Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna zaštita
  • 23.04.2021. 15:00

Vinogradari oprez: Ne dajte peronospori na lozu

Zaštita od plamenjače prije cvatnje loze kvalitetno se provodi novim inovativnim pripravcima koji imaju različite mehanizme djelovanja od do sada korištenih fungicida, kažu iz tvrtke AgroChem Maks

Foto: Renata Prusina
  • 1.529
  • 419
  • 1

Promjenjivi vremenski uvjeti s iznimno obilnim proljetnim oborinama najveće brige zadaju vinogradarima koji tada muku muče kako uspješno zaštititi vinovu lozu od velikog pritiska bolesti. Posebice u fazi bujnog razvoja mladica i lisne mase pa sve do perioda nakon cvatnje, kada je osobito važna primjena kvalitetnih preparata zbog povećane opasnosti od izbijanja peronospore odnosno plamenjače (Plasmopara viticola).

Ako se u vremenu prije cvatnje, dok je porast mladica velik često javljaju kiše, potrebno je skratiti razmake između prskanja. Naročito su opasne zaraze u cvatnji i odmah nakon nje jer izravno utječu na rod i kvalitetu grožđa. U ovom razdoblju potrebno je zaštititi lozu kvalitetnim fungicidima protiv plamenjače. Za zaštitu u ovom periodu razmaci između prskanja trebaju biti 10 do 12 dana, a ako je stalno prisutna velika vlaga ili ako padne veća količina oborina potrebno je stoga u kraćem vremenu ponoviti prskanje.

Novo oružje drugačijeg mehanizma djelovanja

Svjedoci smo brojnih zabrana i ograničenja u programu fungicida za zaštitu vinograda, zato Leimay predstavlja važno novo i učinkovito oružje u borbi protiv plamenjače vinove loze.

Ovaj novi proizvod, koji na hrvatsko tržište donosi tvrtka AgroChem MAKS d.o.o., ima izuzetno jako djelovanje protiv plamenjače zahvaljujući različitom mehanizmu djelovanja od do sada korištenih fungicida. Jer njegova djelatna tvar - amisulbrom pripada novoj skupini fungicida.

Koristi se za suzbijanje plamenjače na vinovoj lozi i krumpiru, s posebno naglašenim antisporulantnim učinkom, tako da zaustavlja širenje infekcije u vinogradu ili na polju.

Primjenjuje se u intervalima od 10 do 12 dana počevši od faze prije cvatnje, a može i u cvatnji, budući da nema negativno djelovanje na oplodnju. Amisulbrom je na vinovoj lozi i krumpiru pokazao izvrsno djelovanje i visoku otpornost na ispiranje oborinama. Nije zabilježena fitotoksičnost niti djelovanje na organoleptiku vina.

Vrlo niske doze primjene

Doze primjene su vrlo niske, i za vinske i stolne sorte vinove loze iznose 0,4 l/ha ili 40 ml na 100 litara vode, a u krumpiru 0,5 l/ha ili 0,05 posto.

Novi se fungicid može miješati s onima na bazi bakra te cimoksanila ili folpeta, kako bi se postigla kombinirana zaštita u vrijeme velike opasnosti od plamenjače.

Zaštita vinograda od najopasnije bolesti - plamenjače izuzetno je zahtjevan zadatak koji se ne smije prepustiti slučaju. Toga su naročito svjesni vinogradari koji se svake godine susreću s iznimno visokom vlagom zraka i dugotrajnim rosama u vinogradima. Vinogorja na pojedinim lokacijama u Hrvatskoj kroz čitavu vegetativnu sezonu vinove loze imaju idealne uvjete za razvoj plamenjače, a ovaj se problem često prekasno prepoznaje na osjetljivim sortama koje vrlo rano stradaju od peronospore, ako nisu pravilno zaštićene.

Za više informacija možete se obratiti na niže navedene kontakte. 


Tagovi

Zaštita vinove loze Plamenjača loze Cvatnja vinove loze Agrochem Maks


Autor

Igor Gomezelj

Više [+]

Igor Gomezelj je diplomirani inženjer agronomije. U Agrochem Maksu radi kao stručni savjetnik i tim se poslom bavi već 17 godina. Od toga 12 u Agrochem Maksu.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com