Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o vinu
  • 31.07.2018. 13:30

Zakon o vinu u javnoj raspravi - Hrvatska dobiva četiri nove vinarske regije

Osim Zakona, u suradnji s vinarima donosimo i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiranja  i uvodimo novu mjeru promidžbe vina s 80% povrata novca, najavio je ministar.

Foto: Bigstockphoto/Julia Lototskaya
  • 463
  • 30
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo nacrt Zakona o vinu, nakon konzultacija s proizvođačima sektora vinarstva i vinogradarstva u cilju razmjene mišljenja i boljeg razumijevanja zahtjeva proizvođača te okvira kojeg se mora pridržavati Ministarstvo.

Zakon o vinu, navode u priopćenju, izrađuje se u svrhu konsolidacije propisa Europske unije s nacionalnim propisima u sektoru vinarstva i vinogradarstva kako bi se uredila jedinstvena pravna osnova za donošenje provedbenih propisa o nadležnostima na nacionalnoj razini. Istovremeno će se povezati područja koja su na nacionalnoj razini trenutno propisana Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda.  

Četiri nove vinarske regije 

"Cilj izrade Nacrta prijedloga zakona o vinu i svih mjera koje donosi je definirati jasan pravni okvir za gospodarsko obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te u konačnici prodaje vina sa svrhom ostvarivanja dohotka u tržišno transparentnim uvjetima uz uključivanje alata za borbu protiv "sivog tržišta“.

Što donosi novi Zakon o vinu?

Prijedlogom zakona o vinu omogućeno je udruživanje vinara i vinogradara na nacionalnom i regionalnom nivou, kojima se daje nova aktivna uloga u promidžbenim aktivnostima vinara i poslovima oko sustava marketinškog označavanja hrvatskih vina te će na taj način aktivnije nego do sada doprinositi kreiranju prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske zemlje. Uspostavljaju se četiri nove regije (ujedno vinarske i marketinške): Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Bregovita Hrvatska.

Osim toga, Prijedlogom zakona o vinu jasno je definiran razlikovni okvir za proizvodnju grožđa za vlastite potrebe u vrlo ograničenom obuhvatu na površinama do 0,1 ha od onih proizvođača grožđa, mošta i vina u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu", objašnjavaju. 

Dodatno, ovim Nacrtom prijedloga zakona o vinu uređuje se pravna osnova za obavljanje učinkovitije administrativne kontrole svih podataka koje su proizvođači grožđa i vina obvezni dostavljati. Ujedno će se pojačati i kontrola na terenu koju će provoditi terenski vinski nadzornici sa svrhom provjere usklađenosti dostavljenih podataka sa stvarnim stanjem čime ojačavamo sustav sljedivosti proizvodnje grožđa i vina.

Natječaji za vinare otvaraju se u listopadu

"Novim Zakonom o vinu donosimo jasni pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i marketing vina. Osim Zakona, u suradnji s vinarima donosimo i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiranja  i uvodimo novu mjeru promidžbe vina s 80% povrata novca. Natječaje za novo petogodišnje razdoblje otvaramo već u listopadu ove godine", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Hrvatski centar za poljoprivrednu Hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo zadržava ulogu nositelja senzoričkog ocjenjivanja vina, no u postupak se aktivno uključuju regionalne organizacije vinara koje predlažu ocjenjivače, a samo ocjenjivanje vina provodim komisija s većinski zastupljenim regionalnim ocjenjivačima. Ovime se osigurava podizanje razine kvalitete ocjenjivanja i kao i kvalitete samih vina, jer postupka ocjenjivanja provode ocjenjivači koji najbolje poznaju svojstva vina određene regije, zaključuju u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o vinu Vinske regije Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]