Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevski vinogradi
  • 15.10.2022. 13:30
  • Zadarska, Petrčane

Vinarija iz Petrčana nagrađivana vina izvozi od Islanda do Japana

Pošip, crljenak kaštelanski, ali i žilavka dio su nagrađivanih vina, čulo se na prezentaciji vinarije Kraljevski vinogradi u Zagrebu.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.685
  • 66
  • 0

Prva vinarija u novom jesenskom ciklusu vinskih radionica u Zagrebu, nakon ljetne "suše", bila je Kraljevski vinogradi iz Petrčana, koja na dva položaja, kod Zadra, ima ukupno 38 ha vinograda, čiji je pošip Prestige 2021. dobio ove godine zlato na Decanteru u Londonu, a rose nagradu u Japanu za sljubljivanje sa kamenicama.  

''Naša priča započinje davne 1066. godine, prije skoro 900 godina, kada je kralj Petar Krešimir IV darovao zemljište iznad dijela Petrčana i naselja Punta Scala benediktinskoj redovnici Čiki, koja je ondje na temeljima stare crkvice sagradila samostan", kazao je predstavnik vinarije Ante Bajlo na vinskoj prezentaciji ''Vrijeme je za...'', pod voditeljskom palicom Vjekoslava Madunića.

Od tada, dodao je, pa sve do kraja II. svjetskoga rata benediktinke su obrađivale zemlju i uzgajale vinovu lozu. Iako su 1996. godine ponovno ušle u posjed te zemlje, tada na njoj loze više nije bilo. Onda je 2010. Zoran Pantalon, današnji direktor vinarije, zajedno sa svojim ortacima iznajmio zemljište od zadarskih benediktinki. Započelo je čišćenje i duboko zaoravanje krškog terena, a uskoro i sadnja trsova.

"Dvije godine kasnije ovdje je ubrano prvo grožđe", rekao je.

Pošip, crljenak kaštelanski, ali i žilavka

Prema njegovim riječima, vinarija danas posjeduje manji podrum, kušaonicu i vrhunski restoran. Na 23 ha u Punta Scali zasađeno je 180.000 trsova, dok dodatnih 15ha u zadarskom Zatonu broji njih još 120.000. Od sorti, ovdje su zastupljeni plavac mali, crljenak kaštelanski, syrah, merlot, pošip, chardonnay, muškat žuti, sauvignon i žilavka. Najviše je pod plavcem, 100.000 trsova, potom pošipom 50.000, crljenkom 30.000...

Vinarija je, kaže, orijentirana na HoReCa sektor, uz značajan izvoz, koji raste, u Njemačku, Austriju, Island te Japan.

Plavac mali Kraljevskih vinograda 

Prezentaciju u zagrebačkoj Českoj Besedi vodio je sommellier Tomo Jakopović, koji nas je stručno proveo kroz osam predstavljenih etiketa. Kušanje je započelo s bijelim sortama: Pošip 2021, Pošip barrique 2020 i Žilavka 2020. Pošipi su pokazali, napominje, majstorsku dorađenost, sklad i potencijal starenja, kao i tipičnu sortnost koju prepoznajemo kod pošipa zadarskog zaleđa. Mineralna, užitna i pitka vina, izvrsnog balansa, ističe Jakopović.

S druge strane, žilavka je, jasno, od samog početka izazivala znatiželju, kao netipična sorta zadarskoga kraja, no prisutne je na prvi gutljaj očarala svojom senzornom raskoši i pokazala svoj puni potencijal. Ona ima miris zrelog voća, koji nije prenaglašen te ugodnu gorčinu koja daje pamtljivo vino, kazao je sommellier.

Rosei, oba kupaže plavca malog i crljenka, s razlikom u ostatku šećera, pokazali su neočekivano snažna tijela. Prava vina koja bez imalo oklijevanja možemo poslužiti uz ozbiljnija mesna jela, čulo se na prezentaciji.

Navojni čepovi dobro čuvaju vino

Crveni blok započeo je premijerom Cuveea 2019 (plavac, merlot i syrah). Iako mu je zaista potrebno još malo odležavanja, a puštanje na tržište očekuje se idućeg proljeća, pokazao je već sada dobar potencijal i lijepu, zaokruženu strukturu. Uslijedili su po mnogima sigurni favoriti večeri: Plavac mali 2017 i Crljenak 2016 , sjajno uravnotežena vina, nešto lakšeg tijela od onoga što smo naučili očekivati od spomenutih sorata s juga Dalmacije, odnosno Pelješca i Hvara. Izvrsno pogođena tržišna niša, jer cijena crljenka iznosi 83 kune, a plavca 60 kuna, bez PDV-a, te su vina koja zovu na gutljaj više u ugostiteljstvu, napomenuo je Jakopović.   

Odgovarajući na upite, Bajlo je kazao da su prinosi reducirani na 0,80 do 1,20 kg po trsu, a da se njihova berba odvija još početkom rujna, dok je ove godine to omela kiša, pa se grožđe bralo nešto kasnije.  

Anto Bajlo i Tomo Jakopović (Foto: M. Petković)

Zanimljiv detalj je oduka vinarije da za sva vina koriste staklene čepove. To je odlično rješenje za ugostitelje, ali i elegantna zamjena za navojni čep, čak i u kućnoj upotrebi. Spomenuti čepovi pokazali su se kao dobra odluka kod odležavanih vina, što im je veliki plus, a imaju i ona iz 2013. godine.


Tagovi

Kraljevski vinogradi Ante Bajlo Vinarija Decanter Japan


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]