Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toty
  • 01.08.2021. 12:00

Talijansko rješenje za uzgoj vinove loze na pergoli - Carraro tractors Compact VLB 75

Finalista ovogodišnjeg izbora traktora godine, TotY, odlikuje 2,2-litreni Stage V trocilindrični Deutz motor koji maksimalnu snagu od 75,3 KS postiže na 2.600 okretaja u minuti.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 129
  • 13
  • 0

Objavom finalista u ovogodišnjem krugu natjecanja "Tractor of the Year" (TotY) na nedavno održanom on-line predstavljanju "Let the Challenge begin" bačena je rukavica za novi izazov. Kao i prošle godine, čitateljima Agrokluba donosimo detaljan pregled tehničkih karakteristika nominiranih, svaki tjedan do samog proglašenja pobjednika, koje će, podsjećamo, ako to epidemiološke mjere dozvole, biti održano na EIMA sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bologni (Italija) 19. listopada 2021.

Ove godine krug započinjemo s kategorijom voćarsko-vinogradarskih, brdskih i ostalih specijaliziranih traktora, a prvi na redu je onaj proizvođača Carraro tractors, Compact VLB 75.

Radi se, kako su istaknuli proizvođači, o "mlađem bratu" kompaktnog V75 traktora, stvorenom kako bi udovoljio potrebama vinogradara koji uzgajaju lozu na pergoli (brajdi), popularnom načinu u Italiji. Ustvari, ovaj se model može pohvaliti malim dimenzijama, maksimalne dužine 2,94 m, širine 1,5 m, visine 3,6 m i težinom od 2,3 tone. 

Finalista odlikuje 2,2-litreni Stage V trocilindrični Deutz motor koji maksimalnu snagu od 75,3 KS postiže na 2.600 okretaja u minuti, a najveći okretni moment od 280 Nm na 1.600 o/min. Kapacitet dizelskog spremnika je 42 litre.

Što se hidraulike tiče, na raspolaganju su i pumpa otvorenog protoka (OC open circle) i zatvorenog protoka osjetljiva na opterećenje (CCLS close circle load sending), kapaciteta 50 litara u minuti. Upravljački sustav napaja se iz posebne, odvojene pumpe s 30 l/min. Maksimalni podizni kapacitet stražnje hidraulike je 1,8 tona. 

Nisko težište i vrlo velik radijus okretanja čine ga vrlo sigurnim na terenima s nagibom (foto: Printscreen)

Glatko mijenjanje 24 brzine unaprijed i 12 unatrag osigurava hidraulički prijenos iz "kućne" radionice Carrara u rasponu od 0,5 do 40 km/h. Kratki međuosovinski razmak, nisko težište i vrlo velik radijus okretanja, od 55 stupnjeva, čine ga vrlo sigurnim na terenima s nagibom. Također, u odnosu na druge modele, niže je postavljena hauba kao i vozačevo sjedalo što omogućuje bolju vidljivost. Dolazi s kotačima od 20 ili 24 inča, a ima i podesive blatobrane. 

"Željeli smo napraviti traktor koji je kompaktan, ali sa svim karakteristikama koje omogućuju rad specijaliziranim traktorima“, istaknuo je Wolmer Bisan, tehnički inspektor tvrtke naglašavajući kako je ovaj model dizajniran za profesionalno bavljenje nekom od poljoprivrednih djelatnosti. 

Kako izgleda i koje sve karakteristike nosi sa sobom ovogodišnji finalist tvrtke Carraro tractors možete pogledati i u videu:


Tagovi

TotY Carrero tractors Compact VLB 75 Finalist Vinogradarstvo Uzgoj na pergoli


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]