Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcija
  • 06.10.2022. 10:30

U vino dodavali šećer i vodu - među patvorenima i dva iz Hrvatske

Državni inspektorat obavio je 84 inspekcijska nadzora i uzorkovanja vina.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 3.514
  • 140
  • 0

U tijeku je kontrola kvalitete vina koja se prodaju u Hrvatskoj, a provodi ju Državni inspektorat. Kako su potvrdili za RTL, do sada su otkrili čak sedam lažnjaka na našem tržištu.

Analiza je pokazala da su patvoreni dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe. Među njima četiri su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz susjedne Bosne i Hercegovine.

"Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja", navode za RTL iz Inspektorata što su sve ove godine kontrolirali i analizirali.

Kako napominju, radi se o četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH.

S Kosova koje ima tek 200 ha pod graševinom, Hrvatska uveze tri milijuna litara tog vina?

Nedavno smo pisali i uvozu koji je šokirao javnost jer su se krivotvorena vina prodavala u supermarketima ili se gostima jadranskih hotela s tri zvjezdice podvaljivala pod slavonsku graševinu. Također je bilo riječ o kosovskim vinima, a analiza je pokazala da ne sadrže samo prirodno vino nego dodanu vodu i puno aditiva.


Tagovi

Državni inspektorat Patvoreno vino Analiza vina Inspekcija Krivotvoreno vino


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.