Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugieser du Monde
  • 27.04.2017. 16:30

Vino Branka Milhalja osvojilo zlato i srebro u Pečuhu

Kutjevčanin na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser du Monde u Mađarskoj!

Foto: Darijo Balja
  • 1.391
  • 121
  • 0

Vinarija poznatog kutjevačkog vinara mr.sc. Branka Mihalja u veoma jakoj konkurenciji osvojila je još jedno zlato, ovoga puta na 5. Svjetskom ocjenjivanju portugizaca, Portugieser Du Monde, održanom proteklog vikenda u Pečuhu, prenosi Požega-EU.

Od sveukupno 101 predanog uzorka, 16 ih je pristiglo iz Hrvatske dok su dva iz Kutjeva i to iz Vinarije Mihalj. Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe, u ovome slučaju 2016. godina, zatim portugisci berbe 2015. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%, te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Vinski stručnjaci iz cijelog svijeta

Članovi međunarodnog stručnog povjerenstva bili su redom renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Dva zlata i 11 srebra

Nakon ocjenjivanja u Pečuhu, drugi dan na festivalu Portugieser Du Monde, u vinariji Mokos, direktor tog svjetskog ocjenjivanja i festivala Győrffy Zoltán, gradonačelnik grada Pečuha dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca József Kosárka, uručili su nagrade sudionicima, koji su osvojili dva zlata i 11 srebra, a iz Hrvatske to su redom: Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Griffin Rosé Plešivica - zlato; Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo, Portugieser 2015 - zlato; Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo, Portugieser 2016 - srebro; OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2016 (srebro); Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Griffin Dark side (srebro); Gregorić Željko Purtugizec 2016 (srebro); PZ Plešivica Purtugizec 2016 (srebro); OPG Branko Pušćak Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); Danijel Golubić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); PG Jagunić Dominik Jagunić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); OPG Josip Braje Portugizec Plešivica 2016 (srebro); i Vinarija Stručić Portugizac 2016 Ludbreg (srebro).

Nagrade u ime Vinogradarstva i podrumarstva Mihalj iz Kutjeva preuzela je Željka Balja, zadužena za sudjelovanje hrvatskih vinara na istoimenom ocjenjivanju.

Posjet tvornici bačvi

Prilikom sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu, delegacija vinara iz Hrvatske posjetila je tvornicu Trust Hungary u kojoj se proizvode poznate barrique bačve. Trust bačve izrađene su od mađarskog, američkog i francuskog hrasta, od samo dvije vrste koje najbolje odgovaraju za proizvodnju njihovih bačvi, a to su Quercus petraea i Quercus robur.

Nadalje, delegacija vinara iz Lijepe naše posjetila je i mađarsko-turski park prijateljstva u Sigetvaru, povodom 450. godišnjice Sigetske bitke. Park je otvoren 1994., povodom 500. obljetnice rođenja Sulejmana I. Veličanstvenog, na mjestu gdje je bio postavljen njegov šator.

Pored golemih bisti dvojice vojskovođa na kojima su ispisana imena na mađarskom jeziku, Zrinyi Miklos i Szuleiman Szultan, delegacija je zabilježila posjetu zajedničkom fotografijom.

Iz tog vremena postoji jedna pesimistična izreka koja se često pripisuje samom Zrinskom, kada su ga pitali o kraljevskom pojačanju i hoće li uspjeti odbiti Turke, na što je on odgovorio: "Bog je visoko, a kralj daleko".

Autor: Željka Balja, Foto: Darijo Balja


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Branko Mihalj Zlato Portugieser du Monde

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs