Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 04.09.2018. 09:00

Uspješan obiteljski posao Vinarije Pinkert: otac i kći udružili snage pa proizvode 60.000 litara vina godišnje!

Na 15 hektara zemlje na kojima raste 65 tisuća trsova vinove loze smjestio se vinograd obitelji Pinkert. Otac Zoltan, zaljubljenik u vinogradarstvo i kći Kristina godišnje proizvedu 60 tisuća litara vrhunskog vina čime nižu brojne uspjehe!

Foto: dnevnik.hr
  • 2.527
  • 256
  • 0

U mjestu Suza u Baranji na 15 hektara zemlje na kojima raste 65 tisuća trsova vinove loze smjetio se vinograd obitelji Pinkert. Otac Zoltan, zaljubljenik u vinogradarstvo i kći Kristina godišnje proizvedu 60 tisuća litara vrhunskog vina čime nižu brojne uspjehe u Vinariji Pinkert.

Za poslove u vinogradu zapošljavaju 20-ak ljudi koji su iz okolice Suze, no sve ih je manje, požalio se Zoran, zbog odlaska u inozemstvo pa je nedavno svim svojim zaposlenicima povećao plaće.

Svoju viziju ne bi mogao ostvariti bez Kristine

Vinogradarstvo je u obitelji Pinkert prisutno već generacijama, pa je logičan potez bio nastavak razvijanja te poljoprivredne kulture. Prije osam godina u širenju poslovanja priključila se i njegova kćer Kristina Pinkert koja je zadužena za podrumarstvo, vinarstvo, prodaju i marketing.

Danas je obitelj Pinkert treći najveći proizvođač vina u Baranji. Zoltan ističe kako svoju viziju ne bi mogao ostvariti bez Kristine, a mlada vinarka ne razmišlja o odustajanju. Nakon školovanja u Budimpešti vratila se u rodnu Baranju, u kojoj osjeća da je vinarstvo njezin poziv, piše Dnevnik.hr.

Diče se sa osam sorti vina, a nagrađivani su više puta

Sorte Vinarije Pinkert nagrađivane su mnogo puta, no obitelj uvijek ističe kako im je najveća nagrada povratak gostiju i kupaca. Osim dobrog vina, svi koji posjete Vinariju Pinkert sa sobom ponesu i dio kulture tog kraja te doživljaj koji pruža malena i živopisna kušaonica vina u kojoj se može pronaći osam sorti vina - Graševina, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muškat žuti, Portugizac, Frankovka, Cabernet sauvignon i Merlot.

Svoje vino još uvijek najviše prodaju u Hrvatskoj, ali posluju i s Mađarskom, Njemačkom i Finskom.

Zoltan kaže kako je najbolje u ovom poslu kad vidi sređen vinograd, kad je lijep plod i kad dođe do berbe, pa ponesu kući jedan od naljepših "materijala" za vrhunsko vino.

Uz HBOR-ovu pomoć restrukturirat će vinograd

Uz sve nedaće koje mogu zadesiti vinogradare i vinare, Zoltan je optimističan te kaže kako će istim intenzitetom u ovome poslu biti još najmanje deset godina. Obitelj Pinkert četiri je puta dobila sredstva Europske unije kojima su ulagali u opremu, podizali kvalitetu i standard, a sljedeći je korak proširenje podruma i kušaonica.

"Iskoristili smo HBOR-ova sredstva namijenjena poduzetnicima koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova za restrukturiranje vinograda. Bilo nam je jako važno da nam neka banka izađe ususret s povoljnim kamatama i ročnosti kredita jer u vinogradarstvu i vinarstvu uvijek je riječ o dugoročnim ulaganjima. Puno je tu našeg rada i truda, ali ovakve mjere olakšavaju poslovanje", kaže Kristina Pinkert.

Cilj im je stvaranje zaokružene poslovne priče. Iako vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo šetnje po predivnim poljoprivrednim posjedima te mirisanje i kušanje vina, oni su dokaz da je uspješno poduzetništvo moguće i u kontinentalnim krajevima Hrvatske.

Za više informacija o mogućnostima financiranja, obratite se HBOR-u na jedan od niže navedenih kontakata.


Izvori

Dnevnik.hr


Tagovi

Suza Baranja Zoltan Pinkert Vinarija Pinkert Vinograd HBOR Financiranje Vino


Partner