Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje vina u Kaptolu
  • 22.05.2017. 12:00

Unatoč lošoj klimi, vina su sve bolje kvalitete

Šampionom je proglašena graševina ledena berba 2015. godine, vinarstva i vinogradarstva Perak d.o.o.

Foto: bigstockphoto.com, sylvrob
  • 1.332
  • 122
  • 0

Na jubilarno deseto županijsko ocjenjivanje vina u organizaciji Udruge vinogradara i vinara "Vinokap" iz Kaptola, stiglo je 158 uzoraka raznih sorti "Dionizovog napitka". Ova manifestacija, održana u zgradi Općine Kaptol, drugi put je imala i međužupanijski, a po četvrti put međunarodni karakter.

Šampionom je proglašena graševina ledena berba 2015. godine, vinarstva i vinogradarstva Perak d.o.o.

Vina s Balatona, Krka i Šikloša

"Vina su nam pristigla iz mađarskih regija Balaton i Šikloš, a tu su i vina s otoka Krka i iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Imamo ukupno 160 uzoraka, 40 mađarskih i 120 domaćih. Vina su odlična. Pristiglo nam je najviše graševine i pinota sivog", rekao je Ferdinand Novak predsjednik Udruge vinogradara i vinara "Vinokap".

Komisija nije krila zadovoljstvo kakvoćom vina, od kojih je većina bila 2016. godište. Ocjenjivali su se parametri izgleda, mirisa, okusa i harmonije.

Najbolje mlado bijelo vino

Najviše bodova u kategoriji bijelog mladog vina osvojio je traminac 2016. vinarije Perak d.o.o. Najbolju mladu graševinu napravio je Hrvoje Pavlović., a OPG Tomislav Galić s zweigeltom je pobijedio u kategoriji obojeno mlado vino.

"Vina su odlična, što je i za očekivati za kraj gdje ljudi godinama njeguju tradiciju proizvodnje. Napredak u tehnologiji i poštivanje postupaka je na zavidnoj razini. Sve manje se osjete nepovoljni uvjeti, od nevremena, visokih temperatura i kiše. Unatoč lošim uvjetima, proizvođači su uspjeli svladati tehnologiju i kvaliteta je izuzetna" rekao je Josip Mesić, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Krauthakeru priznanje za Mercs

Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker dobilo je priznanje za Mercs u kategoriji obojeno vino starijih godišta, dok je najbolje mađarsko vino cuvee bijeli - chardonnay Olaszrizling koje je napravio Antal Szentpali.

Ove godine, prvi put, vlastitu kategoriju ocjenjivanja dobio je pinot sivi. Najboljom sortom proglašena je ona Hrvoja Pavlovića 2016. godište.

Berba 2017.

Što očekivati za berbu 2017., prema riječima vinskih stručnjaka, teško je predvidjeti.

"Prošla godina je bila dobra, a ova sezona je krenula vrlo loše. Preživjeli smo jednu katastrofu. Posljednjih tisuću godina nije bilo takve štete od mraza koja se dogodila na području Kutjevačkog vinogorja gdje su najbolji prinosi", rekao je Ferdinand Novak.

"Tek smo na početku. Imali smo mraz koji je na pojedinim položajima izrazito oštetio vinograde, negdje više, negdje manje, ali godina je izrazito duga. To ne znači da će kakvoća grožđa biti slabija, ona može biti izuzetna, ali prinos će definitivno biti manji", zaključio je Josip Mesić.

Foto: bigstockphoto.com, sylvrob


Tagovi

Vinokap Josip Mesić Ferdinand Novak


Partner