Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 11.08.2018. 13:30

Višemilijunske štete zbog oluje: Bespomoćno sam gledao kako mi led uništava životnu egzistenciju

Prinosi su više nego obećavali iznadprosječne količine ali od toga kao što vidite neće biti ništa, rekao nam je jedan vinogradar.

Foto: Dražen Krstanović
  • 3.983
  • 205
  • 0

Led koji je padao 15-ak minuta popraćen jakim vjetrom i kišom rano jutros uništio je više od 60 posto uroda na gotovo 100 hektara vinograda i voćnjaka. Nevrijeme je zahvatilo Škomić,  područje između Biškupaca, Tornja i Krivaja, kakvog i oni najstariji mještani ne pamte.

Uz vinograde led je oko sebe uništavao voćnjake i ratarske površine, a vjetar je s nekih objekata nosio krovove.

Prema riječima glavnog tehnologa u Vinogradarstvu Kutjeva d.d. Zdravka Raguža na nekim je predjelima tzv. tablama u vinogradima na Škomiću šteta 100 posto, a više će biti poznato o kakvim se razmjerima štete radi za nekoliko dana. U vinogradima smo zatekli tehnologe, kooperante i Upravu Kutjeva d.d. koji zbrajaju prve štete i pokušavaju donijeti odluku što i kako dalje s uništenim urodima, koje su trebali početi ubirati za 10-ak dana.

Očekivalo se veće nevrijeme na području Požeštine iz kojeg su razloga i službe za obranu od tuče bile na nogama. Kako doznajemo noćas od tri sata do ranih jutarnjih sati ispucano je 20-ak raketa koje su trebale razbiti oblake. Prema svemu sudeći nije se postigao željeni učinak. Stariji mještani Tornja, Biškupaca, Krivaja, Trenkova i Mihaljevaca, s kojima smo razgovarali ne pamte takvo nevrijeme.

"Nakon toliko sparnih i vrućih dana gdje su temperature sezale i više od 33 stupnja bilo je i za očekivati vremenske nepogode. Napravio sam i onu zadnju zaštitu i uložio znatna sredstva u agrotehničke mjere u svoj vinograd. Prinosi su više nego obećavali iznadprosječne količine ali od toga kao što vidite neće biti ništa", rekao nam je jedan kooperant Kutjeva d.d. sa suzama u očima koji je bespomoćno gledao kako mu je led uništavao životnu egzistenciju.

Olujno nevrijeme zahvatilo je nekoliko sela, a jaki vjetar najviše je učinio u Mihaljevcima gdje je na sportskom objektu u jednom trenutnu nestao krov sa zgrade."Bilo je strašno. Mislila sam da je došao sudnji dan. Još uvijek sam u strahu", rekla nam je jedna mještanka Mihaljevaca kojoj nije bilo do fotografiranja i previše razgovora s novinarima.

Na interenciji su bili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i cestarske službe, koji su uklanjali stabla s ceste koje je vjetar sruši, piše pozega-eu.

Autor: Dražen Krstanović/pozega-eu

 


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Led Olujno nevrijeme Štete Vinograd Voćnjaci

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije