Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ludbreg 2019
  • 01.02.2019. 13:25
  • Varaždinska, Ludbreg

Tomislav Glavić i Vinarija Kopjar "šampioni centra svijeta i okolice"

Glavićevo crno vino Martin od sorte Merlot najbolje je ocijenjeno u konkurenciji 577 uzoraka na međunarodnoj izložbi mladih vina "Ludbreg 2019.“, a u kategoriji bijelog, graševina Vinarije Kopjar.

Foto: Udruga Trsek
  • 1.467
  • 121
  • 1

Ako navijači za svoj Hajduk govore da je prvak svita i okolice, isto ili slično bi se moglo reći i za Tomislava Glavića, vinogradara i vinara iz Nadina. Njegovo crno vino Martin od sorte Merlot, berba 2018., nije samo šampion u svojoj kategoriji nego je ujedno i najbolje ocijenjeno vino u konkurenciji 577 uzoraka, koliko ih je pristiglo na ovogodišnju 27. Međunarodnu izložbu mladih vina "Ludbreg 2019.“

Još točnije je kazati da je Glavić šampion centra svijeta i okolice”, dodaje Mladen Matijašec, tajnik ludbreške udruge “Trsek”, koja je i organizator ove, sve prestižnije  manifestacije. Šampion je i Vinarija Kopjar čija je Graševina najbolja u kategoriji bijelog vina. 

Švicarac potvrdio legendu

Naglasak je stavio na ono “centra”, jer Ludbreg stvarno smatraju centrom svijeta i to odavna. Još su Rimljani na mjestu današnjeg Ludbrega, uočivši dobar geografski položaj mjesta, izgradili Castrum Ioviu, grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom, termama, koji je postao trgovačko i prometno središte i na čijim je temeljima izgrađen i današnji Ludbreg.

Tu je legendu potvrdio i dr. Erasmus Weddigen, Švicarac zaljubljen u Ludbreg. Igrajući se sa šestarom on je dokazao da se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu. Najbliži dokaz su Varaždin, Koprivnica, Čakovec i Varaždinske Toplice, koji su od Ludbrega udaljeni oko 20 km. Drugi krug Zagreb-Maribor-Kaposvar, treći Beč-Budimpešta-Trst. Na istoj udaljenosti od Ludbrega, su i Pariz, Atena i drugi veći gradovi.

Ampulica s krvlju Isusa Krista

Uz to, nastavlja Matijašeć, Ludbreg 500 godina staro svetište, utemeljeno u čast Predragocjene Krvi Kristove, koja se čudom pojavila u kapelici Sv. Križa dvorca Batthyany. Prema kazivanju kršćanstva, sva mjesta na svijetu vezana uz Isusa Krista nazivaju se Centrom svijeta, a pošto u Ludbregu i danas postoji ampulica s krvlju Isusa Krista, to je i najčvršći dokaz cijele teorije centra svijeta.

Šampion Ludbrega 2019., Tomislav Glavić iz Nadina 

I napokon, u centru svijeta se združuju sva četiri elementa postojanja: vatra, voda, zemlja i zrak. Ludbrežani im kao vrsni vinogradari i potomci Ludberge, pridružuju peti element – iskričavo ludbreško vino, koje se samo u centru svijeta, svakog prvog travnja toči iz gradske fontane, pojasnio je tajnik Matijašec, a kao potvrda njegovih riječi uz cintor crkve Presvetog Trojstva sa sjeverne strane nalazi se mozaik "Centar svijeta“. Otkriven je 1996. godine kada se počeo slaviti Dan centra svijeta.

Na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu nalaze se i koncentrični krugovi Centra svijeta. Svake godine za vrijeme proslave Dana centra svijeta na krugove se postavljaju pločice gradova prijatelja s njihovim imenima te se podižu zastave u pozadini fontane.

