Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Charbonnay
  • 02.10.2022. 18:00

Vino poteklo sa zatvorenih rudnika zove se Charbonnay

Zahvaljujući sve toplijoj klimi, na nekadašnjim rudnicima na sjeveru Francuske podignuti su vinogradi čije grožđe daje jedinstveno vino

Foto: Facebook/Y. Cadart / CD62
  • 1.654
  • 67
  • 0

Zatvaranje rudnika u bazenu ugljena u regiji na sjeveru Francuske, a koja se proteže desetinama milja zapadno od belgijske granice, doveo je do ekonomskog pada. No, čini se da je rješenje pronađeno zahvaljujući zatopljenju klime, a što pogoduje uzgoju vinove loze i proizvodnji vina u tom dijelu zemlje, prenosi Reuters.

Vinova loza je ondje zasađena prije desetljeća, a 2018. godine prve boce vina su prodane mještanima i malim trgovinama. Vino je dobilo naziv "Charbonnay", što predstavlja igru riječi i kovanicu od naziva poznate sorte grožđa chardonnay i "charbon", što na francuskom znači ugljen.

Vinogradi na gomilama šljake

Ove godine je na sjeveru zemlje bila manja suša i temperatura nego na jugu. Zahvaljujući tome proizvodnja bi se trebala utrostručiti u odnosu na 10 hektolitara proizvedenih 2021. godine.

Vinogradi su podignuti na brdima nasute šljake. U susjednoj Belgiji, u blizini grada Charleroia, također je posađena loza, a nasad iz 2019. bi trebao dati prve boce sljedeće godine.

Status svjetske baštine

UNESCO je prije deset godina rudarskom bazenu dodijelio status svjetske baštine koji simbolizira industrijsku baštinu Europe.

"Siguran sam da bi se ljudima koji su radili u rudnicima svidjelo da možemo proizvoditi dobro vino", rekao je vinar Henri Jammet.


Tagovi

Proizvodnja vina Vinograd Charbonnay Francuska Vinograd na rudniku UNESCO


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]