Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 15.07.2022. 18:00

Toplija klima "krivac" za ekspanziju vinogradarstva i vinarstva u Velikoj Britaniji

Dok su druge regije pogođene toplinskim valom, sušom, nedostatkom oborina i požarima, klimatske promjene donijele su mogućnost uzgoja vinove loze na Otoku više nego je ranije bilo moguće

Foto: Depositphoto/clickos
  • 1.566
  • 54
  • 0

Sve toplija klima povećat će proizvodnju vina u Velikoj Britaniji, pokazala je studija naziva "Projekcije klimatskih promjena za vinogradarstvo Ujedinjenog Kraljevstva do 2040.: fokus na poboljšanju prikladnosti za Pinot noir", a koju je objavio časopis za vinovu lozu i vino Oeno One

Dok su druge regije pogođene toplinskim valom, sušom, nedostatkom oborina i požarima, klimatske promjene donijele su mogućnost uzgoja vinove loze na Otoku više nego je ranije bilo moguće

Veći potencijali za vinovu lozu

Više temperature povećavaju potencijal proizvodnje vina do 2040. godine. Istraživanje je pokazalo da uvjeti postaju slični kao što su ih imale francuska Burgundija i Champagne.

Površine pod lozom su se u Ujedinjenom Kraljevstvu između 2004. i 2021. proširile za skoro 400 posto, sa 761 na 3.800 hektara.

Prije 2004. dominantne sorte koje su se uzgajale bile su Reichensteiner, Seyval Blanc i Müller-Thurgau otporne na hladnije klime. To se sad mijenja. Istraživači su u fokus stavili sortu Pinot crni koja je ondje najzastupljenija i čini 33 posto površina.

U svom radu su otkrili da će značajna područja Engleske i Walesa postati toplija do 2040. godine za 1,4ºC tijekom vegetacijske sezone. To povećava površine na kojima bi se Pinot noir mogao uzgajati, ali i druge sorte poput: Sauvignon blanca, Rizlinga i Semillona. Ove sorte se sada sporadično uzgajaju, ali s promjenom klime zasigurno će se površine pod njima povećati.

Sve je više površina pod vinovom lozom u UK (Foto: Depositphoto/clickos)

Predviđanje bioklimatskih promjena

Ova studija je obuhvatila analizu klimatskih podataka u periodu od 1999. do 2018. godine za tri vinogradarska područja. U pitanju su francuski Champagne i Burgundija te njemačka regija Baden.

Modeli predviđaju klimatske promjene na području UK i uvjete kao u navedenim regijama. U studiji su predstavili dokaze o nedavnom zagrijavanju tijekom vegetacijske sezone u jugoistočnoj i južno-centralnoj Engleskoj i utjecaju na održivost vinogradarstva. Promjene u budućnosti mogu dodatno utjecati na održivost, pogodnost sorti i potencijal vinskog stila.

Ipak, zabrinjavajuće je da postoje brojni izazovi kada su u pitanju promjene, a povezani su s pojavom ekstremnih vremenskih pojava do utjecaja na ekosisteme. Predviđa se da će padaline tijekom vegetacijske sezone smanjiti u narednih 20 godina za 10 posto u većem dijelu južne i istočne Engleske i do 15 posto u južnom Dorsetu, Devonu i dijelovima Cornwalla. Istovremeno za područja sjeverne Irske i južne Škotske se predviđa porast temperature, ali će predviđena količina u vegetacijskoj sezoni ostati visoka na 400 mm ili više, a možda i previsoka. To će limitirati širenje na sjever.

Rezultati pokazuju da su prinosi grožđa u povijesti bili niski, ali promjene donose povećanje. Tako je dobar urod iz 2018. godine djelovao ohrabrujuće na ovaj sektor. Povećanje temperature će omogućiti više površina pod vinovom lozom i fokusiranje na pjenušava vina koja do sada nisu ili su bila malo zastupljena u ovoj zemlji. 


Tagovi

Ujedinjeno Krljevstvo Vinogradarstvo Vinarstvo Pinot crni Pinot Noar Klimatske promjene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]