Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski sektor
  • 10.05.2021. 10:30
  • Međimurska, Čakovec

Za pomoć vinskom sektoru osigurano 20 milijuna kuna

Pomoć se odnosi na dvije krizne mjere - krizno skladištenje i za destilaciju vina, napomenula je ministrica Vučković.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 180
  • 9
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine osiguralo mjere pomoći sektoru vina pa će tako i za dvije krizne mjere - destilaciju i krizno skladištenje - osigurati 20 milijuna kuna, istaknula je ministrica Marija Vučković koja se tijekom posjeta Međimurskoj županiji sastala i s tamošnjim vinarima. 

Hrvatski vinari su u 2020. godini bili možda i više nego drugi sektori pogođeni pandemijom koronavirusa. Uz najizdašnije mjere koje su se odnosile na očuvanje zaposlenosti i likvidnosti, Vlada i Ministarstvo su osigurali i dodatne mjere, istaknula je.

"U nizu takvih mjera bile su i one koje su se odnosile na vinarije, omogućili smo određene benefite vezane za realizaciju investicijskih projekata, povećali smo intenzitete potpora, odgodili izvršavanje obveza i u suradnji s Europskom komisijom uveli dvije krizne mjere - krizno skladištenje i destilacija vina u kriznim slučajevima", rekla je Vučković, uz podatak kako je vrijednost svih tih mjera bila 57 milijuna kuna.

No, kako kriza još nije završila i ove je godine osigurano 20 milijuna kuna za dvije krizne mjere - krizno skladištenje i za destilaciju vina.

Navela je i da je Ministarstvo primilo nikad više prijava za investicijske mjere što znači da hrvatski vinari i vinogradari, unatoč otežanoj prodaji i plasmanu, iznalaze mogućnosti za investiranje i ne odustaju od razvoja.

"To je ono što mene najviše veseli, a mi ćemo i dalje nastaviti razgovarati s njima", poručila je. 

Ministrica je podsjetila i kako, prema Zakonu o vinu, imamo četiri vinogradarske regije - Slavonija i Hrvatsko podunavlje, Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Vlada je sredinom travnja donijela i program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a za njegovu je provedbu ove godine osigurano dva milijuna kuna, naglasila je. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vinski sektor Pomoć Krizne mjere Marija Vučković Korona