Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski sektor
  • 27.03.2021. 17:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Pelješac

Vučković: I dalje ćemo pomagati vinski sektor, jedan od najpogođenijih krizom

Vinska omotnica u 2020. godini ima najveće iskorištenje do sada, 94 posto odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je lani oko 76 milijuna kuna, rekla je ministrica.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 230
  • 368
  • 0

Vinskom sektoru i dalje će se pomagati kako bi prebrodilo krizu uzrokovanu pandemijom, ponovila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom posjete pelješkim vinarima

Do sada je, navodi se u priopćenju Ministarstva, u sklopu standardnih mjera Vinske omotnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena vrijednost potpore u iznosu od 30 milijuna kuna, ukupne vrijednosti investicija veće od 85 milijuna kuna.

"Ovom prilikom pozivam i na podnošenje zahtjeva na novi natječaj Mjere 21 u sklopu kojeg je na raspolaganju 200 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim koronakrizom, kroz koju je u ovoj Županiji pomoć dobilo 105 korisnika u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna", kazala je. 

Vinska omotnica iskorištena 94 posto 

Ovom su sektoru, podsjetila je, na raspolaganje stavljeni brojni mehanizmi pomoći. Osigurali su kontinuitet potpore s dodatnih 30 milijuna kuna kroz krizne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina koje su se pokazale iznimno učinkovitima. "A na ovotjednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražili smo i dodatne potpore“, izjavila je.

Dijelom i zbog navedenih kriznih mjera, Vinska omotnica u 2020. godini ima najveće iskorištenje do sada, 94 posto - odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je lani oko 76 milijuna kuna. Također, u tijeku je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za "Ulaganja u vinarije i marketing vina“. 

Ministarstvo poljoprivrede, naglasila je, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom potiče lokalne poljoprivrednike te se kombinacijom financijskih instrumenata te europskih i nacionalnih sredstava pomaže vinarima. "U općini Ston imamo uspješne primjere koji su postigli zaštićenu oznaku izvornosti za vinogorje Ponikve i Stonsku kamenicu, što je pravi put kako da domaćim proizvodima potvrditi autohtonost, ali i učinimo ih atraktivnijima“,  rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. 

Zaštićene oznake izvornosti 

"Ponikve" su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji  je cilj označavanje proizvoda te isticanje naziva lokaliteta, dok je "Malostonska kamenica“ upisana u isti registar čime je zaštićena na području cijele EU, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Dan prije, ministrica je s državnim tajnikom Šimom Mršićem uručila Odluku o dodjeli sredstava za ulaganja u infrastrukturu luke Sustjepan u vrijednosti 37 milijuna kuna te četiri ugovora Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti gotovo 1,5 milijuna. Također, obišla je Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te novoizgrađeni dječji vrtić u Staševici financiran sredstvima PRR.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pelješac Vinski sektor Potpore Vinska omotnica Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]