Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Soldo
  • 16.09.2019. 16:30
  • Požeško-slavonska, Vetovo

Započela berba grožđa u vinogradima Gojka Solde, kapljica će iznova biti vrhunska

Ova vinarija dugi niz godina inzistira na kvaliteti što se isplatilo, pa sva vina osim izvornosti imaju i oznaku vrhunskih.

Foto: D. Mirković/pozega.eu
  • 1.015
  • 64
  • 0

Ubiranjem Sauvignona započela je ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Gojka Solde iz Vetova ukupne površine sedam hektara na kojima je 40 tisuća čokota zasađenih na južnim obroncima Krndije. Branje najzastupljenije sorte Graševina bit će za desetak dana, a njoj prethodi ubiranje Pinota sivog, Chardoneya, Traminca i Manzonija. Na kraju će se brati Merlot. Vremenske prilike su povoljne pa će ovaj veliki posao biti brzo obavljen.

U berbu je uključeno desetak sezonskih berača koje Gojko svakog jutra dovozi iz Trnovca, Kaptola i Lukača. Graševina na oko četiri hektara bit će obrana strojno iznajmljenim vinogradarskim kombajnom. Vinogradi su u neposrednoj blizini podruma pa se ubrano grožđe odmah prerađuje.

Posao polako preuzima sin Mirko 

"Hlađenjem se kontrolira vrenje mošta. Urod se planira već orezivanjem u proljeće na desetak rodnih pupova. Čokoti se ne opterećuju, a grožđe je izuzetne kvalitete jer obradu i zaštitu provodimo na vrijeme", kaže G. Soldo za pozega.eu.

Ova vinarija dugi niz godina inzistira na kvaliteti što se isplatilo, pa sva vina osim izvornosti imaju i oznaku vrhunskih.

Za berbu je angažirano desetak radnika (Foto: D. Mirković/pozega.eu)

Posao u vinogradu i podrumu postupno preuzima sin Mirko, student druge godine voćarstva, vinogradarstva i vinarstva na požeškom Veleučilištu. Uz to što je dobar student, on je standardni srednji vezni igrač u ovdašnjem nogometnom klubu "Graševina“. Povremeno u vinogradu i vinariji pomaže i supruga Gordana, dok kćerke Ana i Iva imaju svoja zanimanja.

Oni su HNK Graševina, navijači su im Promili. Moramo li reći da su u upravi kluba vinari?

Gojko je zadovoljan ovogodišnjim urodom i kvalitetom. Sladori i kiseline su optimalni, dok su šećeri više od 90 eksla,  a kiseline oko sedam. Očekuju da će i ovogodišnja vina biti ocijenjena vrhunskim ocjenama, te da će se tražiti na tržištu unatoč zasićenosti domaćom proizvodnjom i uvoznim vinima.

Pokrenuli i proizvodnju pjenušca 

Vina obitelji Soldo su tražena na zagrebačkom tržištu, a uspješno ih plasira vinska kuća Vrutak. Kroz turističku sezonu prodaju se u marketima na otoku Pagu, značajne količine se izvoze u Njemačku, a dio se potroši u Požeštini. Novina je internetska prodaja.

Nedavno je pokrenuta i proizvodnja pjenušca. Napunjeno je tisuću boca koje će se iduće godine naći na tržištu.

Njihova vina su više puta nagrađivana na ocjenjivanjima i vinskim priredbama u Požeštini i šire. Na kutjevačkom Festivalu Graševine redovno dobivaju zlatne medalje, a 2015. godine Traminac mirisni je bilo najbolje ocijenjeno vino. Imaju dosta planova. Podrum od 40 tisuća litara je ograničavajući pa bi ga uskoro trebalo proširiti. Sadili bi nove nasade vinograda. Osjeća se i nedostatak kušaonice jer su sve češći zahtjevi za posjet organiziranih grupa njihovom podrumu.

Autor: Dražen Krstanović/pozega.eu


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Vinarija Soldo Gojko Soldo Berba grožđa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs