Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 24.01.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Mandićevac

Vinogradarska sezona krenula i na Mandićevcu, profesori i studenti brinu o osam sorti

Učiti, educirati i stvarati tri su riječi kojima se vodimo u obrazovanju studenata i znanstveno istraživačkom radu, rekao je dekan prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek gdje je obilježen blagdan sv. Vinka.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.037
  • 79
  • 1

Snijeg, onako gust i ponosni vinogradi na padinama oko sela Mandićevac u Đakovštini ukrasili su fotografije proslave blagdana sv. Vinka u tome kraju. U tradiciji se govori da se vinogradari skupe na taj dan u vinogradima, popiju prošlogodišnje vino, pojedu, pomole i krenu u novu sezonu. Ta ista tradicija kaže da ako u vinogradu ima barica i primijetite ptice da lete onda je to znak da će biti dobra vinogradarska godina.

Barice smo vidjeli. I ugazili u njih. Ptice i ne, ali vrijedni vinogradari, a u ovom slučaju studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) sa svojim profesorima, morat će malo više pripaziti u poslu da bi u konačnici dobili kvalitetno vino. U Mandićevcu su nas na ovaj blagdan ugostili upravo studenti i profesori Fakulteta na svom vinogradarsko-vinarskom pokušalištu.

Dekan Zmaić: Učiti, educirati i stvarati 

"Okupljanjem obilježavamo početak nove vinogradarske godine u koju je naš fakultet ušao s novim imenom, ali ovo je i godina u kojoj očekujemo početak realizacije projekta "Znanstveno istraživačkog centra za vinovo lozu i vino Mandićevac“ koji je sastavni dio Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Učiti, educirati i stvarati tri su riječi kojima se vodimo u obrazovanju studenata i znanstveno istraživačkom radu.

Blagdan svetog Vinka obilježili su studenti i profesori FAZOS-a 

Učiti jer bez učenja ne možemo ostvariti pozitivne pomake i pratiti suvremene trendove u znanosti i poljoprivredi", rekao nam je prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a i dodao da je jako važno samo kvalitetno obrazovanje novih generacija što predstavlja preduvjet da učenici postanu bolji od učitelja.

"A na ovom pokušalištu moraju i stvarati jer bez novostvorene vrijednosti nećemo moći budućim generacijama osigurati bolje uvjete za život i rad u našoj lijepoj Slavoniji", rekao je Zmaić.

Osam sorti na fakultetskom pokušalištu 

Gosti su se ugrijali uz vatru, pekli kobasice, slanine, a i lokalni svećenik je blagoslovio vinograd i vinogradare dok su dekan Zmaić, izv.prof.dr.sc. Vlado Jukić i prof.dr.sc. Bernard Kozina rezidbom nekoliko trsova u vinogradu označili početak radova u ovom nasadu. Izv.prof.dr.sc. Mato Drenjančević, prodekan za razvoj pokušališta i transfer tehnologija i nastavnik na vinogradarskim kolegijima, podrobnije nas je upoznao s radom pokušališta.

"Imamo ukupno osam sorti, tri crne i pet bijelih. Cabernet sauvignon, merlot i frankovka od crnih, te graševina, rajnski rizling, sauvignon bijeli, chardonnaya i traminac od bijelih. Svaka sorta zastupljena je s dva klona i uglavnom su cijepljene na dvije podloge. Imamo tridesetak naših kombinacija klon, podloga, sorta što predstavlja izvrsnu osnovu za znanstveno istraživački rad kao i za izradu završnih i diplomskih radova", rekao je Drenjančević.


Fotoprilog


Tagovi

Mandićevac Vinograd Sv.Vinko FAZOS Krunoslav Zmaić Studenti Vinograd Vinogradarsko pokušalište


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]