Šampioni Tomislav Glavić i Vinarija Kopjar

Kad je podsjetio na sve ove zanimljivosti Matijašec je kao iz rukava “istresao" podatke o manifestaciji koja se 25. i 26. siječnja održavala u Ludbregu. Na njoj se  okupilo preko 300 vinara s područja Hrvatske, Slovenije i Mađarske. “ Izložba mladih vina u Ludbregu je izrasla u najveću takve vrste u Hrvatskoj”, što je na otvaranju posebno apostrofirao Radimir Čačić, župan Varaždinske županije. 

Ove godine ocijenjeno je rekordnih 577 uzoraka, od čega 565 vina, 9 voćnih vina i 3 rakije. Uzorci su prikupljeni iz mnogih vinogradarskih regija kontinentalne Hrvatske (Zagorje-Međimurje, Pokuplje, Slavonija i Prigorje-Bilogora), a na izložbi se našlo i podosta uzoraka iz regije Primorske Hrvatske i to iz podregija Srednja i južna Dalmacija, sjeverna Dalmacija i Hrvatsko primorje.

Uzorke je ocjenjivala stručna komisije sastavljene od eminentnih stručnjaka i enologa pod predsjedanjem prof. dr. sc. Stanislave Herjavec. Najbolje ocijenjena mlada vina na 27. međunarodnoj izložbi mladih vina Trsek 2019. u kategoriji bijelo proglašena je Graševina Vinarije Kopjar, a u kategoriji crno Merlot obrta KER-VIN vlasnika Tomislava Glavića. Od ukupno 577 prikupljenih uzoraka 19% dobilo je zlatna odličja, 54% srebrna, 18% brončana, priznanja su dobila 2% uzoraka, dok ih je 7% eliminirano.

Sva ravnokotarska u medaljama

Od 39 uzoraka članova Udruge vinogradara i vinara Nadin i prijatelja Udruge ne samo da nijedno vino nije eliminirano nego su sva u medaljama. Od toga 18 zlatnih, 16 srebrnih i 5 brončanih.

"Svi mi koji idemo na ovakva natjecanja dajemo svoja najbolja vina. Očekivao sam dobar rezultat I potajno se nadao tituli šampiona", kaže Tomislav Glavić, koji je uz šampionsku titulu za Merlot Martin, osvojio još tri Zlatna Trseka za svoja vina Cabernet Sauvignon, Cabernet france i mješavinu crnih vina. Ponovili su se, kaže,  rezultati s posljednje Sabatine gdje je također osvojio četiri zlatne medalje.

Tajna šampionskog crnjaka

Na pitanje kako je proizveo šampionsko vino on ponavlja da šampionska vina nastaju najprije u vinogradu. Tako je njegov Merlot u berbi imao 23 grada po Babou. Analiza 20 dana prije nego što je vino poslao na natjecanje u Ludbreg pokazala da vino ima 15,2 alkohola, 6,2 kiselina i 10 grama neprovrelog šećera.  Ima, znači, gotovo idealan balans. Ne strše ni alkohol ni kiseline. Vino je organoleptički zaokruženo, pitko..

Ludbreg je privukao brojne vinare i vinogradare

Ovo je Glaviću druga po redu titula šampiona u Ludbregu. Šampion u kategoriji crnih vina sa Syrahom  bio je i prije tri godine, kada su se ravnokotarski vinari počeli natjecati na ovoj manifestaciji. Sljedeće godine šampion je bio Božo Glavić, a lani Stjepan Vučemilović.

Ushićeni Francuz Eric Bourgeut

Ovime smo dokazali da smo bez konkurencije kad je riječ o crnim mladim vinima. Imamo odlične uvjete, teruar, mikroklimu, lokacije. Sladori i kiseline se i idealnom omjeru  nakupljaju u bobicama  prirodnim putem.  Sve se, dakle,  poklapa da imamo vrhunsku sirovinu”, dodaje Tomislav, a sve ovo potvrdio je i poznati francuski vinogradar Eric Bourgeut, vlasnik rasadnika na 100 ha u okolici Montpelliera od kojega su Nadinjani  nabavili i zasadili 420 tisuća njegovih cijepova (Merlot, Syrach, Cabernet sauvignon, Cabernet france, Grenach crni..)

Kad je prvi put došao u Nadin u kontrolu zasađenih vinograda uzeo je šaku zemlje iz Nadinskog blata. “Mi bi s ovom zemljom mogli gnojiti našu zemlju u Francuskoj”, rekao je ushićeno Eric, potvrđujući da introducirane francuske sorte daju kod nas i bolja vina nego u Francuskoj. U Nadinu, podsjeća Glavić, 120 ha vinograda i 150 ha maslina je u ekološkom uzgoju.

Vrsna vina Vinarije Kopjar

Graševina Vinarije Kopjar (od ukupno 565 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje), ocijenjena je najboljim bijelim mladim vinom izložbe. Zlatne diplome dobili su i njihovi Rose, Muškat Žuti, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, dok su za Rajnski Rizling i Sauvignon dobili srebrnu diplomu. 

Iako mlada, Vinarija Kopjar prepoznata je na vinskoj sceni. Postigla je zavidnu kvalitetu vina te svake godine osvaja regionalna i svjetska priznanja –na  Decanter World Wine Awardsu u posljednje 2 godine nagrađena je srebrom za Rajnski rizling, broncu za Sauvignon te Decanterovu pohvalu za Vino Kopjar – izvrstan blend Sauvignona, Zelenog Silvanca i Rajnskog Rizlinga. 

U vinariji  Kopjar izuzetno su ponosni na priznanja dobivena na Ludbreškoj izložbi. Ona su odličan pokazatelj još jedne izvrsne berbe i uzlazne putanje kojom se vinarija, zahvaljujujući svom podrumarenju i brizi o vinogradima kreće. Sami vinogradi i podrum Vinarije Kopjar nalaze se na granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Vinogradi se prostiru na 4,5 hektara, u njima se grožđe se uzgaja na ekološki način – bez upotrebe mineralnih gnojiva, pesticida, herbicida i otrova. Iz takvog grožđa proizvode liniju vrhunskih, prepoznatljivih organskih vina na kojima se i u podrumarstvu primjenjuju minimalne količine enoloških sredstava dozvoljenih u ekološkoj proizvodnji.

U sklopu vinarije nalazi se podrum s kapacitetom od oko 50 tisuća litara te uređena vinoteka s kušaonom vina. Varaždinska regija je sve prepoznatljivija po vinogradarstvu i kvaliteti vina, a zbog tla i podneblja u ovom je trenutku jedna od najpotentnijih regija što se tiče budućnosti vinogradarstva. Naime može proizvesti svježa i kvalitetna vina s nižim alkoholima, a to je ono što tržište i vinoljupci sve više traže. 

Najveća izložba mladih vina u Hrvatskoj

Veseli me što je ova izložba izrasla u najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj što je još jedno priznanje za Varaždinsku županiju te njezin turistički razvoj. Varaždinska županija konstantno podržava rad udruge Trsek. To ćemo raditi i dalje i u većim financijskim iznosima, a od vas vinogradara i vinara očekujemo i veće ambicije. Napravite da ova izložba bude pojam vrhunske kvalitete vina u Hrvatskoj“, naglasio je župan Radimir Čačić, hrabreći vinare uz izreku "Dan bez vina je dan bez sunca".

Održana je 27. međunarodna izložba mladih vina Ludbreg 2019.

Tim njegovim riječima i završavamo ovaj raport o 27. međunarodnoj izložbi mladih vina Ludbreg 2019., na kojoj su članovi i prijatelji Udruge vinogradara i vinara Nadin i ovaj put bili uspješni sa svojim mladim, pogotvo crnim vinima. A, ako bogda, s vrimenom će biti bolji i u bilima, bude li, kako je rekao Tomislav Glavić, "više sloge i potpore."


Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Glavić Šampion Ludbreg 2019 Izložba mladih vina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]