Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot
  • 18.11.2021. 07:30

Yanmar predstavio autonomnu prskalicu za vinograde

Koristi napredni sustav za prskanje i osigurava preciznu primjenu sredstava za zaštitu bilja s točnom količinom kapljica, što znači da je potrebno manje pesticida. A u tank mu stane 200 litara.

Foto: Yanmar
  • 700
  • 83
  • 1

Tvrtka Yanmar predstavila je tehnološku inovaciju za vinogradare, a riječ je o robotu za primjenu pesticida.

Proizvođači ističu niz njegovih prednosti - od primjene na površinama svih veličina, poboljšane sigurnosti, produktivnosti pa sve do smanjenja troškova proizvodnje i svestranosti.

"YV01 je autonomni stroj za prskanje koji može promijeniti način rada u vinogradima, a podržan je Yanmar tehnologijom i kvalitetom", navodi ova tvrtka.

Zbog male težine od jedne tone i kompaktnosti, robot se može penjati i spuštati na padinama nagiba do 45 posto uz smanjenje zbijanja tla u svim vremenskim uvjetima. Osim toga, lako se može u polje prevesti na prikolici ili kamiončićem.

Štedi pesticide, a na tržištu 2022.

Koristi napredni sustav za prskanje i osigurava precizne tretmane sredstvima za zaštitu bilja, s točnom količinom kapljica. To znači da je potrebno manje pesticida, a u njegov tank stane 200 litara.

Kako navode u priopćenju, YV01 je opremljen vrhunskom autonomnom tehnologijom te je fleksibilan, lagan i ekološki prihvatljiv jer osigurava vrlo precizno prskanje po vinovoj lozi. Idealan je za vinograde koji imaju manji razmak među redova i gdje su trsovi nešto niži.

"Posebno je pogodan za male trsove, a savršena je dopuna većim strojevima koji se koriste na većim površinama", komentirao je Peter Aarsen, predsjednik te tvrtke.

Kaže da se kombinacijom uštede troškova, povećane produktivnosti i sigurnosti na radnom mjestu ovaj robot može transformirati za korištenje i kod velikih i kod malih vinogradarskih operacija. 

Zahvaljujući elektrostatičkom mehanizmu za prskanje on točno i precizno tretira biljke. Riječ je o sustavu koji proizvodi fini mlaz električno nabijenih kapljica koje su privučene na lišće tako da sve površine, čak i one skrivene budu tretirane. Istovremeno se smanjuje uzaludna potrošnja sredstava.

Vinogradarstvo: Kako se izboriti s visokim temperaturama i sušom?

Pokreće ga benzinski motor Honda IGX 800 s 27 konjskih snaga. U spremnik za gorivo stane 19 litara, a robot ima ubrzanje od četiri kilometara na sat. Početak prodaje ovog autonomnog stroja očekuje se tijekom 2022. godine.

Pogledajte kako radi:


Fotoprilog


Tagovi

Yanmar Robot Prskanje Pesticidi Zaštita bilja Vinograd Peter Aarsen


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]