Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Kostanjevec
  • 29.08.2018. 18:00

Vinarija Kostanjevec u Londonu je osvojila dva Decantera, a sada proizvode pjenušce i ozbiljna bijela vina koja nisu samo za gemišt

Kada smo krenuli u proizvodnju cilj nam je bio stvoriti vina koja su prije svega pitka. Vrlo brzo napravili smo vina koja su bila elegantna, mineralna i lepršava pa smo tako već 2015. bili prepoznati u Londonu kada smo osvojili dva Decantera za pinot bijeli i rose. Nakon toga naša priča se polako širi i uskoro naša vinarija dolazi do proizvodnje oko 100 tisuća litara godišnje", otkrio je enolog vinarije Luka Košćak.

Foto: Arhiva Vinarije Kostanjevec
  • 3.011
  • 286
  • 0

Podravina - regija bijelih vina napokon je dobila ozbiljnog igrača u mjestu Lukovec u Općini Rasinja nedaleko od Koprivnice. Podravina koja je još prepoznatljiva po specifičnom terroiru i brendu "Vina s peskov", odnosno vinova loza koja se uzgaja i njeguje na bogatom pjeskovitom tlu polako ovaj lokalitet pretvara u prepoznatljivu enogastro destinaciju. 

Vinarija Kostanjevec novoizgrađena je moderna vinarija vrijedna skoro 2 milijuna eura u vlasništvu je koprivničkog biznismena Gorana Kostanjevca čija se firma bavi izradom aluminijskih profila i postavljanjem staklenih fasada. S obzirom na svoje obiteljsko naslijeđe, prije pet godina Goran Kostanjevec odlučio je svoju ljubav prema vinima pretvoriti u stvarnost.

Teško je bilo promijeniti mentalitet naviknut na domaća vina i gemište

Izgradio je vinariju koja svojom arhitekturom podsjeća na neke poznate istarske vinarije. Poput recimo oca istarskog vinarstva Gianfranco Kozlovića koji je uspješno ujedinio tradiciju i nove svjetske trendove sa zahtjevima tržišta (prije dvije godine vinski podrum obitelji Kozlović čak je ušao u 66 najboljih na svijetu, op.a.)  tako je i Goran Kostanjevec stvorio najmoderniju vinariju u Podravini. S obzirom na sredinu u kojoj je živio nije bilo jednostavno promijeniti mentalitet ljudi koji su navikli piti samo domaća vina i gemište pa mu je ubrzo u pomoć pristigao i enolog Luka Košćak koji je svoja enološka znanja brusio kod poznatog zagorskog vinara Tomislava Bolfana, vlasnika vinarije Vinski vrh. 

Najmodernija vinarija u Podravini

"Kada smo krenuli u proizvodnju cilj nam je bio stvoriti vina koja su prije svega pitka. Vrlo brzo napravili smo vina koja su bila elegantna, mineralna i lepršava pa smo tako već 2015. bili prepoznati u Londonu kada smo osvojili dva Decantera za pinot bijeli i rose. Nakon toga naša priča se polako širi i uskoro naša vinarija dolazi do proizvodnje oko 100 tisuća litara godišnje.

Crvena vina planiraju plasirati u Zagreb ili Dalmaciju

U ovom trenutku proizvodimo muškat, vetlinac, sivi pinot, sauvignon i graševinu, a u manjim količinama proizvodimo cabernet sauvignon i cabernet franc koji su sada na odležavanju u barrique bačvama. U Podravini se najviše traže bijela vina tako da se s crvenim još igramo, iako su već sada u dobroj kondiciji, pa kada budu spremna za tržište plan nam ih je plasirati u Zagreb ili prema Dalmaciji", entuzijastično nam je ispričao enolog Luka te naglasio kako se u ovom trenutku prodaja bazira na litri, otprilike 80 posto, no planovi za budućnost su da prodaja butelja i litre bude izjednačena. 

Suhi, voćni i pitki - odlike Kostanjevečkih pjenušaca

"Nakon početnih uspjeha i nadogradnje vinarije koja sada ima svoj podrum, kušaonu, arhivu i restoran odlučili smo se ozbiljnije posvetiti proizvodnji pjenušaca, ako mogu Francuzi, zašto ne bi i mi. Ovakvo tlo pogoduje proizvodnji bijelih vina, a kiseline su idealne. Ubrzo nakon toga dobili smo i prve pjenušce od bijelog pinota i rose od sorte cabernet sauvignon. Suhi, voćni i pitki su glavne odlike naših pjenušaca i naravno moderan dizajn etikete koji je već postao prepoznatljiv kod naših kupaca", uzbuđeno nam se pohvalio Luka te nam dao na kušanje sivi pinot za koji je rekao da je to sada njegovo najozbiljnije vino.

Enolog Luka Košćak i rose pjenušac od sorte cabernet sauvignon

"Sivi pinot je vrlo cijenjena sorta, a ovo je početak naše premium proizvodnje koju smo predvidjeli za ozbiljnije kupce i restorane. Maceracija je trajala sedam dana, a fermentiralo je na prirodnim kvascima i zato sada ima malo tamniju boju i aromu koja se dugo zadržava na vašim nepcima. Vino koje možeš voljeti ili ne – nema sredine!",  objasnio  je Luka.

Filozofija im je raditi svježa, mlada i pitka vina

"Uz pjenušce i crvena vina koja još "školujemo" najviše truda uložili smo u graševinu koja se najviše pije u našim krajevima, ali i generalno u kontinentalnoj Hrvatskoj te u sauvignon. Toliko smo postali dobri u tome da smo na zadnjem Decanteru za ta dva vina osvojili srebro.  Sauvignon je čisti užitak prepun voćnih aroma koje podsjećaju na bazgu (u što smo se i sami uvjerili, op.a.), a graševina je čista elegancija, lijepih kiselina i vrlo pitka. Moderan pristup proizvodnji koji se za naš kraj pokazao najboljim", zaključio je Luka te naglasio kako je njihova filozofija raditi svježa, mlada i pitka vina koja se neće dugo zadržavati u njihovom podrumu, a za one ozbiljnije vinoljupce i znalce tu je premium linija koju još razvijaju. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Kostanjevec Vina s peskov Lukovec Vinarija Vino Pjenušac Decanter


Autor

Miroslav Mirković

Više [+]

Miroslav Mirković je novinar i sommelier te se već preko 10 godina intezivno bavi marketingom vina i hrane. Kao novinar aktivno prati svjetske gastronomske i turističke trendove.