Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 30.12.2020. 13:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Domanovići

Vina Zadro: Duga tradicija proizvodnje vrhunskih vina u srcu Hercegovine

Tvrtka "Vina Zadro" nastala je privatizacijom podruma Domanovići iz sustava Hepok, a danas ima proizvodni kapacitet od 1.500.000 litara.

Foto: Facebook/ Vina Zadro
  • 232
  • 302
  • 0

Privatizacijom podruma Domanovići iz sustava Hepok, godine 1996. započela je sa radom firma "Vina Zadro". Motiv pokretača Ivana Zadre zajedno sa suradnicima, bila je prepoznatljivost lokaliteta Dubravske visoravni kao voćarsko - vinorodskog kraja s iznimnim potencijalom za proizvodnju vrhunskih vina.

Prva berba dogodila se 1998. nakon obnove i opremanja vinarije koja je bila devastirana i već s tim prvim branjem, na tržište izlaze dva kvalitetna vina - crno Doman i bijelo Dubravka, a druga i sve sljedeće berbe, izbacuju vrhunski kvalitet: Žilavku, Blatinu i Cabarnet Sauvignon.

Vinarija u potpuno prirodnom okruženju

U okolici tvrtke u Domanovićima nalazi se više turističkih znamenitosti i destinacija, povijesnih lokacija, kulturnih dobara i prirodnih ljepota Hercegovine. U blizini su Počitelj, villa rustica Mogorjelo, Hutovo blato, ilirski antički grad Daorson, srednjovjekovna utvrda Stari Vidoški grad, a nadomak su Mostar, Blagaj i Međugorje. Vinarija i kušaonica vina, kao i prostor za razne proslave, sastanke i poslovne skupove, predstavljaju također jednu destinaciju za posjetu i uživanje u prirodnom okruženju.

Na Dubravskoj visoravni smješteni su svi nasadi sa ukupno 170 tisuća trsova i uglavnom su zasađeni autohtonim sortama - žilavka i blatina, uz dio vinograda sa onim međunarodnim - Chardonnay, Cabarnet souvignon i Merlot. Tri nasada su u okolici Domanovića na 190 metara nadmorske visine, a na 410 metara nalaze se još dva, u selu Trijebanj, općina Stolac. Uz navedeno, tvrtka jednim dijelom otkupljuje od domaćih kooperanata autohtone sorte.

I pored jake konkurencije, ostvarili uspjeh

Ivan Pažin, direktor tvrtke nam je ponešto rekao o samim počecima probijanja: "Glavno tržište je, naravno, Bosna i Hercegovina. Od samog početka kvaliteta vina bila je neupitno na visokom nivou. Samo je trebalo tako visoko kvalitetan proizvod plasirati pa je u početku probijanje išlo sporo". Prema njegovom mišljenju, sa kvalitetnim vinima išlo je nešto brže dok sa onim vrhunskim sporije, a ulaskom u strateško partnerstvo sa tvrtkom MCI 2007. godine, sve ide značajno brže, naročito u segmentu vrhunskih vina, zahvaljujući postojećoj distributerskoj mreži.

Uspjeh zahtjeva i određena ulaganja

Kompanija je prisutna i u segmentu izvoza, o čemu Pažin priča: "Na tržištu Hrvatske prisutni smo od samog početka postojanja, gdje je bilo jako uspješnih sezona, ali i onih nešto manje povoljnih. Danas možemo reći da je Hrvatska stabilno izvozno tržište za naše proizvode, najviše u segmentu Retaila dok se u sektoru HoReCe još nastojimo probijati. A na ostalim gdje smo prisutni poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i drugih, recimo da su sva specifična i na svoj način zahtjevna budući da i kod njih postoji, kako domaća tako i uvozna konkurencija, te sam nastup i probijanje na tom tržištu zahtjeva određena ulaganja kako bi bili uspješni, međutim može se reći da smo i tamo uspjeli naći kupce za naše proizvode", zaključuje naš sagovornik.

Na Decanteru dvije platinaste medalje

Godišnja proizvodnja je od 300 do 360 tisuća litara vina, što se naravno mijenja iz godine u godinu, ovisno o urodu, otkupu i drugim parametrima, ali iz kompanije ističu da je odnos između kvalitenih i vrhunskih vina pola - pola. U svim procesima proizvodnje sudjeluje 11 stalno zaposlenih radnika s tim da, ovisno od doba godine i specifičnosti posla u vinogradu ili vinariji, zapošljavaju i do 15 sezonaca.

Svi oni zajedno uspjeli su postići značajne rezultate i na brojnim natjecanjima od kojih izdvajamo nagradu na međunarodnom natjecanju Decanter u Londonu iz 2014. godine i to srebro za Žilavku CZ, kao i dvije platinaste medalje i 95 bodova na istoj manifestaciji iz 2017., za vina Žilavka CZ i Blatina CZ.

I sa ograničenjima, godina bila uspješna

Ovo je bila izuzetno teška godina za "Vina Zadro", iako ispočetka ništa nije upućivalo na to. "Početak je bio izuzetno pozitivan, prodaja u prvom kvartalu bila je značajno veća nego predhodnih gsezona. Postigli smo određene dogovore sa potencijalnim kupcima i sve je ukazivalo da je ovo mogla biti jedna prodajno uspješna godina, na čemu smo temeljili i potencijalna ulaganja. Međutim, sve se promjenilo sredinom ožujka, odnosno krajem prvog kvartala, kada je došlo do zatvaranja restorana i hotela, kad su se uvele restriktivne mjere. To je značajno utjecalo na ukupnu prodaju tjekom ostatka godine, budući da smo još u kriznoj zdravstvenoj situaciji", ističe direktor tvrtke.

Očekivali veću podršku od države

Bili su prisiljeni da napuste potencijalna ulaganja i da se prilagode situaciji. Dodaje da je možda država mogla učiniti više, kroz kvalitetniju podršku u kriznoj situaciji, ali nažalost ona je izostala ili je pogrešno kanalizirana. "Zbog zatvaranja HoReCa kanala kroz određene periode godine, kao i zbog činjenice da je pandemija jako utjecala na spremnost kupaca da idu u restorane, odlučili smo naše napore najviše usmjeriti u sektor Retaila, koji je na neki način izvukao sezonu", zaključio je Pažin.

Dakle, postojali su planovi za sadnju novih vinograda, obnovu pogona i rebrending postojećeg proizvodnog asortimana. Situacija s Covid-19 virusom sve je zaustavila ali, ukoliko se stanje uskoro popravi, iz ovog poduzeća najavljuju vraćanje nekih planova u fokus.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja vina Vinarija Vina Zadro Ivan Zadro Međunarodno natjecanje Decanter Ivan Pažin Autohtone sorte Blatina Žilavka Cabarnet Sauvignon


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]