Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 12.12.2014. 07:45

Vinogradarima u Hrvatskoj otvoreni EU fondovi

Minimalna potpora iz Vinske omotnice iznosi tri tisuće eura, a maksimalna 1,5 milijuna eura.

  • 539
  • 75
  • 0

U županijskoj gospodarskoj komori u Bjelovaru se 5. prosinca održavalo predavanje Juraja Orende, načelnika sektora prehrambene industrije Ministarstva poljoprivrede, koji je predstavio Pravilnik o provedbi mjera investicija u vinarijama, kao i Pravilnik mjera restrukturiranja vinograda i Andree Laklije iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnome razvoju.

Nacionalni program za vino

Nacionalni program za vino je program koji se financira iz sredstava Europske unije i on je ujedno i mjera za uređenje tržišta. Namijenjen je povećanju konkurentnosti vinarskog sektora, Hrvatska ga je dobila ulaskom u Europsku uniju. Pristupanjem EU, za Republiku Hrvatsku je utvrđena tzv. vinska omotnica u iznosu od 11.885.000 eura godišnje za razdoblje od 2014. do 2016. godine, dok za 2017. i 2018. godinu iznosi 10.832.000 eura.

Tu se dodaju i sredstva za udio sufinanciranja, od 30 % od ukupno prihvatljivih troškova, iz sredstava državne potpore proračuna Republike Hrvatske. Za svaku godinu to iznosi oko 2.250.000 kuna. Financijska sredstva povlače se za odobrene aktivnosti koje su dovršene u pojedinoj financijskoj godini vinske omotnice, a do 15. listopada za pojedinu vinsku godinu na način da se odobrene obveze mogu prenositi na teret budućeg financijskog razdoblja. Neiskorištena sredstva pojedine godine vinske omotnice ne mogu se prenositi u naredno financijsko razdoblje.

Restrukturiranje i konverzija vinograda

Jedna od mjera za koje se mogu ostvariti potpore je restrukturiranje i konverzija vinograda. Cilj ove Mjere je povećati konkurentnost proizvođača vina kroz modernizaciju vinogradarskih tehnika, promicanje visokokvalitetnih vinograda i proizvodnja vina prema potrebama i preferencijama potrošača, dok se Mjerom Investicije u vinarije i marketing vina želi postići povećanje konkurentnosti proizvođača, poboljšanje ukupne učinkovitosti i poboljšanje kvalitete vina. K tome bi trebalo pridonijeti i ulaganju u vinarije i marketing vina - prodajne i degustacijske prostore. Promocija vina na tržištu je jako bitna s obzirom da u cijeloj Europi postoji problem kod vinara sa viškom vina, a manjkom tržišta.

Strukturalne promjene

Hrvatska nema zabranu povećanja hektara vinograda, kao neke zemlje u Europskoj uniji, ali jedna od mjera je usmjerena na strukturalne promjene u postojećim nasadima. Minimalna potpora iznosi 3 tisuće eura, a maksimalna 1,5 milijuna eura. Vinari se mogu javiti na neograničeni broj projekata, naglašava Orenda i kaže da je osnovni uvjet za prijavu da vinar bude upisan u Vinogradarski registar. Trenutno su u tijeku dva natječaja, koja traju do 19. prosinca. Prošla godina bila je prva godina primjene, broj prijavljenih bio je viši od ukupno raspoloživih sredstava, ali jedan dio projekata zbog pojedinih nedostataka nije prošao.

Uskoro kreće Program ruralnog razvoja i u drugim poljoprivrednim sektorima, tako da će svi poljoprivrednici imati više sredstava i mogućnosti za sufinanciranje svojih projekata. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnome razvoju raspisuje natječaj za provedbu mjera jednom ili više puta tijekom financijske godine, a ovisno o raspoloživosti sredstava za istu financijsku godinu.


Tagovi

EU fondovi Bjelovar Vinska omotnica Andrea Laklija Ministarstvo poljoprivrede Vinogradarski registar Restrukturiranje Program ruralnog razvoja


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]