Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pušipel
  • 14.12.2022. 12:00
  • Međimurska, Štrigova

Točka na "i" uživanja u autohtonoj sorti - pušipel dobio posebno dizajniranu čašu

Ne predstavljamo samo čašu, već jedan iskorak u kulturi pijenja vina, ali i vina kao turističkog proizvoda kojim brendiramo i cijelo Međimurje, čulo se u budućem svjetskom centru pušipela.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.849
  • 108
  • 0

Pušipel, tradicionalna sorta Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatiae i Međimurske županije postala poznato i međunarodno nagrađivano vino, ove je godine svoju kvalitetu potvrdila i na Decanteru, najprestižnijem vinskom natjecanju.

Početkom ovoga tjedna, u budućem svjetskom centru pušipela u Domu kulture u Štrigovi, predstavljena je i njegova čaša, kojom su, čulo se, stavili točku na "i" u ispijanju i uživanju u ovoj autohtonoj vinskoj sorti.

"Prvu bocu pušipela plasirali smo 2018. godine, a danas predstavljamo čašu za pušipel", istaknuo je poznati međimurski vinogradar David Štampar, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae podsjećajući da je prije petnaestak godina potekla ideja o razvijanju županijske marke vina koja bi služila kao temelj za vinarenje i razvijanje enološke turističke priče.

Budućnost vinogradarstva je u eko proizvodnji, a promidžba je ključna

S tim je ciljem 2011. godine započeo projekt "Klonska selekcija pušipela", u suradnji Županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae te Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Kultura pijenja vina

Ova, posebno dizajnirana čaša, vinoljupcima omogućuje da bolje osjete karakteristike pušipela te u punini dožive ovu autohtonu vinsku sortu. 

David Štampar, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae

"Međimurski vinari su ove godine na Decanteru osvojili 25 medalja, od toga 2 zlatne, što je samo još jedna potvrda njihovog kvalitetnog rada. Danas ne predstavljamo samo čašu, već predstavljamo još jedan iskorak u kulturi pijenja vina, ali i vina kao turističkog proizvoda kojim brendiramo i cijelo Međimurje", rekao je na predstavljanju Matija Posavec, župan Međimurske županije čestitajući udruzi Hortus Croatiae na 30 godina rada i vinarima koji svojim vrhunskim vinima ovu regiju upisuju na svjetsku enološku kartu.

Čašu za pušipel dizajnirala je i izradila austrijska tvrtka Riedel, svjetski poznata kompanija s tradicijom od gotovo tri stoljeća.

"Izrazito sam ponosan što su Međimurje i pušipel dobili svoju čašu, jer oblik čaše zaista utječe na karakteristike vina koje pijemo", naglasio je Tomislav Tuđen iz tvrtke Mahor koja je specijalizirana za distribuciju čaša i vina.

Kako je istaknuo Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, pušipel zaslužuje da ga se promovira, stoga Općina nastavlja brigu o ovoj autohtonoj međimurskoj sorti.

"Promovirat ćemo ga i u svjetskom centru pušipela, za koji je već spremna projektna dokumentacija. U domu kulture u Štrigovi tako ćemo posjetiteljima na dostojan način predstaviti međimurska vina i omogućiti im da na jednom mjestu kušaju našu kapljicu i saznaju sve o našim vinima", poručio je načelnik. 

Ulaganjima do više cijene vina

Vina su i jaki turistički adut Međimurske županije, pa vinske ceste u tom vinorodnom kraju svake godine posjećuje sve više ljubitelja vina visoke kvalitete.

Pušipel ima svijetlu budućnost 

"Naša vinska cesta jedna je od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih kada usporedimo broj dobivenih Decantera i broj hektara na kojima se obrađuju vinogradi. Sav taj trud, ostvareni rezultati i postignut ugled zaslužuju da se priča o našim vinima, a posebice o našem pušipelu, nadogradi", istaknuo je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Povratak pušipela i uspjeh vinara Međimurja, u šest godina osvojili na Decanteru 54 medalje

Dodao je da imaju i uređene kušaonice te prekrasnu prirodu, no još ih čeka niz projekata i ideja koje žele realizirati kako bi podigli ovu vinsku regiju na najvišu razinu te što skuplje prodati vrhunska vina tamošnjih vinara, jer ona to zaslužuju.Hortus Croatiae

"Ne želimo plasirati samo međimurska vina, već ukupni doživljaj", zaključio je. 


Fotoprilog


Tagovi

Pušipel Čaša za pušipel Autohtona sorta Hortus Croatiae David Štampar Matija Posavec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]