Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tornado
  • 30.06.2021. 18:00
  • Češka

Tornado u Češkoj potpuno uništio vinograde - ostali goli trsovi, a podrumi poplavljeni

Južnomoravska regija poznato je vinorodno područje. Nakon tornada vinova loza ostala je ogoljena, podrumi poplavljeni, oprema uništena. Rijetko tko je bio osiguran.

Foto: Facebook/Vinařství Ambrož
  • 353
  • 135
  • 0

Tornado koji je prošlog tjedna poharao Češku usmrtio je petero ljudi i uništio mnoga sela. Kuće je rušio do temelja, a usjeve sravnio sa zemljom. Pogođena Južnomoravska regija, posebno oko gradova Břeclav i Hodonín, poznato je vinorodno područje. Šteta iznosi stotine milijuna kruna i to samo za oštećene podrume, opremu i tehnologiju. One u nasadima se još uvijek zbrajaju, piše denik.cz

Osim toga, proizvođačima su oštećeni i traktori, automobili, ali i sva oprema koja se našla na putu tornadu. Također, vinski podrumi i sve ono što je u njima su poplavljeni. Među ljudima koji su stradali bilo je i vinogradara.

Prema Tiboru Nyitrayu, predsjedniku Sindikata vinogradara procjene štete bit će gotove tek za mjesec dana. "Vinogradari se prvo trebaju pobrinuti za svoje osnovne potrebe i uništene domove", napomenuo je za lidovky.cz.

Većina nasada nije osigurana

Trsovi koji su njegovani generacijama uništeni su u svega nekoliko minuta. "Trideset centimetara od tla trsovi su bili goli, stupovi i žice uništene, a nasred vinograda našli su se predmeti koji su odnekud doletjeli", kazao je Nyitray opisujući vinograd svog kolege iz Lužica. Dodao je da su stradala i vikend naselja.

Prije dva tjedna nasade ovih poljoprivrednika je pogodila i tuča u kojoj je stradao urod, no tornado ih je ostavio bez ičega. Nyitray, kaže da vinogradi većinom nisu osigurani jer si to vinari ne mogu priuštiti. "Osiguranja su poskupljivala kako su se s vremenom javljale prirodne katastrofe - od čvoraka, tuče do jakih mrazova", ističe. Međutim, kaže da veliki proizvođači imaju neke oblike osiguranja, no za one male je to nedostižno.

Šteta se tek zbraja (Foto: Facebook/Jana Strouhalova)

Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede obećalo je osigurati 1,5 milijardu kruna (gotovo 60 milijuna eura) oštećenim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane. U narednim tjednima Udruga vinara ili Nacionalni vinski centar zatražiti će suradnju u raspodjeli sredstava za pomoć vinarima na pogođenim područjima. 

"Bilo je tuče, poplava i vjetrova, ali ovakvu apokalipsu još nismo doživjeli", zaključio je Nyitray opisujući da su automobili teški nekoliko tona letjeli zrakom.


Tagovi

Tornado Češka Elementarna nepogoda Vinogradi Vinari


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.