Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Na padinama baranjske planine
  • 12.11.2013. 08:20

Vinko i njegova zmajevačka vina

"Bilo je različitih godina ali ona 2009.je bila najbolja. Dobili smo nagradu za sivi pinot. Njegove vrijednosti su bile odlične. Poslije su bile lošije godine. Ubrali smo, da tako kažemo 4.000 litara. Kakvo će vino biti sada, vidjet će se."

  • 1.102
  • 139
  • 0

Zmajevac. Vörösmart. Baranja, Banovo brdo. Sve je jasno. Gateri, a to su oni vinski podrumi ukopani u južnu stranu Baranjske planine na čijem je ulazu u pravilu kuća. Vinogradi su odmah iznad Zmajevca i u vinograde se ide Surducima.

Vinko Medić

U jednom od njih, potražili smo Vinka Medića. Građevinski poduzetnik koji svoje umirovljeničke dane provodi u vinogradu i podrumu. U podrum se ulazi kroz objekat. Kroz čokot čardu.

"To je krenulo sve 1999. godine i tada je vinograd bio jedan hektar", priča Vinko pretakajući sa svojim prijateljem vino. Ističe da su 2002. posadili četiri sorte. Išao je prvo portugizac, bijeli pinot, crni pinot i graševina. "Bilo je različitih godina ali ona 2009.je bila najbolja. Dobili smo nagradu za sivi pinot. Njegove vrijednosti su bile odlične. Poslije su bile lošije godine. Ubrali smo, da tako kažemo 4.000 litara. Sada, kakvo će biti vino vidjeti će se. Sladori su bili 18 kod graševine ,a 21 kod sivog pinota", priča naš domaćin nakon berbe i u prvim radovima u podrumu.

Hrastove bačve

"A kod portugizca je bilo 18 - što je odlično", kaže Medić.

Tu su i dva podruma za prihvat gostiju tijekom zime. Njegovo imanje registrirano je kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za prihvat gostiju po narudžbi. U zimskom periodu u prostorije u podrumu stane 30-tak gostiju.

"Nudimo sve vrste jela koje možemo prirediti na otvorenoj vatri", kaže Vinko kušajući s nama graševinu. Osim zatvorenog prostora kapaciteta 35 osoba, od proljeća do kasne jeseni gosti se mogu opustiti u šetnji, igri na zelenim terenima okruženim vlastitim vinogradima. Natkriveni vanjski prostor, kapaciteta 70 osoba, u stilu mađarskih Pusta - pruža mogućnost dugo u noć uživati u mađarskoj glazbi te osluhnuti mir u okružju vinograda i usnulog sela.

Medićev podrum

"Uz pripremljena domaća jela koja se spravljaju na otvorenoj vatri, nudimo vlastita domaća vina vrhunske kvalitete, te njihovu svakodnevnu degustaciju. Organizirane grupe moraju se najaviti i dogovoriti termin posjete, broj osoba i vrstu jela. Ponudom od izvrsnog fiš paprikaša, uz dodatak šarana u rašljama, ukusni perklet od soma i štuke, te tradicionalni čobanac s kombinacijom janjetine, prasetine i sve vrste peka. Za desert ponudit ćemo domaće gužvare, orehnjače i makovnjače."

No, osim posla u podrumu u takvom jednom vinogradu i voćnjaku ima jako mnogo posla tijekom cijele godine. Nema nikada odmora.

Vinko u vinogradu

Za ovu površinu koju imaju, na tri hektara posjeduju svu svoju mehanizaciju i opremu. Ističu malog Fergusona. Mali crveni traktor IMT kojega u ovim krajevima uobičajeno zovu Ferguson. Uz njegovu pomoć rade sve, budući da su vinogradi sađeni na širini od dva do dva i pol metra pa i traktor s priključcima prolazi bez problema.

"Imamo kultivator, frezu, atomizer i drugu mehanizaciju. To je sve kupljeno od jedne firme iz Međimurja. Trebali bi do iduće berbe polovnu prešu pneumatsku ili hidro. Trebam polovnu jer imamo manji vinograd i takva bi zadovoljila naše potrebe. Imamo sada muljaču klasičnu. Imamo traktorsku kosilicu koja kosi i voćnjak i vinograd.

Proizvodnja vina

Odlučili smo se na zatravnati vinograd jer se to pokazalo jako dobro. S frezom se previše usitnjavala zemlja i kod velikih oborina došlo je do erozije tla. Trava je ipak bolja u vinogradu. Prilikom kiše, već sutra možeš ući u vinograd. A prije, dok smo frezali vinograd, ne možeš i po nekoliko dana raditi a vrijeme bude lijepo i upravo odlično za obavljanje radova. A znate dobro što znači ne poprskati na vrijeme. Zaštitom sam zadovoljan i nikada nam se ne dogodi nikakva pogreška. Predstoji nam sada zimska prihrana deponatorom. Imamo i 120 stabala voća. Imamo od toga 35 jabuka različitih sorti, 50 bresaka, 45 šljiva, jednu kajsiju, tri trešnje. Svi plodovi iz toga voćnjaka su za njihove potrebe i gostiju koji ih posjete", priča Medić s kojim smo se i slikali u vinogradima.

Hrastova bačva

Medić u inox posuđu drži bijelo vino, dok u hrastovim bačvama drži crni pinot i portugizac. Graševina, sivi pinot se odlično snalaze u inoxu. Za ovogodišnju graševinu kaže da je zadovoljan. Kvantiteta je odlična. Grožđe nije bilo napadnuto botritisom i drugim bolestima pa je bilo dobro.

"Bili su mi sladori manji. 18. Kažu enolozi da to daje pitko vino što je u potrošačkom smislu jako dobro. Vino pretežito prodajemo u podrumu i našim gostima. I ove godine četiri tisuće litara vina je dosta velika količina pa će biti i prodaje na pragu. Mi garantiramo vino koje je rađeno po svim normativima i da nema nikakvih patvorenja i dodataka. Ali znate, takvo vino se ne može prodati po sedam ili osam kuna. To vino ima svoju cijenu, pojašnjava nam Vinko sjedeći s nama ispod strehe uz vinograd. Imamo buteljiranih vina, pokazuje Medić bocu s nama čudnovatom etiketom. Ona je obavila cijelu bocu. A izradio mu je Mario Romulić na kojoj se vidi i sam Medić kako radi u vinogradu."


Fotoprilog


Tagovi

Berba Medić Graševina Traminac Pinot Zmajevac Suza Portugizac Ferguson Dunav Pusta Mađarska


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]