.

Kuča ima tri hektara

Kako se čulo, vinarija ima ukupno 15 hektara u svome vlasništvu: 7ha su plavci, na 5 hektara je bugava, a na tri je kuč i druge stare bijele sorte kao što je kurtelaška i rukatac. Vis je za Drugog svjetskog rata bio slobodna zona na koji su, na skriveni aerodrom, slijetali britanski avioni. Bilo je to doba neimaštine kada je glava kuće baka Frona, jer su muški bili u oslobodilačkom ratu, morala brinuti o svima, a nije ih bilo malo. Sklapajući svojevrsni savez s Britancima u razmjeni dobara ona je davala najvrijedniju namirnicu vino, a s druge strane je dobivala porcije vojničke hrane.

Taj istiniti događaj u vinariji su iskoristili za sintagmu "Vino za život" koja odlično prezentira ono vrijeme. I dok nam je danas nadopuna i užitak, značilo je život u doba velike oskudice. Podrum i kušaonica se nalaze u Milni. Prije opisa nekoliko vina, od ukupno devet koliko smo probali, nabrojit ćemo polja ili položaje na kojima dozrijevaju plavci i bugave: Tihobraće Grand cru pozicija, Milna također Grand cru, Ljubišće, Voščice i Dračevo polje, ističe Vojković.

Nagrađivana i vrijedna vina Vislandera 

Prezentaciju je sommelier Darko Lugarić počeo pjenušcem Komiška bonda (strana) bijela 2021 sa 12 posto alkohola i 6-7 g/L kiseline, klasična metoda brut sa malim ostatkom šećera. Osnovno grožđe je kuč i 15 posto vugave. Odležao je godinu dana a zatim degoržiran. Pjenušac, opisao je, ima sve karakteristike terroira, pitak je, aromatiku je dala vugava, bademasti miris, osvježavajući, a odležavanjem će biti još bolji. Možda bi mu kvasac pojačao strukturu ali je ovakav lepršav, svjež upravo ono što se htjelo postići.

Grožđe beru već za Veliku Gospu

S druge strane, bugava antique 2021 ima 13 posto alkohola je puno kompleksno vino s izraženim aromama marelice, tropskog voća i badema. Kristalno bistro, sunčano žute boje. Ovdje je kombinirano bilo u rostfraju, a 30 posto u drvu u bačvama od 500 litara. Radila se kriomaceracija 3-4 sata na 4 stupnja. Također i batonaž. Osjeti se kremoznost kvasca i mali utjecaj drva. Grožđe je brano sredinom kolovoza da bi se dobilo pitko, a dovoljno snažno južno dalmatinsko vino. Ima potencijal odležavanja 3 do 5 godina.. U Dračevom polju, gdje je nastalo, je kombinacija zemlje s malo pijeska.

"Vugava je interesantno vino, tipične sortnosti nije usporediva ni sa jednim drugim. Ako išta na Visu treba čuvati onda je to ovo bijelo karakterno vino s punim potencijalom autohtone sorte", kazao je enolog Franjo Francem.

Nadalje, plavac mali Ljubišće 2018 ima 13,5 posto alkohola, a nastao je na pjeskovitom tlu i nadmorskoj visini od oko 100 metara. Izraženog mirisa na makiju u okusu se osjeti ukuhana šljiva, kompot jakih tanina sa dugim završecima. Vino je bilo samo mjesec dana u drvu, a onda tri godine u boci. Ljubišće je najnagrađivanije vino. Plavac mali položaj Tihobraće polje 2017  ima 14 posto alkohola nastao u kraškom polju na nadmorskoj visini od 10 do 60 metara. Boja je tamno rubinska sa ljubičasto smeđim odsjajem. U okusu se osjeti snažna struktura, visoki šećeri i izraženi, ali usklađeni tanini. Još uvijek ima jako lijepu kiselinu, a potencijal odležavanja je više od 5 godina. U preradi nakon vrenja vino je bilo u inoxu 3 mjeseca. Nakon toga 60 posto vina je odležavalo u bačvicama od 225 litara, 25 posto je bilo u bačvama od 500 litara koje su kombinacija mađarskog i francuskog hrasta, a 15 posto ostaje u inoksu.

Rakije i ginovi od 24 rogača  

Nakon vađenja iz drva ostaje još 8 mjeseci u zajedničkoj kupaži u inoxu, a punjeno u boce odležava još pola godine. Vino se pakira pod etiketom već spomenutog dide Jure.

Lugarić ističe da viški plavci imaju nježnu strukturu i isto takvu aromu te su sličniji po tome plavcima sa susjednih otoka Brača i Korčule nego li onima s Pelješca. Otok Vis ima veliki potencijal sortimenta i nema sumnje da će u godinama koje dolaze vinarija raditi još bolja vina, a neka od ovdje spomenutih će starenjem doživjeti svoje vrhunce.

Vino za život 

Vinarija ima i svoju destileriju u kojoj nastaju rakije travarica i lozovača, likere-kruškovac, rogačicu i orahovicu. Posebnu pozornost posvećuju svome ginu od rogača 24 Carob Gold Gin. Naime, u rimsko doba je zlatnik solidus težio 24 sjemenke rogača. Ovdje su tvorci pića usporedili i napravili gin od 24 rogača kao što i 24 karata označavaju čisto zlato. Ali tu je i aperitivno piće Limoncello nastalo od kore autohtonog agruma, viškog limuna punog aromatičnog ulja i ugodne gorčine, zaključuje Sanda Vojković.


Tagovi

Vinarija Vislander Sanda Vojković Bugava Vugava Kuč Kurtelaška Rukatac Dida Jure


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]