Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 21.02.2019. 15:00

Vlada usvojila Zakon o vinu, na redu je Sabor

Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise, podsjeća Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/radiokafka
  • 1.235
  • 71
  • 0

Vlada RH na današnjoj je sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga zakona o vinu, kojega je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Novim zakonom o vinu donosimo pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unaprjeđujemo marketing vina, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Cilj nam je prije svega bio pojednostavniti zakonodavstvo te olakšati vinarima pristup tržištu. Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise. Donijeli smo i novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. sa 83 milijuna kuna potpore godišnje za investicije u vinarije i promidžbu vina, kao i rekonstrukciju vinograda, a našim vinarima osigurali smo i bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda kroz Program ruralnog razvoja", rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Novim Zakonom o vinu, naglašavaju, uređuju se nadležna tijela za provođenje ovog zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa.

Pored toga u sustav vinarstva i vinogradarstva unose se novi elementi:

  • Ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti.
  • Ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se  uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije:
  1. Slavonija i Hrvatsko Podunavlje;
  2. Hrvatska Istra i Kvarner;
  3. Dalmacija i
  4. Središnja bregovita Hrvatska.
  • Predviđa se priznavanje četiri regionalne organizacije vinara – povezane s novim regijama s ciljem davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezano za hrvatska vina i njihovo označavanje.
  • Decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama - ocjenjivanje na razini regija, regionalne organizacije predlažu ocjenjivače s vlastitog područja, pa tako npr. vino s Pelješca neće ocjenjivati licencirani senzoričari iz Kutjeva.
  • Osigurava pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina – radi zaštite proizvođača i potrošača utvrđuju se jasne nadležnosti u kontroli, pravima i obvezama korisnika što uz planirano jačanje ljudskih resursa u području kontrole osigurava nužan preduvjet za bolju kontrolu proizvodnje i prometa grožđa i vina s ciljem suzbijanja sivog tržišta.

"Nacrt konačnog prijedloga zakona o vinu (EU) donosi se u svrhu konsolidacije propisa Europske unije s nacionalnim propisima u sektoru vinarstva i vinogradarstva. U jedan propis će se povezati područja koja su na nacionalnoj razini trenutno uređena s dva zakona i to Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda. U Nacrt konačnog prijedloga zakona o vinu (EU) unesene su i Uredbe Europske unije u području proizvodnje, trgovine i zaštite oznaka u sektoru vinarstva", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o vinu Vinarstvo Vlada Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).