Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2017
  • 03.11.2017. 10:30

Tko su dobitnici priznanja za razvoj vinarstva u Hrvatskoj?

Dodjelom osobnih i kolektivnih priznanja za razvoj vinarstva i vinogradarstva Hrvatske svečano je otvorena ovogodišnja, 27. Sabatina!

Foto: Pixabay/richarem
  • 811
  • 64
  • 0

Već 27. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina otvorio je jučer svoja vrata, ovoga puta u Primoštenu. Svečano otvorenje započelo je dodjelom osobnih i kolektivnih priznanja za razvoj vinarstva i vinogradarstva Hrvatske.

Tako je priznanje "Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva uručeno prof. dr. sc. Anti Kolegi iz Zadra. Ante Kolega bio je do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je plejadu uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor je ili koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda od kojih posebno treba istaknuti "Marketing vina", značajno djelo u ovom području. Na mnogim Sabatinama održao je predavanja o marketingu i ekonomičnosti vinske proizvodnje, osobito o ulozi vina u suvremenoj turističkoj ponudi.

Osuvremenili vinsku proizvodnju

Priznanje "Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva pripalo je Željku Katuši iz Benkovca. Željko Katuša cijeli svoj radni vijek posvetio je vinogradarstvu i vinarstvu bilo kao dugogodišnji direktor vinarije Benkovac, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije ili kao pročelnik u upravi grada Benkovca. Dao je značajni doprinos naglom razvoja vinogradarstva na području Ravnih Kotara. Jedan je od organizatora vinske manifestacije Vinifest u Benkovcu.

Država vinarima duguje spomeničku rentu

Priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dobio je Jozo Rabušić iz Putnikovića. Jozo Rabušić dugogodišnji je upravitelj Poljoprivredne zadruge Putnikovići, koja je od njegovog dolaska u upravu napravila veliki iskorak, osobito u osuvremenjivanju vinske proizvodnje i organizaciji punjenja vina pod brendovima zadruge. I u kriznim vremenima uspio je održati ekonomsku stabilnost zadruge. Zaslužan je i za uređenje stare zadružne zgrade u moderan „Dom vinogradarske tradicije“ s muzejskom vinogradarsko-vinarskom zbirkom.

Priznanje uzornom vinogradaru koje dodjeljuje Udruga vinogradara i vinara Dalmacije, pripalo je Anti Gracinu iz Primoštena. Ante Gracin nastavio je obiteljsku vinogradarsku tradiciju i postao veliki zaljubljenik u lozu. Na najpoznatijem vinogradarskom predjelu Primoštena - Bucavcu, gdje se od pamtivijeka uzgaja glasoviti babić, uzgaja i održava uzorni vinograd. Zajedno sa sinom dr. Leom Gracinom, vrlo cijenjenim enologom, utemeljio je obiteljsku vinariju 2000. godine u Šibeniku. Sudjelovao je u revitalizaciji položaja Bucavac, krčenjem maslina i ponovnom sadnjom vinograda. Istinski zaljubljenik u lozu i dugogodišnji predsjednik primoštenske Udruge maslinara, vinara i vinogradara.

Povelja "Zlatan Plenković" mladom vinogradaru/vinaru koju dodjeljuje Zlatan otok d.o.o. Sveta Nedjelja, otok Hvar pripalo je Radoslavu Županoviću iz Kruševa, Primošten.Radoslav Županović zajedno s ocem Antom vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u kojem proizvodi vrhunski babić i ekološko maslinovo ulje na četiri hektara maslinika. Zahvaljujući sredstvima ministarstava i Europske Unije zasadili su novi vinograd i modernizirali tehnologiju. Svoje proizvode nude turistima na 'kućnome pragu' - u svojoj nastambi 'Galjinom dvoru' u Kruševu. Dok mnogi mladi privučeni „svjetlima velegrada“ odlaze od rodne grude, Rade se vraća obiteljskoj tradiciji i poljoprivredi, dajući joj novu dimenziju vezujući je uz turizam.

Većina stanovnika živi od vinove loze

Povelja hrvatskoj vinarskoj zadruzi koju dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo pripala je Poljoprivrednoj zadrugi Vis. Poljoprivredna udruga Vis baštini bogatu zadružnu tradiciju koja je utemeljena osnivanjem prve zadruge na Visu 1902. i nastavljena osnivanjem Prve viške vinarske zadruge 1908. godine te izgradnjom vinarije. Od tada zadruga kontinuirano prerađuje grožđe viških težaka, te puni vino u boce koje plasira širom Dalmacije. Unatoč velikim problemima koji postoje na svim jadranskim otocima, Zadruga je uspjela opstati i prilagoditi se novim tržišnim okolnostima.

Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije pripala je Jozi Vrdoljaku iz Privrednog vjesnika. Jozo Vrdoljak, kao dugogodišnji novinar Privrednog vjesnika, mnoge svoje priloge posvetio je poljoprivrednim temama. Osobito su mu zapaženi članci o vinogradarstvu i vinarstvu Dalmacije. S posebnim razumijevanjem piše o težacima, vinogradarima i vinarima, te se zalaže za rješavanje nagomilanih problema ove značajne gospodarske grane Dalmacije. Dao je veliki doprinos promociji i afirmaciji vinarske proizvodnje, pojedinih vinskih robnih marki i njihovih proizvođača.

Ovogodišnja Sabatina okuplja vinare u Primoštenu!

Zlatna amfora Sabatine za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova, pripala je Općini Ston. Općinu Ston mnogi smatraju "vinarskom općinom", jer većina stanovnika u njoj živi od vinove loze. Na području općine, koja je inače poznata i po proizvodnji soli koja pomalo odumire, sve se više podižu novi vinogradi uz punu podršku općinske Uprave. U općini djeluju dvije vinogradarsko-vinarske zadruge i nekoliko individualnih vinara koji plasiraju svoje proizvode na hrvatsko i inozemno tržište, pa vino predstavlja pravi prezent gospodarstva Stona. Općina je dala financijsku pomoć za uređenje Doma vinske tradicije i vinogradarske muzejske zbirke u Putnikovićima.

Danas će se, pak, održati svečana dodjela diploma za otvorena i mlada vina.

Foto: Pixabay/richarem


Tagovi

Sabatina Priznanja Vinogradari Vinari Primošten


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo