Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 05.09.2020. 18:00

Voda obogaćena ozonom u zaštiti vinove loze

Nanošenje se može obaviti prskanjem, a učinkovitija metoda je endoterapija odnosno ubrizgavanje vode obogaćene ozonom u deblo, pokazalo je znanstveno istraživanje.

Foto: JumpStory
  • 503
  • 100
  • 0

Vinova loza je jedna od popularnijih biljnih vrsta u svijetu, ali je istodobno vrlo osjetljiva na gljivične infekcije i zahtijeva veliku upotrebu fungicida. Stoga sve više zemalja traži alternativu jer se 35% pesticida u svijetu koristi upravo u zaštiti te kulture.

Istraživači sa Sveučilišta Castilla u Španjolskoj nedavno su otkrili i eksperimentalno dokazali da voda obogaćena ozonom također može biti učinkovito sredstvo u kontroli gljivičnih bolesti jer inaktivira mikroorganizme patogena. 

Osim toga, studija objavljena na stranici znanstvenog časopisa mdpi je dokazala da ovakva vrsta zaštite utječe na kvalitetu i aromu grožđa te vina.

Folijarna primjena ili endoterapija

U posljednjih nekoliko godina je prskanje vinove loze ozoniranom vodom među vinogradarima sve češće u upotrebi. Razlog leži uglavnom u velikoj oksidacijskoj snazi ozona i njegovom spontanom razlaganju na kisik bez stvaranja opasnih rezidua.

Folijarna primjena je najčešći način nanošenja sredstava. Međutim, ova metoda uključuje i gubitke. Naime, otkrili su da raspršivanje dovodi 30-40% gubitaka te 10-40% taloženja na zemlji, ovisno o stupnju razvoja vinove loze ili gustoći krošnje.

Alternativno, sredstva za zaštitu mogu se izravno primijeniti na provodni sustav biljke putem metode nazvane endoterapija. Ovaj pristup smanjuje utjecaj na okoliš i izloženost korisnika, a istodobno promiče učinkovitu uporabu agrokemikalija jer se isporučuje cijela doza.

Treba dodati kako je ovu metodu koristio Leonardo da Vinci još u 15. stoljeću, kada je ubrizgao arsen u stablo jabuke i otrovao ga.

Utječe li na kvalitetu grožđa i vina?

Ova tehnika ne samo da može pomoći u suzbijanju bolesti vinove loze, već uzrokuje i promjene u kvaliteti plodova i, posljedično, može utjecati na vinske atribute.

U ispitivanom slučaju ozonirana voda primijenjena endoterapijom u četiri različita fenološka stupnja, u rasponu od prije cvatnje do razdoblja dozrijevanja poboljšala je ukupnu kvalitetu grožđa, ali pojačanje dodatnim prskanjem moglo bi nadjačati antioksidativni sustav biljke i dovesti do suprotnog učinka, uglavnom u pogledu boje i fenola.

Podizanje novog vinograda: Dobro pripremite tlo i lozne cijepove

Buduća istraživanja koja će analizirati utjecaj različitih doza ozonirane vode, vremena primjene, godina i sorte bila bi prikladna za određivanje optimalnih uvjeta kako bi ove vrste zaštite bile učinkovite u suzbijanju bolesti bez promjene ili čak poboljšanja kvalitete grožđa i vina.

Osim navedenog, ozon u plinovitom ili tekućem obliku ima široku primjenu u sredstvima za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, pogotovo za čuvanje i produljenje roka trajanja ubranog voća i povrća.


Tagovi

Ozon Ozonirana voda Zaštita vinove loze Gljivične bolesti Zaštita bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]