Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 18.05.2017. 10:30

Vinogradari, zaštitite vinograd od opasnih bolesti

Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, obilnih kiša, mraza, krupe, pa ponovo velikih vrućina u posljednjih nekoliko tjedana, javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice.

  • 1.339
  • 74
  • 0

Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, obilnih kiša, mraza, krupe, pa ponovo velikih vrućina u posljednjih nekoliko tjedana, javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice.

Bez obzira na vremenske uvjete i štete koje su prouzročile temperaturne razlike, vinogradi i dalje trebaju zaštitu. Plamenjača i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Kako bi zaštitili vinovu lozu do cvatnje tj. u fazi rasta mladica i pojave grozdića, potrebno je primijeniti neke od sljedećih kombinacija.

Chromos Agro agronomi preporučaju:

Kairos M je kombinirani kontaktno-sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze u količini 2,4-3,0 kg/ha (240-300g/1.000m²/100 l vode). S primjenom treba započeti kada se pojave povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a najkasnije sa pojavom prvih simptoma.

Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica, tada prskanje treba ponoviti.

Stroby WG je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice u koncentraciji 0,02% (20 g u 100 l vode). Zaštitu je potrebno provoditi za vrijeme najjačeg pritiska bolesti, (početak cvatnje - cvatnja - neposredno nakon cvatnje). Stroby WG u kombinaciji sa Delanom 700 WDG osigurava izvrsnu zaštitu vinove loze od uzročnika pepelnice i plamenjače.

Chromosul 80 je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, a koristi se kod pojave prvih znakova bolesti u periodu do cvatnje u koncentraciji 0,3%.

Javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice

Cabrio Top je preventivni fungicid lokalnosistemičnog i translaminarnog djelovanja. Kao spoj dvije aktivne tvari omogućuje i dva različita načina djelovanja što jamči sigurnu zaštitu vinove loze bez straha od pojavljivanja rezistentnosti na pripravak. Time se osigurava i dugo rezidualno djelovanje proizvoda. Namijenjen je za suzbijanje plamenjače i pepelnice vinove loze u koncentraciji 0,2% (200 g sredstva u 100 l vode). Primjenjuje se od pojave grozdića do zatvaranja grozda.

Star 80 WP je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjačeu količini 2 kg/ha (200g/1.000m²/100 l vode).

Polyram DF je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti. Koristi se u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode).

Navedena sredstva u praksi su se pokazali jako djelotvornima i ekonomski isplativima. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane.

Bolesti napadaju u svakoj fazi razvoja

Plamenjača (Plasmopara viticola) se može pojaviti na svim zelenim dijelovima vinove loze. Prvi simptomi javljaju se na listovima, i to vrlo često na onima koji su bliže tlu. Na mladim listovima nastaju nešto svjetlije zelene do žute zone tzv. "uljane mrlje", a s donje strane lista na mjestu "uljanih mrlja" izbijaju bijele prevlake. Zaražene zone postaju crvenkasto-smeđe. Na starim listovima nastaju žuta do crvenkasta polja koja počinju smeđiti, tkivo odumire i suši se. Pjege se javljaju na nekoliko mjesta na listu, ali kada je zahvaćen veći dio plojke dolazi do sušenja i otpadanja lista.

Pepelnica (lug) (Erysiphe necator) također napada sve organe vinove loze: mladice, vitice, listove, peteljke lista, cvat, bobe i rozgvu. Mladice mogu biti napadnute od izlaženja iz pupa pa sve dok ne odrvene. Listovi mogu biti napadnuti u svakoj fazi razvoja. Na lišću se javlja pepeljasta prevlaka i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Bobe zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, kožica im je znatno deblja i tvrda te puca.

Za više informacija o zaštiti vinove loze, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Pepelnica Plamenjača Vinova loza Zaštita Fungicid Chromos Agro


Partner