Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino iz svemira
  • 22.01.2021. 07:30

Vino 'odležano' u svemiru se vratilo na Zemlju

Rezultati će pokazati kako je boravak u svemiru utjecao na mjehuriće i sedimentaciju vina.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 93
  • 624
  • 0

Međunarodna svemirska stanica nedavno je poslala natrag 12 boca bordoškog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti Cabernet sauvignon i Merlot koje su godinu dana provele u Zemljinoj orbiti i to u ime znanosti.

Cilj istraživanja je bio ispitati kemijske procese koji se odvijaju u vinu tijekom bestežinskog stanja te hoće li ova kultura preživjeti u sve surovijim uvjetima koje donose klimatske promjene. Kako smo već pisali, usporedit će se s onim koje je odležalo u podrumima Bordeauxa.

Ova je pošiljka iz svemira kapsulom SpaceX Dragon stigla u Meksički zaljev, a svaka boca francuskog vina bila je smještena unutar metalnog spremnika radi zaštite od lomljenja. Dakle, astronauti su morali odoljeti kušanju. Otvaranje se očekuje krajem veljače.

Nova rješenja za budućnost poljoprivrede

Tada će tvrtka Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, koja stoji iza ovog eksperimenta otvoriti bocu ili dvije na degustaciji u Bordeauxu na kojoj će se okupiti vinski znalci. Nakon toga slijede mjeseci kemijskih ispitivanja čiji će rezultati pokazati kako je boravak u svemiru utjecao na mjehuriće i sedimentaciju.

"Misija nam je bila pridonijeti znanosti, a cilj pronaći nova rješenja za budućnost poljoprivrede", rekao je za The Guardian, Nicolas Gaume, izvršni direktor i suosnivač tvrtke priznavši da će biti zabavno kušati to vino. Dodao je da poljoprivreda treba biti ekološka i zdrava, a ujedno sposobna hraniti čovječanstvo te da je prostor ključan.

Degustacija krajem veljače (Foto: Facebook/deWINE)

Tvrdi da će se zbog klimatskih promjena poljoprivredne kulture poput grožđa morati prilagoditi na teže uvjete. Ovakvim eksperimentima tvrtka nastoji istražiti ponašanje biljaka u stresnim uvjetima kao što je vakuum, a svoja otkrića planiraju iskoristiti kako bi ih na zemlji učinili čvršćim i otpornijima.

"U dalekoj budućnosti kada se koloniziraju Mars i Mjesec, oni koji budu živjeli tamo, poželjet će uživati u pogodnostima sa Zemlje, kao što su dobra hrana i vino", zaključio je.

Treba napomenuti da ovo nije prvi puta da je ovakav proizvod završio u svemiru. Naime, francuski astronaut Patrick Baudry je 1985. godine ponio bocu na šatl Discovery. Također je ostala neotvorena u tih tjedan dana boravka u orbiti.


Tagovi

Vino Svemir Space Cargo Unlimited Znanstveno istraživanje Vino iz svemira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.