Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teran
  • 21.03.2017. 18:00

Teran je i Istrijanin, ali uz određene uvjete

Prihvaća se izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete.

  • 1.130
  • 52
  • 0

Europska komisija je objavila nacrt delegiranog akta kojim će se hrvatskim vinarima u Istri omogućiti iznimka u korištenju imena teran, unatoč pritužbama slovenske strane.

Vino prijateljstva

"Vrlo sam zadovoljan odlukom Europske komisije. Mada je takva odluka očekivana trebalo je dosta vremena i upornosti da bi se dokazala istina. Za ovaj su uspjeh najzaslužniji istarski vinari. Oni nisu odustali od proizvodnje vina pod nazivom teran i to je najjači argument. Teran se stoljećima proizvodio u Istri i nadam se da će se još stoljećima proizvoditi. Još jednom pozivam kolege iz Slovenije da zajednički promoviramo teran, te da teran bude vino prijateljstva, a ne vino razdora među nama", izjavio je hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Slovenija optužila Hrvatsku

Ovime je Europska komisija konačno razmrsila gordijski čvor oko imena teran kojeg hrvatska i slovenska strana nisu uspjele riješiti u višegodišnjem sporu. Delegirani akt je trebao biti objavljen krajem veljače, prema prvotnim planu, ali je to odgođeno zbog pritužbe slovenske strane. Podsjetimo Slovenija je Hrvatsku optužila da je EK dostavila krivotvorene dokumente koji su utjecali na odluku EK koja je bila pozivitna za hrvatsku stranu.

Ipak ne treba misliti kako će Slovenci olako prihvatiti ovu odluku. Obje strane imaju mjesec dana za evenualne primjedbe. Tek nakon toga, Komisija pisanom procedurom prihvaća akt što obično traje dva tjedna. Nakon toga počinje teći dvomjesečni rok unutar kojega Vijeća EU ili Europski parlament mogu pokušati zaustaviti odluku ako osiguraju kvalificiranu većinu.

Izuzetak od zaštite

Delegiranim se aktom za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ teran biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Rješavanje sporova u EU

U rješavanju hrvatsko-slovenskog spora, EK je koristila pozitivnu praksu u rješavanju sličnih sporeva između zemalja EU. Slovenija je 2000. godine zaštitila teran kao autohtoni proizvod te je ulaskom u EU zaštitu prenijela u europski sustav zaštićenih autohtonih sorti. To je rezultiralo uklanjanjem vina teran hrvatskih proizvođača, izuzev starih zaliha, s polica trgovina.

Razlika između hrvatskog i slovenskog vina teran postoji. U Hrvatskoj se on proizvodi od sorte teran, a Sloveniji sorte refošk. Hrvatska strana u sporu uvjerava da je Slovenija zaštitila sortu teran, a ne vino. Europska pravila dopuštaju iznimke u slučajevima kada se sorta grožđa podudara s imenom vina i zato Komisija predlaže da se Hrvatskoj dopusti korištenja imena teran. Komisija dodaje da se naš teran prodaje uz oznaku hrvatska Istra. Na predloženi način riješeno je 50-tak sličnih vinskih sporova u EU.


Tagovi

Teran Ivan Jakovčić Deregirani akt Europska komisija Istra


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.