Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 18.02.2020. 08:55

Vinari, APPRRR je objavila statuse obrade prijava natječaja iz Nacionalnog programa

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je osnovne informacije o statusima obrade zahtjeva za potporu i zahtjeva za isplatu prijaviteljima na natječaje iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.055
  • 58
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je osnovne informacije o statusima obrade zahtjeva za potporu i zahtjeva za isplatu prijaviteljima na natječaje iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.

Tijekom 2019. godine objavljeno je 5 natječaja na koje je zaprimljeno 177 prijava:

  1. Dva natječaja za mjeru Informiranje u državama članicama na kojima je zaprimljeno 6 prijava. Izdane su 3 Odluke o odobrenju u iznosu od 315.311,59 HRK i 3 odluke o odbijanju. Obrada prijava je završena u studenom 2019. godine. Projekti su u fazi provedbe. 
  2. Natječaj za mjeru Promidžba vina na tržištima trećih zemalja na kojem je zaprimljeno 20 prijava.  Izdano je 8 Odluka o odobrenju u iznosu od 1.963.014,47 HRK i 12 odluka o odbijanju. Obrada prijava je završena u listopadu 2019. godine. Projekti su u fazi provedbe. 
  3. Natječaj za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina na kojem su zaprimljene 104 prijave. Izdano je 43 Odluke o odobrenju u iznosu od 21.764.034,01 HRK i 16 odluka o odbijanju.Za 25 prijava je izdano, a za 20 prijava je u postupku izdavanje Zahtjeva za dopunu. Zahtjevi za dopunu će se izdati do početka ožujka.

"Podnositelji prijava mogu započeti s aktivnostima iz projekta nakon podnošenja prijave na javni natječaj, a prije izdavanja Odluke o odobrenju projekta, osim ako je jedna od aktivnosti rekonstrukcija projekta. U tom slučaju aktivnosti mogu započeti nakon izdavanja nalaza kontrole na terenu predviđen je završetak obrade svih prijava u ožujku", napominju. 

         4. Natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda na kojem je zaprimljeno 47 prijava. Izdano je 9 Odluka o odobrenju u iznosu od 12.243.615,20 HRK i 2 odluke o odbijanju. Za 13 prijava je izdano, a za 23 prijave je u postupku izdavanje Zahtjeva za dopunu. Zahtjevi za dopunu će se izdati do početka ožujka. 

Izvršena je administrativna kontrola prihvatljivosti korisnika i vinogradarske površine te kontrola na terenu u studenom za svih 47 prijava, od kojih je 45 uredno. Svi podnositelji koji su zaprimili uredan nalaz kontrole na terenu mogu započeti s aktivnostima iz projekta predviđen je završetak obrade svih prijava u ožujku. 

APPRRR: Obavijest korisnicima mjera Programa ruralnog razvoja o statusu obrade zahtjeva

"Htjeli bismo istaknuti kako se pri obradi prijava Agencija učestalo susreće s nepotpunim prijavama za koje je potrebno tražiti dopune – za gotovo 100% prijavljenih projekata traži se dopuna / obrazloženje ili ispravak dokumentacije  (propisani rok za dostavu dopune koja se šalje poštom
sukladno Pravilniku iznosi 8 dana od dana zaprimanja zahtjeva), projekti su složeni i često sadrže više aktivnosti, obrasci nisu popunjeni sukladno danim uputama i pojašnjenjima te nije dostavljena sva potrebna dokumentacija.

Osim navodnoga, veseli nas i interes naših korisnika koji je vidljiv po značajnom povećanju broja podnesenih prijava na natječaje. Sve navedeno je razlog eventualnih kašnjenja", pojašnjavaju iz APPRR-a.

Kako navode, izmijenili su pravilnike kako bi se korisnicima omogućio početak aktivnosti po prijavi na natječaj odnosno po zaprimanju nalaza kontrole na terenu. Uz navedeno, omogućena je isplata po završenoj aktivnosti u mjeri Restrukturiranja i konverziji vinograda i mjeri Ulaganja u vinarije i marketing vina kako bi korisnici mogli brže doći do sredstava. Uvedena je najava Natječaja kako bi korisnici imali dovoljno vremena za što kvalitetniju pripremu dokumentacije čime bi se smanjio broj dopuna (na relaciji Agencija – korisnik) čime bi se značajno ubrzala i obrada, a povećat će broj djelatnika koji rade na ovim poslovnima čime bi se dodatno ubrzala i obrada. 

Zahtjevi za isplatu

"Zahtjevi za isplatu obrađuju se bez kašnjenja. Podsjećamo kako se kontrola na terenu provodi na 100% Zahtjeva za isplatu za sve mjere. Ovisno o potpunosti i kvaliteti dostavljene dokumentacije (gotovo 100% zaprimljenih zahtjeva za isplatu potrebno je nadopuniti i/ili obrazložiti i/ili ispraviti dokumentaciju), Odluke o isplati donose se u prosjeku do 3 mjeseca od datuma podnošenja zahtjeva za isplatu", dodaju. 

Tijekom 2019. godine, Agencija je odobrila 78 zahtjeva za isplatu u vrijednosti od 46.308.897,83 HRK potpore.

Natječaji u tijeku i najavi

Trenutno su u tijeku natječaji za mjere Informiranje u državama članicama (do 28.02.2020.) i Promidžba vina na tržištima trećih zemalja (do 14.02.2020.).
Objava novih natječaja za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina planira se krajem veljače odnosno  za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda tijekom mjeseca ožujka ove godine pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se prijave na natječaje.
 
O rezultatima temeljem poduzetih aktivnosti, obavještavat će jednom tromjesečno, a više možete vidjeti ovdje


Tagovi

APPRRR Nacionalni program sektoru vina Obrada zahtjeva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline