Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • En Primeur
  • 01.02.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vinari složni: o berbi 2018. pričat će se kao o izuzetnoj

Vinska manifestacija En Primeur ugostila je više od 60 vinara iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Kakva je bila 2018.?

Foto: Light komunikacije
  • 946
  • 53
  • 0

Više od 60 vinara predstavilo je graševinu, pošip, pušipel te druge sorte iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja na Vinskoj manifestaciji En Primeur održanoj u Zagrebu u organizaciji Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae i Hrvatske gospodarske komore. Jedinstvena je to prilika za degustaciju mladih bijelih vina posljednje berbe, kao i degustaciju crvenih vina starijih godišta, stoji u priopćenju koje potpisuje Danira Orešić

"Berba 2018. godine, što se tiče uroda, bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala jednu zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima odličnih vina. Na En Primeuru prezentirali smo presjek godine, gdje su sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali stručnjaci dobili uvid u to kako smo doživjeli ovu godinu i u kvalitetu vina, a vidjetlo se i kakva smo vina proizveli u tri različite regije. S obzirom na odličnu kvalitetu grožđa koju smo imali prilikom berbe, tržište može očekivati izvanredna vina", rekao je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica o berbi 2018. u Slavoniji. 

Dobri prinosi i odlična kvaliteta grožđa

Kada je u pitanju Međimurje, David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae, naglasio je da je iza njih jedna od težih vinogradarskih godina, koja je sa vegetacijom krenula vrlo kasno. "Oborina je bilo dosta, ali pravilno raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe.  Zbog vlažnije godine i hladnijih noći od druge polovice kolovoza te ne pretjerano rane berbe dobili smo opet rezultat koji skoro svake godine daje Međimursko vinogorje. Vina su vrlo svježa, s laganijim do srednjim alkoholima i izražene voćnosti. Vina laka za razumjeti“, rekao je Štampar. 

Objavljen je prvi natječaj iz nove Vinske omotnice!

Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije, pak, da je iza proizvođača još jedna posebna vinogradarska godina koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa.

Više od 60 vinara okupilo se na En Primeuru

"Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i odlična kvaliteta grožđa. Kako je područje Dalmacije po uvjetima uzgoja heterogeno, uz izvrstan rad vinogradara i umijeće naših enologa mogu se očekivati svježi i lagani pošipi i ostala bijela vina, ali isto tako i moćni pošipi. Vjerujemo da će se o berbi 2018. pričati sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom. Posebno bi Plavac mali trebao biti zapamćen po berbi 2018., za što ćemo ipak potvrdu morati pričekati nekoliko godina", naglasio je. 

Izvoz vina porastao za 22 posto

''Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista puno. Prije svega kada govorimo o kvaliteti vina ali i izvozu, odnosno o užitku za domaće nepce i turiste.  Ohrabruje činjenica da je u prvih 10 mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto, u odnosu na lani, i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan granica Lijepe naše'', rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević te dodao da vjeruje da će novi Zakon o vinu biti novi zamašnjak u razvoju vinarstva i to posebice u proizvodnji vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom gdje će ključnu ulogu u stvaranju i brandiranju vina upravo dobiti vinari i regionalne udruge proizvođača.

Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskim uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera. Notu tradicije, notu modernosti i notu berbe za pamćenje imali smo prilike doživjeti na manifestaciji En Primeur 2019., zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

En Primeur Vinska manifestacija Vina Vinari Vlado Krauthaker David Štampar Ivica Kovačević Dragan Kovačević


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]