Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski podrum
  • 22.02.2023. 18:00

Vinski raj pod zemljom - kako izgleda najveći podrum na svijetu?

Kroz podrum se možete voziti električnim vlakom, autom, biciklom ili jednostavno prošetati. Čuvaju oko 2 miliijuna boca.

Foto: Mileştii Micit
  • 6.135
  • 370
  • 0

Moldavski Mileştii Micit je najveći vinski podrum na svijetu i predstavlja pravi grad pod zemljom. Ukupna dužina galerija je 200 kilometara. U tehnološke svrhe koristi se samo 55 kilometara, odnosno površina od 182 tisuće m².

Autom kroz podrum

Osnovan je 1969. godine. Kroz podrum posjetitelji mogu proći pješke, električnim vlakom, ali i voziti se automobilom ili biciklom. Ulice nose nazive prema sortama grožđa. Možete prošetati ulicom Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignona, Chardonnay.

Električni vlakić za obilazak podruma

Trenutno se u ovoj zbirci nalazi oko dva milijuna boca. Guinnessova knjiga rekorda je 2005. godine "Zlatnu kolekciju" Milestii Mici proglasila najvećom zbirkom vina na svijetu. Tada je brojila 1,5 milijun boca.

Temperatura je konstantna tijekom cijele godine i kreće se između 12 i 14ºC. Vlažnost zraka kreće se od 85 do 90 posto. Širina sloja do površine varira od 30 do 85 m.

Nacionalno kulturno nasljeđe

Ovdje se čuvaju vina raznih sorti vinove loze, od pinota, traminca, rizlinga i drugih. Jedan su od najvećih prodavača vina. U vrijeme Sovjetskog saveza svaka druga boca koja se konzumirala je dolazila iz ovog područja.

Preko dva milijuna boca

Imaju 70 posto crvenih, 20 posto bijelih i 10 posto desertnih vina. Kolekcijska vina sa zaštitnim znakom "Milestii Mici" obuhvaćaju rafinirana bijela vina, kao što su: "Sauvignon 2013", jaka crvena vina, "Cabernet-Sauvignon 1987", "Codru 1987" ili delikatna desertna vina "Auriu 1986", "Trandafirul Moldovei 1986" i drugo.

Razvoju vinogrdarstva i vinarstva pogodovali su uvjeti. Na niskim, osunčanim brežuljcima i dolinama vladaju idealni uvjeti koji su omogućili uzgoj vinove loze. Proglašen je "Nacionalnim kulturnim nasljeđem Republike Moldavije".

Omogućen je i posjet za djecu u pratnji roditelja, a za one do 10 godina starosti je besplatna.


Fotoprilog


Tagovi

Vinski podrum Mileştii Micit Svjetski rekord Guinnessov rekord


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]