Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugizac Plešivca
  • 13.09.2021. 09:10
  • Zagrebačka, Lokošin Dol

Ubrani i prvi grozdovi autohtone sorte portugizac, otkupna cijena ove godine veća?

Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina, najavio je predsjednik udruge Portugizac Plešivica, Tomislav Haramija.

Foto: Marinko Petković
  • 459
  • 55
  • 0

Berba prvih grozdova autohtone sorte portugizac na Plešivici održana je u vinogradu OPG-a Josipa Braje u Lokošinom dolu, a prvo mlado vino na tržištu ove robne marke Zagrebačke županije, može se očekivati već sredinom listopada.

"Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu te ćemo i ove godine napraviti zajedničko vino deset vinogradara iz obnovljene udruge Portugizac Plešivica, pod zajedničkom etiketom 'Selection', najavio je predsjednik udruge Tomislav Haramija, koji se nada i većem odazivu lokalnih vinara. Vino će, dodao je, vrlo brzo prezentirati na Festivalu portugisca u Zagrebu, kao i na Danima hrane i tradicijskih proizvoda te tradicionalnoj manifestaciji Martinje.

Treće desetljeće skrbi o portugiscu

Zamjenica županijskog pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Gordana Matašin je kazala da je županija ušla u treće desetljeće skrbi o portugizcu s Plešivice, te je potom sa čuvaricama tradicije u narodnim nošnjama, Zvonimirom Novoselom, gradonačelnikom Jastrebarskog i ostalim gostima, simbolično ubrala prve plodove ove sorte. 

Inače, Josip Braje nam je otkrio da berba ove sorte, kao i općenito berba grožđa, ove godine malo kasni. Ukupno imaju tri ha vinograda, koji su smješteni na sedam lokacija, a jedini su nagrađivani vinari od samo dva domaća proizvođača Vetlinca crvenog, stare austrijske sorte, koja od bijelog grožđa daje crveno vino. Osim Josipa, tu je i sestra Ivana, koja je titulu županijske vinske kraljice, nadogradila i diplomom Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a u obiteljskom vinskom podrumu se i dalje puni drvena bačva iz 1937. godine.      

Berba u vinogradu Josipa Braje 

Čuli smo da na sreću hladna fronta, koja je u travnju pomela vinograde na većim visinama na Plešivici, nije zahvatila ove na 200 do 250 metara u Lokošinom Dolu. Primjerice, u Moslavini je stradalo čak 50 posto vinograda, a i rane sorte kod Ozlja su jako stradale.

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već za 30 do 45 dana, nakon berbe, može u njemu uživati. 

Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu Poljoprivredne zadruge Plešivica, kako smo i naveli, proizvesti robnu marku vina - Portugizac Plešivica Selection.

"Lani je ona bila dobro prihvaćena te vjerujemo da će tako biti i ove godine. U kvalitetu ćete se moći uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu", rekao je agronom Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica.

Raste cijena grožđa 

Na naš upit hoće li doći i do povećanja cijena grožđa, nakon što su cijene voća i povrća na domaćem tržištu već krenule gore, Gregurić ističe da se može očekivati njegova veća cijena, ovisno o sorti. To znači da bi ona uslijed ponude i potražnje mogla otići u špici berbe sa pet kuna na jedan euro po kilogramu.

Naime, znakovito je, kaže, da je naš najveći otkupljivač grožđa, Kutjevo d.d. iz požeške Zlatne doline, već na početku ovogodišnje berbe krenuo s povećanjem otkupne cijene dok je ranijih godina, zbog ponude, cijena uvijek bila niža na početku berbe.

Prvo mlado vino može se očekivati već sredinom listopada 

Kako je berba nekada izgledala na Plešivici, gdje je danas ostalo blizu 500 ha vinograda, može se vidjeti u etno muzeju Udruge Sveta Jana u Dragi Svetojanskoj, čiju je vrijednu zbirku od  480 eksponata u 20 godina posjetilo više od 30.000 posjetitelja. Tamo se između ostalih vrijednih eksponata, koji su spašeni od propadanja u zadnji tren, može vidjeti i velika drvena preša za grožđe iz 1827. godine te niz predmeta iz tradicionalnih kućanstava ovoga kraja.

Malo dalje se nalazi i obnovljeni stari mlin iz 1890. godine, kojeg je poplava uništila još 1930. godine, kao i mala, ali namještena etno kuća. Takvih je vodenica u našem kraju od nekadašnjih 50 danas ostalo sačuvanih samo njih šest, zaključuje predsjednica udruge Jasna Vojvodić.


Fotoprilog


Tagovi

Berba grožđa Portugizac Plešivica Mlado vino Cijena grožđa


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.