Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carska vina
  • 03.11.2021. 15:00

Tradicija duga 170 godina, Carska vina obitelji Vasilj prve su nagrade dobila 1912.

Naša vina od autohtone žilavke i blatine pili su i carevi i kraljevi, otuda i ime vinarije, a i sada se uzdamo u kamene vinograde s hercegovačkog krša, kazao je Andrija Vasilj na promociji Carskih vina Grgo Vasilj u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 720
  • 22
  • 0

Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja u BiH, vinarija koja svoje korijene vuče još iz 19. stoljeća, predstavila je u HKD Napredak u Zagrebu na vinskoj radionici 'Vrijeme za ...' koju vodi Vjekoslav Madunić, svoje tržišne uzdanice od žilavke i blatine, ali i rose te domaće rakije višnjevaču i lozovaču.     

"Naša vinarija ima tradiciju dugu 170 godina, što je nekih pet generacija, a modernu proizvodnju i izlazak na pravo tržište počeli smo 1994. godine. Moj otac, Grgo Vasilj je poznati hercegovački vinar, koji je umnogome zaslužan za tamošnju vinsku ceste. Prve nagrade za vina naša obitelj je dobila još početkom prošloga stoljeća 1912. godine", kazao je uvodno Andrija Vasilj, koji je nakon školovanja u SAD-u preuzeo obiteljsku vinariju, te pokrenuo vinski festival Blaž, koji je ove godine doživio svoje peto izdanje.

Sluša se vinska struka, ali i čuva bačvarska tradicija   

Prema njegovim riječima, na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80.000 litara vina. Predstavljenih sedam vina nisu na širokom tržištu dok se žilavka i blatina mogu naći u retailu. U kreiranju vina koriste konzultacije i poznatih hercegovačkih enologa Tihomira Prusine, Hrvoja Augusta i Darka Šimića.

Prezentacija koju je vodio sommellier Tomo Jakopović počela je sa Carskom žilavkom Premium iz 2020. U ovom vinu je 99 posto žilavka, a jedan posto su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama iz publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova "za" pa čak i kada je kao treća predstavljena sjajna Carska žilavka Gregorius limited edition također iz 2020.godine. Tu se razvila diskusija bi li Gregorius koji ima odlične kiseline i PH vrijednosti trebalo ostaviti u podrumu bar još dvije godine da sazrije do kraja i pokaže svu raskoš sorte žilavka.

Dio predstavljenih vina od kojih većina nosi ime po djeci 

Zaključak je, a s time se složio i Vasilj, da bi to bilo dobro, ali da su oni u poziciji da moraju izlaziti ranije prvenstveno zbog veličine podruma koji imaju, a uvijek je tu u pitanju i novac koji će doći prije, ako vino ranije dođe na tržište. "Svakako bi bilo dobro sačuvati bar tisuću ili dvije butelja koje bi od sadašnje cijene desetak i nešto eura u budućnosti mogle koštati i trideset", istaknuo je Jakopović.

Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (Iva) i David. Vasilji osim domaće blatine preferiraju od crnih svjetskih sorti cabernet sauvignon (CS). Tako smo imali priliku kušati rose Niku od CS-a, Jeanne cabernet sauvignon, a u cuvee-u David zastupljen je podjednako 50 posto kao i blatina.

"Naša vina od autohtone žilavke i blatine pili su i carevi i kraljevi, otuda i ime naše vinarije, a i sada se uzdamo na globalnom tržištu u kamene vinograde s hercegovačkog krša", pojašnjava Vasilj.

Kako se čulo, tajna, ako je ima u podrumu, onda je u hrastovim bačvama. "Moj djed je bio bačvar, te smo tu vrijednu obiteljsku tradiciju nastojali sačuvati i do naših dana", otkrio je Andrija.

Ove godine ubrali 120 tona grožđa

Poznati vinar Davor Zdjelarević pohvalio je rad svojih međugorskih kolega. "Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Ipak, ovdje se radi o vrlo precizno izrađenim vinima, a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino već sam vinar. To je ovdje vidljivo", istaknuo je Zdjelarević.

U petom vinu po redoslijedu predstavljanja Carskoj blatini premium edition 2018. zastupljeno je uz 90 posto blatine po 5 posto trnka i cabernet sauvignona. Vinarija ima oko 29.000 trsova blatine i 25.000 cabernet sauvignona ostalo je najvećim dijelom žilavka. Posljednja tri vina su imala sljedeće alkohole: Carska blatina 13,5 posto, Jeanne 2017 (CS) također 13,5 posto, a David 2018 (mješavina CS-a i blatine po 50%) 15,1 posto. Zaključak je da sva tri vina po svojim sadašnjim parametrima imaju potencijal za višegodišnje odležavanje.

Uzdaju se u kamene vinograde s hercegovačkog krša

Vasilj ističe trendove na tržištu bijelih vina, koji kažu da se ona prodaju u roku od dvije godine. S druge strane, blatina koja je jednospolna sorta je zahtjevna u vinogradu, koja zna i podbaciti, a prinosi se zbog kvalitete dodatno reduciraju. On je naglasio obje komponente u stvaranju dobrih vina: i rad u vinogradu i podrum. "Dakle, nužno je imati dobru sirovinu, a ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa, a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakava vina", naglasio je.

Carska vina proizvode i rakije u manjim količinama, koje traže višegodišnje odležavanje, a s godinama im raste i kvaliteta i cijena. Imali smo priliku probati lozovaču i višnjevaču, a u asortimanu su još orahovača i travarica. "Od svih njih orah je najveći pijanac", zaključuje Andrija Vasilj.  


Fotoprilog


Tagovi

Carska vina Grgo Vasilj Andrija Vasilj Žilavka Blatina Bena Krkošija Međugorje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]