Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2018
  • 17.11.2018. 11:05

U kategoriji mladih i otvorenih vina: Vinarija Škaulj dvostruki šampion Sabatine

Očekivao sam dobre rezultate, ali ovakvom uspjehu se nisam nadao, kaže Šime Škaulj. Uz njega, u kategoriji najbolje mlado crno vino je Syrah 2018. Bože Bačića iz Podgrađa i Žilavka 2017. Zdenka Milasa iz Ljubuškog (BiH). U konkurenciji od ukupno 210 vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja zadarski vinari osvojili čak 101 odličje - 46 zlatnih, 33 srebrnih, 17 brončanih i 5 diploma za sudjelovanje

Foto: Vedran Stapić
  • 608
  • 185
  • 1

OPG Vinarija Škaulj, vlasnika Šime Škaulja iz Nadina,  dvostruki je šampion Sabatine 2018. U kategoriji najbolje otvoreno crno vino njegov  Cabernnet Sauvignon, berbe 2016.,  premoćno je pobjedio sve konkurente. Škaulj je pobjedio i u kategoriji mladih vina, dakle vina od ovogodišnje berbe, sa svojim  Chardonnayom. 

Očekivao sam dobre rezultate, ali ovakvom uspjehu se nisam nadao, rekao nam  Škaulj, neposredno nakon što je primio šampionska odličja.  

Slavlje u Aurori

Posebno je ponosan na crnjak Cabernnet, za kojega tvrdi da će kad još jednu godinu odleži, biti možda dosad najbolje vino Vinarije Škaulj. Podsjetimo, Šime Škaulj je prvi vinar s područja Zadarske županije koji je  prije 9 godina od državnog Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo dobio rješenje da je njegovo vino vrhunsko. Danas u zadarskom kraju vinari imaju oko 150 vrhunskih vina.

- Sjećam se kao da je bilo jučer. Bio je to također Cabernnet, kaže Škaulj. U međuvremenu OPG Vinarija Škaulj proizvela je  dosta vina, od koji je trenutno 6 vrhunskih i dva kvalitetna. Ovaj najnoviji uspjeh potvrđuje da smo na dobrom putu da budemo još bolji, poručio je Šime Škaulj, koji je dvostruku titulu proslavio u Malom Lošinju, u  hotelu Aurora gdje su u petak nevečer uručivana priznanja u kategorijama najboljih otvorenih i mladih vina. 

Bačićevih 70.000 panja

Osim Škaulja, razloga za zadovoljstvo ima i Božo Bačić iz Podgrađa. Njegov Syrah 2018 najbolji je u kategoriji  mladih crnih vina. - Sezona je bila stvarno dobra, kaže Bačić čiji vinograd je, kao  i Škauljev,  u ekološkom uzgoju. Kvaliteta grožđa iznimno dobra. Sladori grožđa od kojega je proizveo pobjedničko vino su se kretali od 23 na početku do 25 posto  na kraju berbe. Kiseline 6, 3 posto. 

Sve zajedno najbolja je potvrda stare  istina da dobro vino najstaje u vinogradu. A  Bačić ima vinograd na idealnoj poziciji kod Aserije, sunce ga “miluje” po cijeli dan od izlaska do zalaska, a radi se o vinogradu u kojemu je 70.000 trsova s kojih je ubrao 80 tona grožđa. - Na svakom panju je bilo po nešto više od kilograma, kaže Bačić koji osim Syraha proizvodi vino i od Merlota i Caberneta Souvignnona, dio grožđa od ovogodišnje berbe je i prodao. 

Zadranima 101 odličje

- Zadrani su i ove godine najugodnije iznenađenje Sabatine, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Od četiri prva mjesta u kategoriji otvorenih i mladih vina pripale su im tri šampionske titule, što dosad nikada nikome nije uspjelo. Njima uz bok jedino je stao Zdenko Milas ih Ljubuškog (BiH) čija je Žilavka 2017.  ocijenjena kao najbolje otvoreno bijelo vino. 

Ljubenkov je još istaknuo da je na Sabatinu ove godine pristiglo ukupno 210 uzoraka vina u kategoriji mladih i otvorenih. Od toga je čak 101 ili 48 posto iz Zadarske županije. Uz tri šampionske titule, zadarski vinari, među kojima  su Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih, Branko Arbanas iz Smilčića, Diadora Eko iz Podgradine i Stjepan Vučemilović  iz Zadra osvojili Velike zlatne diplome. Ako se tome dodaju i tri pobjedničke znači da su zadarski vinari osvojili 7 od ukupno 10 velikih zlata. Dodaju li se tome 39 zlatnih, 33 srebrne, 17 brončanih medalja i 5 diploma za sudjelovanje, slika o uspjehu zadarskih vinara na ovogodišnjoj Sabatini još je uvjerljivija. Toliko uvjerljiva da se i zapjevalo: Zadar je najbolji, Zadar je slavan nitko na Sabatini njemu nije ravan

Dodajmo još da ovogodišnji 28. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2018., na kojemu sudjeluju brojni vinogradari i vinari iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja završava u noći sa subote na nedjelju uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled Buteljiranih proizvoda, proglašenjem šampiona Sabatine te Balom šampiona  uz svečanu večeru šampionskih vina u hotelu Aurora u Malom Lošinju.


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina Šampioni Šime Škaulj Zdenko Milas Božo Bačić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]